Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ιρανική «Βροχή» με θέμα τους φτωχούς μετανάστες

Ιρανική «Βροχή» με θέμα τους φτωχούς μετανάστες

Η ταινία προβάλλεται αυτό το Σάββατο από την Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων

Συνεχίζονται αυτό το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στις 20:00 από την Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων Μεταναστών στην οδό Ιωάννου Βλάχου 19 κάτω από τα Ψηλαλώνια οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών που έχουν για θέμα την ταλαιπωρία τους πρόσφυγες, την ξενιτιά και τις τεράστιες δυσκολίες ένταξης και αποδοχής των μεταναστών στις νέες χώρες όπου πηγαίνουν. Η εναρκτήρια ταινία ήταν το Σάββατο 22/10 το «Gran Torino» του 81χρονου Αμερικανού σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή Κλιντ Ίστγουντ ενώ αυτό το Σάββατο έχει προγραμματιστεί να προβληθεί ένα φιλμ από το Ιράν (Περσία) το «Baran – Βροχή» παραγωγής 2001 σε σκηνοθεσία του 52χρονου Ιρανού σκηνοθέτη Majid Mjidi, δημιουργού της ταινίας «Bacheha-ye Aseman – Τα Παιδιά του παραδείσου» που είχε προταθεί για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης παραγωγής το 1997,

Σύμφωνα με το σενάριο του «Baran» (η ταινία είχε κερδίσει το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ), η Baran είναι κόρη του Najaf, ενός Αφγανού εργάτη μιας οικοδομής στην Τεχεράνη που τραυματίζεται σε ένα εργατικό ατύχημα και ως αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να δουλέψει για ένα χρονικό διάστημα. Επειδή όμως η οικογένεια έχει μεγάλη ανάγκη από χρήματα, η Baran θα αναγκαστεί να πάρει τη θέση του πατέρα της μεταμφιεσμένη σε αγόρι. Η δουλειά όμως θα της πέσει βαριά.

Όπως έχει γραφτεί η ιδιαίτερη ομορφιά αυτού του φιλμ έγκειται στο γεγονός ότι στόχος της δεν είναι ο εντυπωσιασμός μέσω ακριβών σκηνικών, εντυπωσιακών κοστουμιών και γνωστών ονομάτων ηθοποιών στο καστ αλλά στις «υπόγειες» και δυνατές ερμηνείες και στην σκιαγράφηση μιας ολόκληρης κοινωνικής τάξης μέσα απ’ τους πραγματικούς ήρωες της καθημερινότητας, τους φτωχούς Ιρανούς οικοδόμους και τους ακόμα πιο φτωχούς και κατατρεγμένους Αφγανούς μετανάστες οι οποίοι «χωρίς χαρτιά», στην ουσία παράνομοι, ζουν υπό αντίξοες συνθήκες δουλεύοντας εξαντλητικά. Στο φιλμ παίζουν η  Zahra Bahrami (Baran)και ο Hossein Abedini  στο ρόλο του Latif που θα την ερωτευτεί.

Οι προβολές της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων Μεταναστών θα συνεχιστούν στις 19 Νοεμβρίου με το αριστουργηματικό φιλμ του Ελία Καζάν «Αμέρικα Αμέρικα» παραγωγής 1963, στις 3 Δεκεμβρίου με τον «Δρόμο προς τη Δύση» του Κυριάκου Κατζουράκη με την Κάτια Γέρου και θα ολοκληρωθούν στις 17/12 με το φιλμ κινουμένων σχεδίων «Περσέπολις» των Μαρζάν Ματραπί και Βενσέν Παρονό.

Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture