Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Άγνωστο παραμένει αν η "Άννα Καρένινα" θα έρθει για προβολή στην Πάτρα

Άγνωστο παραμένει αν η "Άννα Καρένι...

Η εντυπωσιακή ταινία με την Κίρα Νάιτλι έχει κυκλοφορήσει στην Αθήνα μόνο σε ανεξάρτητες αίθουσες και όχι στα πολυσινεμά

Μία από τις πιο πολυσυζητημένες και εντυπωσιακές (τουλάχιστον από το τρέιλερ) ταινίες της φετινής περιόδου είναι σίγουρα η «Άννα Καρένινα» σε σκηνοθεσία του Τζο Ράιτ που ήδη προβάλλεται από την Πρωτοχρονιά στην Αθήνα, μόνο όμως σε ανεξάρτητες κινηματογραφικές αίθουσες και όχι στα πολυσινεμά.

Από την εταιρεία μάλιστα διανομής, την UIP εκδόθηκε σύμφωνα με πληροφορίες και σχετική ανακοίνωση-διευκρίνιση ότι η ταινία κυκλοφόρησε μόνο σε μεμονωμένες, ανεξάρτητες αίθουσες και όχι σε multiplex cinemas.

Λόγω αυτής της διαφοροποίησης και των προβλημάτων ή ιδιαιτεροτήτων στη διανομή, μοιάζει αμφίβολο αν η όμορφη αυτή ταινία με την Κίρα Νάιτλι στον ομώνυμο ρόλο, θα καταστεί εφικτό να παιχθεί και στην Πάτρα, στα Ster cinemas στη Βέσο Μάρε.

Την ίδια στιγμή πολλοί είναι οι σινεφίλ και ιδίως γυναίκες που αδημονούν να δουν το φιλμ, το οποίο σημειωτέον ότι έχει προταθεί και για 4 Όσκαρ (κοστουμιών, σκηνικών, μουσικής και καλύτερης φωτογραφίας). Πάντως στα Ster cinemas στη Βέσο Μάρε υπήρχε μέχρι πρότινος και το σχετικό πόστερ του φιλμ ενώ προβαλλόταν και το τρέιλερ της ταινίας που στο μεγαλύτερο μέρος της εκτυλίσσεται μέσα σε ένα υπέροχο Βρετανικό θέατρο.

Το λογοτεχνικό αριστούργημα του Λέοντος Τολστόι που ο Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ είχε χαρακτηρίσει ως «μία από τις μεγαλύτερες ερωτικές ιστορίες στην παγκόσμια λογοτεχνία» έχει μεταφερθεί αρκετές φορές στον κινηματογράφο (κοντά στις είκοσι φορές) ενώ στο ελληνικό θέατρο είχε υποδυθεί την Καρένινα στα μέσα της δεακετίας του ’90, η Μιμή Ντενίση.

Ο εικονοπλάστης και πολυβραβευμένος σκηνοθέτης ταινιών περιόδου (Εξιλέωση, Περηφάνια και Προκατάληψη, στις οποίες επίσης είχε πρωταγωνιστήσει η Κίρα Νάιτλι) υπογράφει αυτή τη νέα κινηματογραφική μεταφορά του κλασικού έργου σε διασκευή του βραβευμένου με Όσκαρ σεναριογράφου Τομ Στόπαρντ (Ερωτευμένος Σαίξπηρ).

Σύμφωνα με το στόρι που εκτυλίσσεται στην αυτοκρατορική Ρωσία του τέλους του 19ου αιώνα, η Άννα Καρένινα που είναι παντρεμένη με έναν ισχυρό κυβερνητικό αξιωματούχο, ερωτεύεται βαθιά έναν πλούσιο αξιωματικό του στρατού, τον κομψό κόμη Βρόνσκι και προσπαθώντας απεγνωσμένα να βρει την αλήθεια και το νόημα στη ζωή της, αψηφά απερίσκεπτα τις συμβάσεις της ρωσικής κοινωνίας κι εγκαταλείπει το σύζυγο και το γιο της για να ζήσει με τον εραστή της, από τον οποίο έχει μείνει και έγκυος.

Ο κοινωνικός περίγυρος της την καταδικάζει και την εξοστρακίζει, και η ίδια παθαίνει συχνά κρίσεις ζήλιας που αποξενώνουν τον Βρόνσκι, με αποτέλεσμα να βουλιάζει σιγά σιγά σε μια αδιέξοδη κατάσταση.

Ο Τζο Ράιτ, έχοντας στο πλευρό του ένα υπέροχο καστ με την Κίρα Νάιτλι τον γοητευτικό Τζουντ Λο και τον ανερχόμενο Άαρον Τέιλορ-Τζόνσον, αλλά και μια ομάδα εμπνευσμένων συνεργατών (στην οργάνωση παραγωγής βρίσκεται η 3 φορές υποψήφια για Όσκαρ, Σάρα Γκρίνγουντ, τη διεύθυνση Φωτογραφίας υπογράφει ο Σίμους ΜακΓκάρβει, τη μουσική ο Ντάριο Μαριανέλι-Εξιλέωση, τα κοστούμια η 2 φορές υποψήφια για Όσκαρ Ζακλίν Ντουράν-Περηφάνια και Προκατάληψη και τις Χορογραφίες η Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι), προτείνει κάτι πολύ πρωτότυπο και μοναδικό.

Ολόκληρη σχεδόν η ταινία είναι…μια θεατρική σκηνή, ειδικά κατασκευασμένη για να υπηρετήσει ονειρικά το όραμά του σκηνοθέτη, με όλες τις τοποθεσίες και τα γεγονότα του βιβλίου να αποδίδονται πάνω σε αυτήν. Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Άγρα.

Η πρώτη προβολή της ταινίας είχε γίνει τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις.

Η Κίρα Νάιτλι σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, είχε τονίσει ότι η δύναμη της ερωτικής ιστορίας της Άννας Καρένινα συνεχίζει να συγκινεί και σήμερα και πως το ερωτικό πάθος, συναίσθημα και αλήθεια που αποπνέει, εξακολουθεί να είναι ίδιο και να έχει απήχηση και στην εποχή μας. Η Νάιτλι είχε πρωτοδιαβάσει το βιβλίο στα 18 της, ωστόσο ξαναδιαβάζοντας το, σχεδόν 10 χρόνια μετά για τις ανάγκες της ταινίας, διέκρινε μία πιο περίπλοκη πλοκή και διάσταση των χαρακτήρων.

Η ταινία στη Βόρειο Αμερική μέχρι στιγμής έχει πλησιάσει σε εισπράξεις τα 20 εκατομμύρια δολάρια.

Ευχή και επιθυμία των σινεφίλ είναι να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια υπάρχουν και η «Άννα Καρένινα» να έρθει και στην Πάτρα.

Η UIP έχει κι άλλες πολύ σημαντικές ταινίες στη διανομή της  όπως τους «Άθλιους» με τον Χιου Τζάκμαν, το φιλμ «Jack Reacher» με τον Τομ Κρουζ αλλά και την «Πτήση-Flight» με τον Ντενζέλ Ουάσινγκτον, ο οποίος για το ρόλο αυτό έχει προταθεί για το Όσκαρ α’ ανδρικού ρόλου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture