Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BEST VIEW

/

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ: ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΣΤΗΝ CUBE TΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΧΑΡΗ ΣΤΙΣ ΥΦΑΝΤΡΕΣ ΠΗΝΕΛΟΠΕΣ ΤΟΥ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ: ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΣΤΗΝ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Υφαντά ιστορικής μνήμης και καρτερίας

Χωράει ο πατροπαράδοτος, «ιερός» γυναικείος αργαλειός στη σύγχρονη τέχνη; Tον πολυταξιδεμένο και πολυβραβευμένο εικαστικό, σκηνογράφο, σκηνοθέτη, καθηγητή και ερευνητή Αντώνη Βολανάκη θα μας συστήσει από αυτή την Παρασκευή η γκαλερί Cube της Μιαούλη, μέσα από υφαντά, κεραμικά, φωτογραφίες με εμπνεύσεις την παραδοσιακή τέχνη του αργαλειού και της ύφανσης αλλά και το συμβολισμό του νυφικού. Ο πολύπλευρος αυτός καλλιτέχνης, που ζει μεταξύ Νέας Υόρκης και Αθήνας, έχει συνεργαστεί με το Royal Opera House Coven Garden, το Ευρωπαικό Κέντρο Δελφών, τα Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης, το National Theatre του Λονδίνου, το Μουσείο Μπενάκη, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο, τη Λυρική Σκηνή, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών κ.α. Εχει μεταβεί σε HΠΑ, Καναδά και Ευρώπη για βιντεοεγκαταστάσεις, περφόρμανς και ποικίλα θεάματα. Μάλιστα διατηρεί χρόνιους δεσμούς με την πόλη μας καθώς έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Πατρών και συνεργαστεί με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και την Πάτρα- Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

Αυτή την Παρασκευή στις 8 μ.μ. έχουν προγραμματιστεί τα εγκαίνια της πολύ ενδιαφέρουσας και ιδιαίτερης ατομικής του έκθεσης «Α HERSTORY: something old, something new, something borrowed, something blue» με έργα της τελευταίας διετίας από τη σειρά Holy Women. Οσα θα δούμε βασίζονται στην συνεπή του θεματική της γυναικείας αφήγησης και της μη-πατριαρχικής και μη-ηγεμονικής ιστορίας. Με αφετηρία το νυφικό ως κοινωνικό εργαλείο για την τελετή μετάβασης της κόρης σε μητέρα, εστιάζει στις υπομονετικές Πηνελόπες της ζωής μας και την αλληλουχία των γενεών. Με αυτή την ιδέα-προβληματισμό είχε εισβάλει άλλωστε στο Covent Garden με μούσες τη γιαγιά του, την μαμά του, την αδελφή και την ανιψιά του ως νύφες και έτσι μπήκε το περσινό καλοκαίρι στην Πειραιώς 260 με μια πρωτοποριακή εγκατάσταση αιωρούμενων νυφικών και λευκών υφασμάτων προσελκύοντας την προσοχή των σημαντικότερων αθηναικών media.

Η πράξη του υφαίνειν τον έχει απασχολήσει μετά από  συνομιλίες με αρκετές γυναίκες συγγραφείς τα τελευταία χρόνια με την πιο σημαντική αυτή με την πολυβραβευμένη συγγραφέα Μάργκαρετ Άτγουντ το 2015. Η ίδια στα κείμενα της αναφέρει: “... καθώς το υπαγόρευε η θρησκευτική μου προσήλωση, όλη μέρα δούλευα στον αργαλειό μου, υφαίνοντας μ’ επιμέλεια ... όμως τη νύχτα ξήλωνα όσα είχα κάνει ...”

 

*Η έκθεση θα διαρκέσει ως 3/12. Επισκεφθείτε την Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00, Τετάρτη Σάββατο 10.00 – 14.00. Η αίθουσα της Λιάνας Ζωζά μας δίνει διαρκώς αφορμές να δούμε κάτι διαφορετικό σε σύλληψη, υλικά και ερεθίσματα.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View