Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Εκδήλωση παρουσίασης του μυθιστορήματος με τίτλο "Το Ρόδο της Κυζίκου" στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Εκδήλωση παρουσίασης του μυθιστορήματος ...

Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη - Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων και ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών & Περιχώρων διοργανώνουν την εκδήλωση παρουσίασης του ιστορικού μυθιστορήματος του σκηνοθέτη - συγγραφέα Σταμάτη Τσαρουχά Το Ρόδο της Κυζίκου (εκδ. ΑΝΑΠΛΟΥΣ), την Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013, στις 20:30, στην αίθουσα αναγνωστηρίου της Βιβλιοθήκης (Μαιζώνος 110).

Σύμφωνα με τα λόγια του συγγραφέα:

«Το Ρόδο της Κυζίκου είναι γέννηµα µιας νοσταλγικά χαµένης εποχής, από την οποία ξεκίνησαν πολλά ιστορικά γεγονότα που προσδιόρισαν τις τύχες της νεώτερης Ελλάδας. Η εποχή παρουσιάζεται µέσα από τη µορφή µιας άγνωστης Eλληνίδας, της Ευφροσύνης, που γεννήθηκε την ώρα που υλοποιούνταν το όραµα της Μεγάλης Ιδέας. «Της Ελλάδας των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών». Η ζωή της µοιάζει µε παραµύθι· αρχίζει από τότε που αντίκρισε το φως, συνεχίζεται µε την ιστορία των παιδικών της χρόνων στην Αρτάκη της Μικράς Ασίας, τον εκπατρισµό, και τα µετέπειτα δύσκολα χρόνια της επιβίωσης στον καινούργιο τόπο. Χρόνια νοσταλγίας και ροµαντισµού στην αρχή, κι ανείπωτης πίκρας στη συνέχεια, εξ αιτίας των τραγικών εξελίξεων που άφησαν ανεξίτηλα τα σηµάδια τους στην ευαίσθητη ψυχή της.

Η πλοκή της µυθοπλασίας εξελίσσεται µε φόντο τα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα και συντάραξαν την Ελλάδα, από τη Μικρασιατική Καταστροφή ως τα νεώτερα χρόνια, τον πόλεµο του ’40, τη γερµανική κατοχή, τον εµφύλιο, τη χούντα … Τα πρόσωπα, και κυρίως η ηρωίδα, επηρεάζονται άµεσα από τα γεγονότα, γιατί ζουν µέσα σ’ αυτά, βιώνοντας συναισθήµατα χαράς, λύπης και κυρίως πόνου.

Η ιστορία της Ευφροσύνης δεν έχει ανάγκη από φανταστικούς ήρωες γιατί είναι αληθινή. Όπως αληθινός ήταν κι ο λόγος της.»

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι κ.κ. Αικατερίνη Κούρου, Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης, Αναστασία Σταματέλλου-Γώγου, Φιλόλογος και Γιάννης Γεωργόπουλος, Δημοσιογράφος.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι κ.κ. Νίκος Κωστόπουλος, Πρόεδρος του Ν.Π. Δημ. Βιβλιοθήκη – Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, Πρόεδρος του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών & Περιχώρων και Σταμάτης Τσαρουχάς, Σκηνοθέτης – Συγγραφέας

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο πατρινός ηθοποιός Διονύσης Βούλτσος, και κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης θα προβάλλονται εικόνες από το αρχείο της Βιβλιοθήκης σχετικές με τα πολιτισμικά στοιχεία των μικρασιατικής καταγωγής πατρινών, σε επιμέλεια της κ. Αικατερίνης Κούρου.

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο των δράσεων πολιτισμού με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και μέρος των εσόδων από τη διάθεση αντιτύπων του βιβλίου θα ενισχύσει το πολιτιστικό έργο του Συνδέσμου.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture