Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Mέχρι τις 12 Φεβρουαρίου η παράσταση «Πιτσιμπούργκο»

Πάτρα: Mέχρι τις 12 Φεβρουαρίου η παράστ...

Η επίσημη πρεμιέρα του έργου αναμένεται το Σάββατο 28 Ιανουαρίου

Οι παραστάσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 14/01/2012 για το «Πιτσιμπούργκο», από την Εταιρεία Θεάτρου και Τέχνης στο θέατρο «Αγορά». Η επίσημη πρεμιέρα του έργου αναμένεται το προσεχές Σάββατο 28/01/12.

Στο έργο, που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της ΣώτηςΤριανταφύλλου, ζωντανεύουν στη σκηνή τα γράμματα που ανταλλάζουν δύο νέοι από τη Χίο, ο Δημοσθένης και η Ελέγκω, που αμέσως μετά τα γάμο τους αναγκάζονται να αποχωριστούν ο ένας τον άλλο, καθώς ο Δημοσθένης φεύγει στην Αμερική μετανάστης. Εκεί, στο μακρινό και με όνομα – γλωσσοδέτη, Πιτσιμπούργκο, ο Δημοσθένης δουλεύει στα χαλυβουργεία και μαζεύει χρήματα για να κάνει την πρόσκληση και να στείλει το πολυπόθητο εισιτήριο στην Ελέγκω του, να τη φέρει κοντά του.

Μέχρι να το καταφέρει, τα γράμματά τους είναι ο μόνος τρόπος να επικοινωνήσουν, να μάθει νέα της αλλά και νέα από το νησί τους, να πάρει εικόνες από τη Χίο, αλλά και να στείλει τις εμπειρίες του από το Πιτσιμπούργκο.

Μαζί με τα γράμματά τους ξετυλίγονται και τέτοιες εικόνες, άλλες από τη φαντασία του ξενιτεμένου, άλλες από τις αναμνήσεις του από την πατρίδα του… ποιός μπορεί να ξεχωρίσει ακριβώς τί είναι αυτό που βλέπει με το νου του όταν νοσταλγεί τη γυναίκα του και το νησί του;Μα και οι εικόνες από το Πιτσιμπούργκο, πώς να φαίνονται στα μάτια της Ελέγκως; Μιας κοπέλας που δεν έφυγε ποτέ από το νησί της, και τώρα ανυπομονεί να ταξιδέψει μίλια ολόκληρα, για να πάει να βρει τον άντρα της ‘στην άλλη άκρη του ντουνιά’;

Όσο περνούν οι μήνες, τα γράμματά τους αλλάζουν, άλλωστε ο καθένας ζει σε τόσο διαφορετικό πια μέρος… Ο Δημοσθένης ζει από κοντά τον βιομηχανικό πυρετό της Αμερικής που αλλάζει συνεχώς πρόσωπα και εξελίσσεται, μαζί της κι εκείνος, ενώ η Ελέγκω, με την χωριάτική της αφέλεια και τη γυναικεία της αγραμματοσύνη, έχει ξεμείνει στη Χίο, με τις απορίες της να μένουν αναπάντητες και τις μικρές της ζήλειες να ξεθυμαίνουν κάπου εκεί στη μέση του ατλαντικού. Την ίδια ώρα που ο Δημοσθένης μαθαίνει να ‘τραβαγιάρει’ αυτοκίνητο, εκείνη μαθαίνει για τα πρώτα αυτοκίνητα που φέρνουν κάποιο τολμηροί στο νησί, και στα δικά της μάτια μοιάζουν να πηγαίνουν ‘πέρα δώθε σαν δαίμονες’ !

Τα γράμματα του Δημοσθένη και της Ελέγκως γράφτηκαν το απόμακρο 1913, μα όσο ξετυλίγονται μπροστά στο θεατή γίνονται όλο και πιο κοντινά, όλο και πιο οικεία. Δεν είναι μόνο το γλυκόπικρο των αναμνήσεων που φέρνουν, αλλά και μια απροσδιόριστη ανησυχία, μια σιγανή αμφιβολία… Λες να μην είναι τόσο μακρινή αυτή η ιστορία; Λες να γίνει πάλι επικαιρη;

Ημέρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή

Ώρα έναρξης: 21:30

Γενική είσοδος: 10 €

Πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλέφωνο του θεάτρου:

2610 225884(τις ημέρες των παραστάσεων από τις 18:30 και μετά) και στο

6938 584821 (τις λοιπές ώρες και ημέρες)

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture