Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Στο όριο συναγερμού τα καταρρέοντα ταμεία

Στο όριο συναγερμού τα καταρρέοντα ταμεία

Η κατάσταση στα ταμεία είναι οριακή

Δεύτερες σκέψεις που οδηγούν σε αναβολή της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κάνουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας αφενός για να μη χαθούν 1,4 δις. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία και αφετέρου γιατί αυτό το ποσό δεν μπορεί να καλυφθεί στις παρούσες συνθήκες παρά μόνο με νέες μειώσεις συντάξεων. Το μέτρο της μείωσης των εισφορών κατά 5%, παρότι νομοθετήθηκε, μένει οριστικά στο συρτάρι του υπουργείου, και σε αυτό συμβάλει η παρατεταμένη πολιτική αστάθεια που επηρεάζει αρνητικά την πορεία των εσόδων!

Αρμόδιο στέλεχος είπε στον «ΑΤ» ότι «η μείωση των εισφορών δεν μπορεί να εφαρμοστεί από τη στιγμή που τα έσοδα βρίσκονται να υποχωρούν κατά 16% σε σχέση με πέρυσι ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεφύγουν και οι δαπάνες όσο η χώρα βρίσκεται στο πέλαγος της ακυβερνησίας».

Η κατάσταση στα ταμεία είναι οριακή. Στο σκέλος των εσόδων η πτώση δεν πρέπει να ξεπεράσει το 20% για τότε θα ενεργοποιηθεί αυτόματα η μείωση των καταβαλλόμενων παροχών για να αποφευχθεί μια κατάρρευση. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανό να συμβεί το Σεπτέμβριο όπως λένε στελέχη που παρακολουθούν τη μέχρι τώρα πορεία των εσόδων.

Ωστόσο σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι ο «συναγερμός» θα χτυπήσει από τη στιγμή που η μείωση των τακτικών εισπράξεων θα συνοδευτεί και με απώλεια της ρύθμισης χρεών από περίπου 15.000 οφειλέτες που ως τώρα πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους.

Μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εξετάζονται από την τωρινή «υπηρεσιακή ηγεσία» έκτακτα μέτρα με στόχο να εφαρμοστούν εντός του καλοκαιριού (και κυρίως στην περίπτωση που γίνουν εκλογές τον Ιούνιο), ώστε να αποφευχθεί μια κατάρρευση τον Σεπτέμβριο.

Ένα από αυτά τα μέτρα αφορά περίπου 200.000 αναπηρικές επικουρικές συντάξεις του ΙΚΑ για τις οποίες -όπως πληροφορήθηκε ο «ΑΤ»- εξετάζεται να καταργηθεί το λεγόμενο «κατώτατο όριο»!

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι από τα 110 ευρώ που είναι η κατώτατη επικουρική σύνταξη αναπηρίας, μπορεί να πάει στα 55 ευρώ. Και αντίστοιχα η μείωση αυτή θα επηρεάσει αναλογικά και όλα τα επόμενα κλιμάκια.

Η επιλογή αυτή, μελετάται να περιληφθεί στις αλλαγές που ετοιμάζονται για όλο το σύστημα της επικουρικής ασφάλισης και συζητείται το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε στελέχη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και της τρόικας που ανταλλάσσουν μεταξύ τους τα σχέδια για το νέο τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων!

Ηδη, μια πρώτη εκδοχή που είναι και η επικρατέστερη δείχνει το ποσοστό αναπλήρωσης των επικουρικών συντάξεων που θα παίρνουν όσοι ασφαλίστηκαν από το 2001 και μετά, να κινείται μεταξύ 18% και 22% για σύνταξη στο 65ο έτος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά