Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Αφιέρωμα στον Αγγελόπουλο ετοιμάζει η Κινηματογραφική Λέσχη

Πάτρα: Αφιέρωμα στον Αγγελόπουλο ετοιμάζ...

Για τον σπουδαίο δημιουργό μίλησε στο thebest.gr η Ελένη Δάσιου δηλώνοντας συγκλονισμένη

Συγκλονισμένη από την είδηση του ξαφνικού και με τραγικό τρόπο θάνατο του διεθνούς μας σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου δήλωσε, μιλώντας στο thebest.gr, η πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας Ελένη Δάσιου. Όπως ανέφερε η τελευταία φορά που η Κινηματογραφική Λέσχη είχε φιλοξενήσει τον πολυβραβευμένο δημιουργό ήταν από κοινού, με το Δήμο Πατρέων, στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2009, όταν και είχε διοργανώσει μία ειδική αβάντ πρεμιέρ προβολή της ταινίας του «Η σκόνη του χρόνου» λίγες μέρες πριν την επίσημη έξοδο της ταινίας στις αίθουσες που ήταν στις 12 Φεβρουαρίου.

«Ήταν ένας πολύ ενδιαφέρων άνθρωπος, ένας κορυφαίος δημιουργός διεθνούς ακτινοβολίας. Τον γνώριζα καθώς τον έβλεπα πάντα στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, του οποίου μάλιστα είχε διατελέσει για ένα διάστημα και πρόεδρος της επιτροπής του. Αυτό που θυμάμαι από την επίσκεψη του το 2009 για την πρεμιέρα στην Πάτρα της «Σκόνης του χρόνου» στα Ster cinemas ήταν ότι του είχαμε στείλει οδηγό από τον Δήμο να τον φέρει στην Πάτρα και το ίδιο βράδυ, μετά το τέλος της προβολής τον ξαναπήγε πίσω στην Αθήνα.

Είχε ανελλειπώς επαφές με την Πάτρα και είχε έρθει αρκετές φορές παλιότερα, στα τέλη του ΄70 και τη δεκαετία του ’80 πάντα με πρόσκληση της Κινηματογραφικής Λέσχης. Θυμάμαι την τελευταία φορά το 2009 την αγωνία του για το πώς θα πήγαινε η ταινία, αν θα είχε επιτυχία στις αίθουσες.

Επίσης θυμάμαι ότι είχε μείνει ευχαριστημένος τόσο από την υποδοχή που του είχε επιφυλάξει το πατρινό κοινό όσο και από την αθρόα προσέλευση του. Ήταν ένας ιδιόμορφος, μοναδικός καλλιτέχνης. Εμείς ως Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας πήραμε απόφαση την ερχόμενη εβδομάδα να πραγματοποιήσουμε μία εξτρά προβολή με μία από τις ταινίες του (πιθανότατα μία από την τελευταία του τριλογία, ενδεχομένως το Λιβάδι που δακρύζει που είχε πάρει το βραβείο των ξένων δημοσιογράφων-Fipresci στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Επικοινώνησα ήδη με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουμε την ακριβή μέρα διεξαγωγής της προβολής και λετομέρειες για την ταινία», ανέφερε χαρακτηριστικά στο thebest.gr η κυρία Ελένη Δάσιου.

Στο μεταξύ τόσο ο γράφων όσο και άλλοι συνάδελφοι όπως ο δημοσιογράφος Γιάννης Μουγγολιάς που κάνει εκτενή αναφορά στον εκλιπόντα σκηνοθέτη στο βιβλίο του «100 χρόνια κινηματογράφος στην Πάτρα», θυμόμαστε τον Θόδωρο Αγγελόπουλο από την επίσκεψη του στο σινέ Ομόνοια ένα κρύο βράδυ του Δεκεμβρίου του 1998, με αφορμή την προβολή της βραβευμένης εκείνη τη χρονιά με τον Χρυσό Φοίνικα των Κανών «Μία Αιωνιότητα και μία μέρα». Την υποδοχή του Θόδωρου Αγγελόπουλου και της συζύγου του Φοίβης στην Πάτρα τότε είχε αναλάβει ο αιθουσάρχης της Ομόνοιας και του Ελπίς, ο Κώστας Αναγνωστάκης που έχει φύγει εδώ και μερικά χρόνια από τη ζωή και η σύζυγος του Ελένη.

Αυτό που μας έχει μείνει είναι η απλότητα του και η καλή του διάθεση να καθίσει να συζητήσει με τους εκπροσώπους του Τύπου, μία συνάντηση που είχε γίνει αυθόρμητα στο μικρό κυλικείο του σινέ Ομόνοια. Εξίσου θερμή υποδοχή του είχε επιφυλάξει και πέντε χρόνια αργότερα το σινέ Ιντεάλ και ο τότε αιθουσάρχης του Πέτρος Χρυσοβιτσάνος, αλλά και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και ο τέως Πρύτανης Σταύρος Κουμπιάς στις 25 Απριλίου του 2010,  όταν και τιμήθηκε, ενώ για το έργο του είχε μιλήσει ο κοσμήτωρ της σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών επιστημών Χρήστος Τερέζης.

Φυσικά το τελευταίο διάστημα επισκεπτόταν ολοένα την Πάτρα μιας και ως γνωστόν θα έκαν εδώ τον Φεβρουάριο ορισμλένα γυρίσματα για την καινούρια ταινία που γύριζε, την «Άλλη θάλασσα» όπου σημειωτέον παίζει και Πατρινός ηθοποιός, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης. Ο κ. Σκιαδαρέσης σε δηλώσεις του στο site tlife  δήλωσε ότι θα ξεκινούσε γυρίσματα για την ταινία αυτήν την Πέμπτη, πως θα συνεργαζόταν για 3η φορά μαζί του, καθώς και ότι είναι βαθιά λυπημένος και στενοχωρημένος, καθώς χάσαμε έναν πάρα πολύ σπουδαίο δημιουργό που μας είχε κάνει περήφανους στο εξωτερικό.

Στο μεταξύ ήδη  στον ξένο Τύπο έχουν αρχίσει να δημοσιεύονται αφιερώματα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, τον δημιουργό συγκλονιστικών ταινιών όπως ο “Θίασος” το 1975 που θεωρείται από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών παγκοσμίως. Παράδειγμα η έγκυρη Ιταλική εφημερίδα Corriere della sera σε σημερινό της δημοσίευμα έχει τίτλο «αντίο στον ανθρωπολόγο του παγκόσμιου σινεμά». Η κηδεία του Θόδωρου Αγγελόπουλου θα γίνει την Παρασκευή στις 4 το απόγευμα στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών.

ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ



Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture