Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Αχαΐα:Η μετανάστευση της λευκής μπλούζας-Πόσοι γιατροί και για πού έφυγαν την τελευταία 7ετία-Απεργούν σήμερα οι νοσοκομειακοί

Αχαΐα:Η μετανάστευση της λευκής μπλούζας...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Στο ΣτΕ προσέφυγε ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών

Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αχαΐας και όλης της Ελλάδας, με «αιχμή» του δόρατος το ασφαλιστικό, ενώ την απεργιακή κινητοποίηση στηρίζει και ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, ο οποίος, κατέθεσε προχθές την αίτηση αναίρεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του ασφαλιστικού.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών για το ασφαλιστικό

 

Παράλληλα ετοιμάζει να επιδώσει στο τέλος της εβδομάδας εξώδικη διαμαρτυρία στον ΕΦΚΑ, με υπογραφές 200 και πλέον γιατρών, για επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος, ως προς τα σημειώματα του.

Επίσκεψη στον γιατρό με 2 ευρώ!Στο ΣτΕ προσφεύγει ... - The Best News

Η ΕΙΝΑ σε ανακοίνωσή της για την σημερινή απεργία, χαρακτηρίζει τον νόμο Κατρούγκαλου την τέταρτη κατά σειρά και ίσως τελική ληστεία του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ περισσότερο από τον ιατρικό κλάδο πλήττονται οι νέοι γιατροί:

«Με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), διαχωρίζονται οι συντάξεις στην Εθνική Σύνταξη πείνας των 384 ευρώ και της ανταποδοτικής σύνταξης που στηρίζεται στις αποδοχές των εργαζομένων από το 2002 και μετά. Οι προς απόδοση συντάξεις περιορίζονται σε επιδόματα διαβίωσης και η «προσωρινή διαφορά» των ήδη συνταξιούχων θα είναι το πρώτο θύμα της «διαπραγμάτευσης» για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Με αυτό το νόμο, το κράτος αποσύρεται από την υποχρέωση της απόδοσης εγγύησης των ασφαλιστικών του υποχρεώσεων πλην της Εθνικής σύνταξης. Ταυτόχρονα, εναρμονίζεται με τις διατάξεις του μνημονίου του 2015 που ορίζει ρητά το δραστικό περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Οι ασφαλισμένοι του ιδιωτικού τομέα, ιδίως οι νέοι και αυτοί που εργάζονται με συμβάσεις, μπλοκάκια και άλλα ευφάνταστα είδη εργασίας θα καταλήξουν μετά από 40 χρόνια με συντάξεις κάτι παραπάνω από τα 400 ευρώ. Η οροφή των συντάξεων των νοσοκομειακών γιατρών που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά το 1993, θα είναι περί τα 1300 ευρώ καθαρά με 40 χρόνια ασφάλισης, με τα δεδομένα του νέου νόμου», αναφέρει η ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας.

Ο Πρόεδρος της ΕΙΝΑ Τάσος Γιακουμής μιλώντας στο thebest.gr επισημαίνει για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία ότι παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις το ΕΣΥ δεν έχει σταθεροποιηθεί. Η έλλειψη ιατρικού προσωπικού εξακολουθεί να υπάρχει και η πρόσληψη επικουρικών δεν λύνει το πρόβλημα. Είναι ένα καθεστώς ομηρίας, τονίζει και προσθέτει πως η μετανάστευση ιατρικού προσωπικού από την Αχαΐα συνεχίζεται.

Η Πρόεδρός του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών  Άννα Μαστοράκου αναφέρει ότι  η μετανάστευση γιατρών στο εξωτερικό είναι ένα φαινόμενο που έλαβε διάσταση στα χρόνια της κρίσης. Τη διετία 2013- 2014, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, το κύμα υποχωρεί, ωστόσο παρουσιάζει αυξητική τάση το 2015-2016.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών τα τελευταία 7 χρόνια (από 1/1/2010 έως 31/12/2016) ) 790 ιατροί του ΙΣΠ, έλαβαν βεβαίωση,προκειμένου να τους χρησιμεύσει σε εξεύρεση θέσης εργασίας στο εξωτερικό.


Από αυτούς η μεγάλη πλειοψηφία (733 ιατροί) ενδιαφέρθηκαν για χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αγγλία, Γερμανία, Σουηδία, Γαλλία κλπ).Οι υπόλοιπες χώρες ενδεικτικά είναι: Ελβετία, ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία, Ενωμένα
Αραβικά Εμιράτα, Καναδάς κλπ


ΠΙΝΑΚΑΣ

ΕΤΗ  ΑΡΙΘΜΟΣ


2010  70


2011  134


2012 151


2013 98


2014 86


2015 133


2016  118


ΣΥΝΟΛΟ

790

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών σημειώνει ότι για ένα ποσοστό των παραπάνω ιατρών η χορήγηση βεβαίωσης για εξεύρεση θέσης στο εξωτερικό δεν συνεπάγεται απόλυτα ότι η θέση αυτή βρέθηκε ή ότι τελικά μετανάστευσε.
Επίσης, μετά την απελευθέρωση επαγγέλματος (Ν.3919/2011) οι αρμόδιες Δ/νσεις Υγείας των Περιφερειών χορηγούν απευθείας στους ιατρούς την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος χωρίς υποχρεωτική εγγραφή στον Ι.Σ.Πατρών. Αυτό έχει
ως αποτέλεσμα αρκετοί νέοι ιατροί να μεταναστεύουν (κυρίως για ειδίκευση) χωρίς να εγγραφούν στον οικείο Σύλλογο.]

Κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα 86 γιατροί ζήτησαν και έλαβαν οριστική διαγραφή από τον Ι.Σ.Π. λόγω διαμονής και εργασίας τους στο εξωτερικό. Σε απάντηση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών σε αίτημα του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, έπειτα από
ειδικό ερωτηματολόγιο που εστάλη στα μέλη του,ηλικίας 25-35 ετών, προέκυψαν τα παρακάτω αποτελέσματα που αφορούν στην τελευταία πενταετία σύμφωνα με τα ερωτήματα που τέθηκαν:

a.     οι χώρες προορισμού μετακινημένων ιατρών είναι: Ηνωμένο Βασίλειο,
Γερμανία, Σουηδία, Γαλλία, άλλη χώρα

b.    52% ήταν γυναίκες και το 48% άνδρες

c.     70,6% μετακινήθηκαν για λήψη ειδικότητας 11,8% σε θέση ειδικευμένου &
17,6% για άλλο λόγο.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

O Ιατρικός Σύλλογος Πατρών στηρίζει την 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), για την Πέμπτη 2 Μαρτίου,

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο κατεδαφίζει θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, αξιώνοντας υπέρμετρες εισφορές, με μηδαμινή ανταπόδοση και πενιχρές συντάξεις ντροπής.

Η πολυπόθητη ενίσχυση του ΕΣΥ είναι αδύνατη σε καθεστώς κακών συνθηκών εργασίας, φαλκίδευσης συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και δυσοίωνης επαγγελματικής προοπτικής, ειδικά για τους νέους ιατρούς που εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα.

Ο ΙΣΠ καλεί τους νοσοκομειακούς ιατρούς να συμμετάσχουν ενεργά στην απεργία.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εργασίας στις 13:00, για το νέο ασφαλιστικό νόμο.

 

"Καίγεται" το μισό προσωπικό στα δημόσια ... - The Best News

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being