Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: "Παραμύθια να τα φας στο πιάτο" και να τα δεις επί σκηνής

Πάτρα: "Παραμύθια να τα φας στο πιά...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Μια ενδιαφέρουσα παράσταση με στόχο τη μύηση στη σωστή διατροφή

Παραμύθια γεμάτα «γεύση» και με σπουδαία μηνύματα για τη σωστή μεσογειακή διατροφή ανεβαίνουν στο «σανίδι» , προκειμένου να μας θυμίσουν την άξια του να τρέφεται κανείς σωστά, σε καιρούς, που ακόμα και το φαγητό έχει πέσει «θύμα» των γρήγορων ρυθμών της ζωής, σε βάρος της ποιότητας. Ένα σπονδυλωτό παραμύθι μετατρέπεται σε θεατρική πράξη, όπου ο λόγος η κίνηση και η μουσική ανοίγουν το μενού των γεύσεων και της τέχνης, αρχής γενομένης από τις 29 Ιανουρίου, στο θέατρο «Λιθογραφείο» στην Πάτρα, (Μαιζώνος 200).

Όπως ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου η Βίκυ Σταύρου , του γραφείου Ekvasis, που μαζί με την ομάδα «Βιομηχανική» έχουν αναλάβει την παραγωγή, πρόκειται για μια παράσταση, υπό τον τίτλο «Παραμύθια να τα φας στο πιάτο» , η οποία στηρίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του συγγραφέα – εκπαιδευτικού  Βαγγέλη Ηλιόπουλου, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Είναι παραμύθια γεμάτα νοστιμιά, που αποκαλύπτουν στον θεατή τον μυστικό παραμυθένιο κόσμο, που κρύβεται στα τρόφιμα. Όποιος δει την παράσταση θα γνωρίσει την πριγκίπισσα Φακή, θα μάθει και θα παίξει με τον Φρουτένιο, θα ανακαλύψει την μαγική κατσαρόλα και την συνωμοσία των μακαρονιών, θα μπεί στον κόσμο του σύμπαντος και θα γνωρίσει πως δημιουργήθηκε ο πλανήτης της σοκολάτας! Στόχος τη παράστασης είναι, μέσα από την ψυχαγωγία, τα παιδιά να μυούνται στη σωστή διατροφή».

Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού και  υπάρχει η δυνατότητα να την παρακολουθήσουν μαθητές σχολείων, τόσο στο Λιθογραφείο, όσο και στο σχολείο τους, αφού μπορεί η παράσταση να μεταφερθεί εκεί.

Το ενδιαφέρον σημείο ωστόσο είναι ότι της παράστασης θα προηγηθεί μια μέρα πριν την πρεμιέρα, στις 28 Ιανουαρίου δηλαδή, ημερίδα για εκπαιδευτικούς, με θέμα «Εργαστήρια για να πασπαλίσεις την τάξη με φαντασία» με τους Βαγγέλη Ηλιόπουλο και Βασιλική Νίκα από 11:00-12:30. Η είσοδος είναι ελεύθερη μετά από δηλώσεις συμμετοχής κατά σειρά προτεραιότητας.Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης και υλικό για αξιοποίηση της παράστασης στην τάξη.

Οι συμμετέχοντες δεν επιβαρύνονται οικονομικά για την παρακολούθηση του εργαστηρίου και το ενδιαφέρον είναι ήδη πολύ μεγάλο και το εργαστήριο έχει «κλείσει».

Από την πλευρά του ο σκηνοθέτης της παράστασης Φάνης Δίπλας εστίασε στο γεγονός ότι το θέατρο «Λιθογραφείο» πρώτη φορά ανεβάζει θεατρική παράσταση, αλλά και στο γεγονός ότι  οθ ηθοποιοί συνέβαλαν σε αυτή τη δουλειά που ανέλαβε ο ίδιος και η χορογράφος Μαριμίλλη Ασημακοπούλου, άμεσα και ενεργά και όχι μόνο μέσω της υποκριτικής, μιας και το κείμενο δεν ήταν θεατρικό, αλλά ένα παραμύθι, με αποτέλεσμα στη μετατροπή του σε σκηνική δράση, οι τέσσερις ηθοποιοί να βάλουν τη δημιουργική φαντασία τους.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η ομάδα προετοίμασε την παράσταση με έναν διαφορετικό, από τους συνηθισμένους, τρόπους. Πολλές πρόβες έγιναν σε σχολεία παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών και οι αντιδράσεις τους καταγράφηκαν και πάνω σε αυτές δουλευόταν το υλικό.

Στην παράσταση ο χορός θα έχει ξεχωριστή θέση. «Όλη η παράσταση είναι χορογραφημένη, δεν υπάρχει ούτε μια στιγμή όπου ο ηθοποιός κάνει κάτι αυθαίρετο», ανέφερε η χορογράφος Μαριμίλλη Ασημακοπούλου, ενώ η παράσταση διακατέχεται από δύο ρυθμούς, έναν εσωτερικό και έναν εξωτερικό.

Η παράσταση είναι για παιδιά Νηπιαγωγείων και Δημοτικών. Θα παίζεται καθημερινές για σχολεία και είναι έτσι στημένη ώστε να έχει την δυνατότητα εκτός από το θέατρο «Λιθογραφείον» να παρουσιαστεί και σε σχολεία, εφόσον υπάρχει κατάλληλος χώρος, ώστε να διευκολύνει την συμμετοχή των παιδιών μειώνοντας το κόστος.

ΙΝFO

Η παράσταση είναι για παιδιά Νηπιαγωγείων και Δημοτικών. Θα παίζεται καθημερινές για σχολεία και είναι έτσι στημένη ώστε να έχει την δυνατότητα εκτός από το θέατρο «Λιθογραφείον» να παρουσιαστεί και σε σχολεία, εφόσον υπάρχει κατάλληλος χώρος, ώστε να διευκολύνει την συμμετοχή των παιδιών μειώνοντας το κόστος. Από την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012 και κάθε Κυριακή θα υπάρχουν παραστάσεις για γονείς και παιδιά στο θέατρο «Λιθογραφείον» στις 12:00 το μεσημέρι.

Συντελεστές της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Φάνης Δίπλας

Κίνηση-Χορογραφία: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου

Μουσική: Ορέστης Γαργουλάκης

Δραματουργική Επεξεργασία: Αντιγόνη Βουτσινά

Εικόνα: Ανδρέας Λαμπρόπουλος

Φωτισμοί: Ευσταθία: Δρακονταειδή

Μάσκες: Αγνή Στασινού

Σκηνικά-Κοστούμια: Τόνια Αβδελοπούλου

Σκηνικός Χώρος: Γιώργος Μαραζιώτης

 

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Ανδρέας Ζερδεβάς

Γεωργία Ηλιοπούλου

Ιωάννα Σεμιτέκολο

Δημήτρης Χουρδούμης

Παραγωγή: EKVASIS-ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ

Ανάμεσα στους χορηγούς επικοινωνίας είναι και το www.thebest.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture