Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

ΚΚΕ: Στη Βουλή οι μεγάλες ζημιές των ελαιοπαραγωγών της Ηλείας

ΚΚΕ: Στη Βουλή οι μεγάλες ζημιές των ελα...

Κατέθεσαν σχετική ερώτηση οι βουλευτές Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Μωραΐτης

Οι μεγάλες ζημιές στην παραγωγή ελαιόκαρπου από τη μη πραγματοποίηση δακοκτονίας στο Νομό Ηλείας, είναι το αντικείμενο κοινής ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Μωραΐτης. Οι βουλευτές αναφέρουν προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα εξής:

«Μεγάλες οι ζημιές φέτος στο Νομό Ηλείας στην παραγωγή ελαιόκαρπου στα ελαιόδεντρα, εξαιτίας της προσβολής τους από δάκο. Το γεγονός αυτό οφείλεται στη μη καταβολή πιστώσεων για δακοκτονία από την τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την έλλειψη των αναγκαίων ψεκασμών για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τη μη πρόσληψη του αναγκαίου επιστημονικού δυναμικού (γεωπόνων, παγιδοθετών, συνεργείων αγροτών) και την απουσία υλικοτεχνικής υποδομής (φαρμάκων κλπ) γενικότερα.

Στο γεγονός αυτό συνέβαλε και ο συνδυασμός κλιματολογικών ευνοϊκών συνθηκών για την ανάπτυξη της δακοπροσβολής, όπως σταθερά υψηλές θερμοκρασίες και υψηλή υγρασία. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η μειωμένη παραγωγή και η υψηλή οξύτητα, πράγμα που εκμεταλλεύονται οι έμποροι για να αγοράσουν το προϊόν τους σε ακόμα χαμηλότερη τιμή και μάλιστα εκβιάζοντας για εισαγωγές ελαιόλαδου από τρίτες χώρες τη στιγμή που ως χώρα είμαστε πλεονασματική στο λάδι.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο Νομό Ηλείας καλλιεργούνται πάνω από 3,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα από τα οποία ψεκάζονται μόνο 2,5 εκατομμύρια και τα οποία φέτος ουσιαστικά δεν ψεκάστηκαν. Θυμίζουμε ότι στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 κάηκαν 1,5 εκατομμύριο ελαιόδεντρα στο Νομό Ηλείας.

Μετά από όλα αυτά, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για:

1. Την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, αφού οι ίδιοι πλήρωσαν την εισφορά τους για τη δακοκτονία και δακοκτονία δεν έγινε.

2. Να απαγορευτούν οι εισαγωγές ελαιόλαδων.»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις