Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

«Άνοιξε» τις πόρτες του για το κοινό το «Μουσείο - Κέντρο Αχαϊκής Γης» στο Λόγγο

 «Άνοιξε» τις πόρτες του για το κοινό το...

Το λαογραφικό περιεχόμενο του προέρχεται κυρίως από μια μεγάλη συλλογή τοπικών αντικειμένων και κειμήλιων

Την Κυριακή 19 Αυγούστου «άνοιξε» με μεγάλη επιτυχία τις πόρτες του για το κοινό, το «Μουσείο - Κέντρο Αχαϊκής Γης» του Λόγγου, με τέλεση Αγιασμού από τον αιδεσιμότατο Πάτερ Διονύσιο και συμμετοχή πάνω από 100 άτομα, συντοπίτες και ξένοι επισκέπτες, μεταξύ τούτων εκπρόσωποι της επιχειρηματικής και πνευματικής κοινωνίας του Αιγίου.

Όπως αναφέρει το www.aigialeianews.gr, το Μουσείο αυτό αποτελεί βασικό σκοπό του «Συλλόγου Αχαϊκής Συμπολιτείας» και έγινε τώρα πραγματικότητα, μετά από μακροχρόνια εργώδη προσπάθεια, τόνισε στο λόγο του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δρ. Ανδρέας Θανασούλιας.

Η μουσειακή έκθεση είναι πλήρη αναπαράσταση της αγροτικής επαγγελματικής, κοινωνικής και θρησκευτικής ζωής του χωριού του Λόγγου και της ευρύτερης περιοχής, που ανασύρει μνήμες και προκαλεί ιδιαίτερη συγκίνηση στον επισκέπτη. Βρίσκεται στο παλαιό Ελαιοτριβείο της οικογένειας Λαμπροπούλου, στο κέντρο του χωριού, η οποία ευγενώς το παραχώρησε στο «Σύλλογο Αχαϊκής Συμπολιτείας», που το ανακατασκεύασε για να στεγαστεί το Μουσείο.

Το λαογραφικό περιεχόμενο του προέρχεται κυρίως από μια  μεγάλη συλλογή τοπικών αντικειμένων και κειμήλιων, που απαιτούσαν  διαφύλαξη και ανάδειξη, από χρόνια στα χέρια της κας Μέλπω Ρογκάλα, στη οποία οφείλεται η αρχική έμπνευση για την δημιουργία του Μουσείου όπως επίσης η διευθέτηση των διαφόρων μουσειακών αντικειμένων. Το Μουσείο αυτό φιλοδοξεί να γίνει πόλος συγκέντρωσης και τουριστικής έλξης στο όμορφο χωριό του Λόγγου.

Μπορεί ορισμένες λεπτομέρειες να εκκρεμούν ακόμα, ήταν όμως σημαντική η απόφαση να δοθεί η ευκαιρία στο κοινό, Αύγουστο μήνα, πάνω στο κορύφωμα της κρίσιμης αυτής τουριστικής περιόδου, να γνωρίσει το πολιτιστικό αυτό έργο. Το Μουσείο αυτό, τόνισε ο Πρόεδρος, αποτελεί μια ιδιωτική πρωτοβουλία, βασισμένη στο εθελοντισμό. Καμία σχεδόν στήριξη δεν απέκτησε μέχρι τώρα από την πολιτεία. Είναι προπαντός καρπός της γενναιοδωρίας ορισμένων ανθρώπων και της αφιλοκερδούς  εργασίας  διαφορετικών ειδικοτήτων.

Ο Πρόεδρος Δρ. Ανδρέας Θανασούλιας, ο ίδιος βασικός sponsor του έργου, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τα Μέλη του ΔΣ, κες Ρογκάλα και Παναγοπούλου, κκ. Διαμαντόπουλο, Κλάγκο, Κεπενό και  τ.γ. κ. Κούτρα,  για την αφοσιωμένη συμμετοχή τους, αλλά κυρίως προς όλους τους δωρητάς, μικρούς και μεγάλους,  και όλους εκείνους που προσέφεραν στήριξη στο Μουσείο με πολύτιμες συνδρομές, χρηματοδότηση ή παροχή υπηρεσιών.

Μεταξύ τούτων, αναφέρθηκαν παρόντες υποστηρικτές, όπως ο κ. Γιώργος Λαμπρόπουλος, ο κ. Σάκης Ανδριανόπουλος, η κα. Ελένη Μπαρμπούνη-Παυλάκη, ο κ. Παν. Τσίτσας, ο κ. Δημ. Δρούκας, ο κ. Δημ. Καλαμίδας, η κα. Βάνα Μπεντεβή και ο φιλέλληνας Γερμανός καθηγητής Helmuth Schroeter, που ήρθε για το σκοπό αυτό. Όλοι χειροκροτήθηκαν θερμά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture