Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Μειώσεις φόρων μεταβίβασης ακινήτων αναγγέλλει ο Στουρνάρας

Μειώσεις φόρων μεταβίβασης ακινήτων αναγ...

Μίλησε στον ΣΒΒΕ όπου αναφέρθηκε και σε αναβάθμιση της ΔΕΘ

«H περίοδος της αστάθειας και της ανασφάλειας τελείωσε» τόνισε στην ομιλία του στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος ανήγγειλε ότι «η κυβέρνηση μελετά διερευνούμε το ενδεχόμενο και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσαμε να μειώσουμε το ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών ή τους συντελεστές στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ώστε να συμβάλλει στην ανάταση του νευραλγικού κλάδου των κατασκευών, με μεγάλη προστιθέμενη αξία στη συνολική οικονομία».

 

Μιλώντας την Παρασκευή το βράδυ στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός είπε στους επιχειρηματίες ότι «είναι ιστορική υποχρέωση της παρούσας κυβέρνησης και των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας μας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να θεμελιώσουν μαζί ένα νέο οικονομικό μοντέλο, βασισμένο στην ανταγωνιστικότητα, στην εξωστρέφεια και στην υγιή επιχειρηματικότητα».

 

 

Εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι η χώρα έχει διανύσει περισσότερο από τα 2/3 της απόστασης όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή και περισσότερο από τα 3/4 της απόστασης όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα.

Κύριο χαρακτηριστικό είναι η μεγαλύτερη εξωστρέφεια της χώρας, χάρη στη συμβολή μεταξύ άλλων και πολλών μελών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία ήταν αυξημένες κατά 4,1% στο 1ο τρίμηνο του 2013, παρόλο που οι οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο συνέβαλαν στην πτώση των εξαγωγών τον Μάρτιο. Ο συνδυασμός της δυναμικής στις εξαγωγές, με την μεγάλη πτώση των εισαγωγών κατά 8,8% στο 1ο 3μηνο του 2013, είναι ενδεικτικό της σταδιακής αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας μας.

 

Ωστόσο, τόνισε ότι: «Υπάρχουν οι πρώτες θετικές ενδείξεις ανάσχεσης της ύφεσης και της ανεργίας δεν μας κάνει να επαναπαυόμαστε. Δουλεύουμε σε δύο βασικά πεδία: αφενός προσπαθούμε να βελτιώσουμε την ομαλή λειτουργία του επιβαρυμένου ιδιωτικού τομέα και αφετέρου να ανασυγκροτήσουμε τη Δημόσια Διοίκηση».

 

Αναλυτικά στην ομιλία του επισήμανε:

 

«Στον ιδιωτικό τομέα η τρέχουσα διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών θα επιταχύνει ραγδαία την πλήρη αποκατάσταση, της ήδη διαρκώς βελτιούμενης εμπιστοσύνης, στον τραπεζικό μας κλάδο. Θα ήθελα μόνο ενδεικτικά να αναφέρω ότι από τον "προεκλογικό" Ιούνιο του 2012 μέχρι τον Μάρτιο του 2013 επέστρεψαν 22 δισ. ευρώ καταθέσεων κατοίκων του εσωτερικού στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η τάση αυτή θα συνεχιστεί μακροπρόθεσμα, παρά τις εξελίξεις της Κύπρου. Το αποτέλεσμα αναπόφευκτα αυτής της τάσης θα είναι η αποκατάσταση της ομαλής ροής πιστώσεων και ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Η ρευστότητα μάλιστα, ήδη, έχει αρχίσει να βελτιώνεται με την αξιοποίηση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που τώρα αρχίζουν να εκταμιεύονται για την Ελλάδα, ιδιαίτερα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλα έργα».

Η επίσπευση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, που εκτελείται από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου αναμένεται να έχει τεράστια συνεισφορά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας. Η προσέλκυση διεθνών και εγχώριων επενδύσεων στα εταιρικά χαρτοφυλάκια, τις υποδομές και την ακίνητη περιουσία, που έχουν περιέλθει στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ, θα συνεισφέρουν τα μέγιστα στην αλλαγή του κλίματος στην ελληνική οικονομία, ενώ σταδιακά θα δημιουργήσουν χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας».

Επιπλέον, η κυβέρνηση επιδιώκει να επιταχύνει ακόμη περισσότερο τις μεταρρυθμίσεις στο πεδίο των κλειστών επαγγελμάτων και αγορών, μέσω της περαιτέρω άρσης και των τελευταίων εμποδίων, που αποκλείουν τους νέους επιχειρηματίες και επαγγελματίες. Σήμερα το 72% των κλειστών επαγγελμάτων έχει ανοίξει και στο επόμενο διάστημα, με βάση ευρήματα σχετικής μελέτης, θα στοχεύσουμε στις κατά περίπτωση στρεβλώσεις».

Πριν από λίγο καιρό ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη σοβαρή αποκρατικοποίηση, εκείνη του ΟΠΑΠ και το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις για  ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Και οι δύο περιπτώσεις αποτελούν απτές αποδείξεις ότι το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας αυξάνεται ραγδαία. Τα οφέλη για τη χώρα μας θα είναι όχι μόνο δημοσιονομικά, αλλά κυρίως αναπτυξιακά.

Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Β. Ελλάδας, ορισμένες από τις αποκρατικοποιήσεις, όπως της Εγνατίας Οδού, του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, της ΕΥΑΘ και μιας σειράς τουριστικών υποδομών θα έχουν σημαντική προστιθέμενη αξία στην οικονομία της περιοχής.

Τα πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης

 

«Η Θεσσαλονίκη και ευρύτερα η Βόρεια Ελλάδα έχουν εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν», είπε ο κ. Στουρνάρας.

 

Ο δείκτης ναυτιλιακών δραστηριοτήτων έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης και είναι κρίσιμη η αξιοποίηση του λιμένα Θεσσαλονίκης για να λειτουργήσει ως διαμετακομιστικός κόμβος για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων.

 

Τον Ιούνιο αναμένονται και οι αποφάσεις ως προς τον αγωγό φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν με σκοπό τη διαμετακόμισή του στην Ευρώπη.

 

Η επιλογή του αγωγού TAP θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει 2.000 άμεσα και 10.000 περιφερειακές νέες θέσεις εργασίας. Ο αγωγός προβλέπεται να διασχίζει κατά μήκος ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, καθιστώντας την ισχυρό διεθνή ενεργειακό δίαυλο.

Επίσης, κατασκευάστηκε ένα από τα μεγαλύτερα συγκοινωνιακά τούνελ των Βαλκανίων, η αποπεράτωση της σήραγγας της Στερεάς Ελλάδας, η οποία θα επιτρέψει, μέχρι το 2015, την ολοκλήρωση του άξονα Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη και θα μας επαναφέρει στον ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό χάρτη. Η απόσταση Αθήνας-Θεσσαλονίκης θα διαρκεί πλέον 3 ώρες και 15 λεπτά.

 

Σε ό,τι αφορά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα πρέπει να αναβαθμίσει την παρουσία της με σύγχρονες εγκαταστάσεις αλλά και πιθανόν μέσω αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, για τις εκθεσιακές δραστηριότητές της.

 

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και σε συνεργασία με το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η εξαγωγική δραστηριότητα σε Μακεδονία και Θράκη έχει σημειώσει αξιόλογη μεταβολή το τελευταίο χρόνο. Παράλληλα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη μεταποίηση δείχνει σταθερά αυξητική στάση την τελευταία περίοδο.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά