Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

MARIA'S TASTE

/

Μαγειρίτσα, η βασίλισσα!

Μαγειρίτσα, η βασίλισσα!

Κατηγορία : Παραδοσιακή κουζίνα Νο8

Λατρεμένο φαγητό! Από αυτά που πραγματικά λυπάμαι που τα μαγειρεύουμε μια φορά το χρόνο! Αν είστε φανατικοί της, βέβαια, μπορεί να τη βρείτε και σε κάποια μαγειρεία, ιδιαίτερα σε αυτά για μετά το ξενύχτι!

Η συνταγή είναι φυσικά της μαμάς μου και είναι καλύτερη από εκείνη κάποιου γνωστού εστιατορίου που έτυχε να δοκιμάσω κάποτε. Άλλωστε κανείς δεν ξέρει καλύτερα την παραδοσιακή κουζίνα από την ελληνίδα μάνα!

(Όπως θα διαπιστώσετε απλή και εύκολη δεν τη λες τη συνταγή, αλλά μια φορά το χρόνο είναι, αξίζει να μπούμε στη δημιουργική διαδικασία να τη φτιάξουμε!)

 

Υλικά

1 συκωταριά ολόκληρη

Έντερα ολόκληρα

(Αν είμαστε αρχάριοι ζητάμε απλώς από τον κρεοπώλη όλα τα εντόσθια που χρειάζονται για τη μαγειρίτσα. Ξέρει εκείνος)

1 μαρούλι ψιλοκομμένο

(Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα εξωτερικά φύλλα από 2 μαρούλια και τα εσωτερικά που είναι πιο τρυφερά να τα χρησιμοποιήσουμε για συνοδευτική σαλάτα)

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

2 κουταλιές της σούπας άνιθο

1 κουταλιά του γλυκού μάραθο (αν δεν βρούμε δεν πειράζει)

2-3 φλιτζάνια του καφέ ρύζι (αναλόγως πόσο πηχτή θέλουμε να γίνει η σούπα μας)

3 αβγά

Χυμό από 1-2 λεμόνια

Μισό ποτήρι λάδι

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τα έντερα εξωτερικά και στη συνέχεια με ένα βελονάκι ή με ένα ξυλάκι (κάνει ακόμα και αυτό των νυχιών αρκεί να το έχουμε πλύνει καλά) τα γυρίζουμε το μέσα έξω και τα ξαναπλένουμε σχολαστικά. Μπορεί να κόβονται σε κάποια σημεία αλλά δεν μας πειράζει. Μετά τα τυλίγουμε σε κύκλο (ή κύκλους αν έχουν κοπεί), τα κρεμάμε από κάπου, κόβουμε το κάτω μέρος του κύκλου, τα χωρίζουμε σε τρία μέρη και τα πλέκουμε κοτσίδα. (η κοτσίδα θα μας βοηθήσει να τα ζεματίσουμε και να το ψιλοκόψουμε πιο εύκολα και πιο γρήγορα).

Βράζουμε άφθονο νερό σε μια κατσαρόλα και όταν κάψει ρίχνουμε την κοτσίδα από τα έντερα να ζεματιστεί για περίπου δέκα λεπτά. Τη βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει. Όταν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου ψιλοκόβουμε με ψαλίδι πολύ μικρά κομματάκια, σχεδόν σε μέγεθος ρυζιού.

Πλένουμε όλα τα μέρη της συκωταριάς και τα ζεματίζουμε και αυτά σε κατσαρόλα με καυτό νερό για δέκα περίπου λεπτά. Τα βγάζουμε, τα αφήνουμε να παγώσουν και τα ψιλοκόβουμε επίσης. (Η μαμά λέει πως τα μικρά κομμάτια των εντέρων και της συκωταριάς κάνουν τη μαγειρίτσα πιο προσιτή στα παιδιά γιατί χάνονται μέσα στο ρύζι, αλλά και σε μεγαλύτερους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την ιδέα να τα φάνε).

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε πρώτα το ξερό κρεμμύδι να μαλακώσει, στη συνέχεια προσθέτουμε τα φρέσκα, τα έντερα, τη συκωταριά και τέλος το μαρούλι, τον άνιθο και το μάραθο (αν έχουμε), αλάτι και πιπέρι. Μόλις μαραθούν και τα χορταρικά μας σβήνουμε με κονιάκ ή με αρωματικό λευκό κρασί. Αφήνουμε λίγα λεπτά να «πιουν» τα υγρά και προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν όλα και παραπάνω.

Βράζουμε σε μεσαία φωτιά για 2-2 ½  ώρες. Από τις δύο ώρες και μετά, αναλόγως και την κουζίνα μας, το φαγητό μπορεί να έχει γίνει όμως όσο πιο πολύ το αφήνουμε τόσο πιο ωραία χυλώνει η σούπα. Κατά το βράσιμο ελέγχουμε τακτικά γιατί θα χρειαστεί να συμπληρώσουμε νερό. Η ποσότητα του εξαρτάται και από το πόσο αραιή ή πηχτή προτιμάτε τη σούπα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ρύζι και αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει.

Ταυτόχρονα σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αβγά με το χυμό λεμονιού.

Μόλις είναι έτοιμο το ρύζι, κατεβάζουμε από τη φωτιά, παίρνουμε λίγο λίγο με μια κουτάλα το ζουμί από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε στο μπολ με το αβγολέμονο χτυπώντας συνεχώς με σύρμα. Όταν το έχουμε ρίξει σχεδόν όλο στο μπολ, το ξαναγυρίζουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε ελαφρά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. (Αν δεν θέλετε να χαλάσετε τη νηστεία πριν την Ανάσταση δοκιμάστε μόνο από το ζουμί. Προσωπικά για να δοκιμάσω τη χαλάω, είναι το ετήσιο γούρι μου).

Έτοιμη!

Καλή απόλαυση και καλή Ανάσταση!

(Υ.Γ Μην ξεχάσετε πως η παράδοση λέει ότι αύριο Μεγάλη Παρασκευή «δεν βάζουμε τσουκάλι στη φωτιά»!)

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Maria's taste