Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

MARIA'S TASTE

/

Τρούφα! Ο άρχοντας των...μανιταριών!

Τρούφα! Ο άρχοντας των...μανιταριών!

Κατηγορία : Γενικές γνώσεις Νο5

Η τρούφα είναι ένα μανιτάρι, που μεγαλώνει κάτω από το έδαφος (5-30 εκ), συμβιώνοντας με το ριζικό σύστημα ορισμένων δένδρων (αριά, πουρνάρι, βελανιδιά, πεύκο, γαύρο κ.λ.π.) Δέντρα, δηλαδή, της άγριας χλωρίδας της χώρας μας, αλλά και της μεσογείου γενικότερα, μιας και τα είδη αυτά των δέντρων είναι κοινά σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα κ.λ.π.
Το άρωμά της είναι πολύ ιδιαίτερο, έντονο και κατά τη γνώμη μου θεσπέσιο, όπως και η γεύση που δίνει στα φαγητά, στα οποία χρησιμοποιείται. Η κατανάλωσή της σαν έδεσμα, αλλά και για φαρμακευτικούς σκοπούς, κυρίως όμως για τις αφροδισιακές της ιδιότητες, είναι γνωστή από πολύ παλιά (Σουμέριοι, Θεόφραστος, Διοσκουρίδης κ.λ.π.).
Το μέγεθός της ποικίλλει, από αυτό του ρεβιθιού, έως αυτό του πορτοκαλιού, ή και μεγαλύτερο ακόμη και είναι σκληρή όπως η πατάτα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες που ωριμάζουν σε διαφορετικές εποχές του χρόνου.
Η καλλιέργειά της είναι εντελώς φυσική καθώς μεγαλώνει μόνη της με ελάχιστο νερό, χωρίς λιπάσματα και ελάχιστη ανθρώπινη φροντίδα και εργασία.

Υπάρχουν περίπου 80 ποικιλίες που ευδοκιμούν σε άγρια μορφή αλλά ελάχιστες από αυτές καλλιεργούνται οργανωμένα. Οι καλλιεργήσιμες ποικιλίες είναι συνήθως αυτές που το μέγεθός τους μπορεί να είναι από 5-10 γρ. μέχρι και 1 ή 1,5 κιλό. Εκτός από το άρωμα και τη γεύση που έχουν, το μέγεθός τους είναι ίσως ο κυριότερος παράγοντας που ωθεί στην καλλιέργειά τους.

Το πρώτο βασικό χαρακτηριστικό μιας ποικιλίας τρούφας είναι η εποχή ωρίμανσης και συλλογής της. Πρόκειται για τρίμηνη περίοδο και έτσι μια ποικιλία μπορεί να είναι καλοκαιρινή, φθινοπωρινή ή χειμωνιάτικη.

Το δεύτερο γνώρισμα είναι πιο εμφανές. Αφορά το εξωτερικό της χρώμα. Υπάρχουν δύο κυρίως μεγάλες κατηγορίες : Οι άσπρες και οι μαύρες.

Υπάρχουν βέβαια και άλλα χαρακτηριστικά που κατηγοριοποιούν τις ποικιλίες όπως το άρωμά τους, το εσωτερικό τους χρώμα, τα «νερά» στο εσωτερικό τους και άλλα.

Ας δούμε τις κυριότερες ποικιλίες τρούφας και τα χαρακτηριστικά τους :

TUBER  BORCHII : Λευκή τρούφα. Η πιο φθηνή – εμπορικά – τρούφα, έχει ωραίο, απαλό άρωμα και νερά λευκά - ανοικτά καφέ.

TUBER  AESTIVUM : Μαύρη καλοκαιρινή τρούφα. Αρκετά ανθεκτική ποικιλία, ευπροσάρμοστη σε διάφορες κλιματολογικές συνθήκες ( όπως και η borchii). Υπάρχει άγρια σχεδόν σε όλη την Ευρώπη.

TUBER  UNCINATUM : Φθινοπωρινή μαύρη τρούφα. Θεωρείται αδελφικό είδος της aestivum, μόνο που ωριμάζει αργότερα. 

TUBER  MELANOSPORUM : Χειμωνιάτικη μαύρη τρούφα και η ακριβότερη από όλες (τις καλλιεργήσιμες). Πολλές υποδεέστερες ποικιλίες καλλιεργούνται μόνο και μόνο για να πουληθούν σαν μελανόσπορες. Για να νοθευτεί δηλαδή η συγκεκριμένη ποικιλία, οπότε προσοχή.

TUBER  BRUMALE : Χειμωνιάτικη μαύρη τρούφα. Χαμηλότερης εμπορικής αξίας από την μελανόσπορη, γι’ αυτό και ανακατεύεται με αυτήν.

TUBER  MAGNATUM : Η μόνη τρούφα, της οποίας δεν έχει επιτευχθεί η καλλιέργεια (όχι με πλήρη επιτυχία, τουλάχιστον). Είναι μια κατηγορία από μόνη της. Υπάρχει άγρια, στην Ιταλία κυρίως και στην Κροατία. Είναι λευκή φθινοπωρινο-χειμερινή ποικιλία. Η borchii συχνά χρησιμοποιείται για να νοθεύεται με αυτήν, η magnatum. Αναλογισθείτε ότι η τιμή της borchii είναι 50-80 ευρώ το κιλό και της magnatum 3.000-7.000 ευρώ το κιλό.

Συμπληρωματικά να πούμε ότι υπάρχει και η Κινέζικη τρούφα (tuber indicum), χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια ανεξέλεγκτα, για να νοθευτεί η tuber melanosporum. Η συγκεκριμένη τρούφα – σε τομή -, είναι ολόιδια με την μελανόσπορη, μόνο που δεν έχει καθόλου άρωμα, ούτε και γεύση και φυσικά είναι πάμφθηνη.

 

Τις τρούφες θα τις βρείτε στο εμπόριο σε διάφορες μορφές. Ολόκληρες, τριμμένες, σε λάδι, σε βούτυρο, σε μέλι, σε μπαλσάμικο και άλλες. Και φυσικά σε τιμές που ποικίλουν ανάλογα με την ποικιλία!




 



 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Maria's taste