Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ACHAIA TASTE

/

H Πατρινή ποτοποία Κάμαρη, η οικογένεια Κούτουλα και η ...απόσταξη μιας ιστορίας 131 χρόνων

H Πατρινή ποτοποία Κάμαρη, η οικογένεια ...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Η τέχνη της γνώσης, της εμπειρίας, της ευρηματικότητας και της υπομονής

Λένε ότι η ποτοποιϊα είναι τέχνη: η τέχνη της σύνθεσης, της μετάλλαξης και της ολοκλήρωσης, που εμπεριέρχει όλες τις πηγές μιας γέννησης: σταφύλια, φρούτα, σπόρους, τεχνολογία, φαντασία, εργατικότητα, έμπνευση... Είναι η τέχνη της γνώσης, της εμπειρίας, της ευρηματικότητας και της υπομονής.

Η τέχνη του να δοκιμάζουμε και να γευόμαστε. Το όριο της απόλαυσης.

Αυτή την τέχνη για την οποία χύνεται πολύ μελάνι εδώ και αιώνες σε τούτο τον τόπο που έφερε στο φως τον Διόνυσο και πάντα θα κανακεύει τις μικρές ή τις μεγάλες στιγμές του με αποστάγματα, την ξέρει καλά, μια Πατρινή επιχείρηση που έλκει την ιστορία της από τον περασμένο αιώνα.

Η ιστορία της επιχείρησης ξεκινάει λίγο πριν το 1885. Είναι η χρονιά που η οικογένεια Κάμαρη δημιουργεί στον Πειραιά, μια μικρή οικογενειακή ποτοποιία που κάνει τα πρώτα της δειλά βήματα στον χώρο του εμπορίου.

Μετά από δύο με τρία χρόνια η έδρα της επιχείρησης αλλάζει.

Η οικογένεια Κάμαρη μεταφέρει τις δραστηριότητές της στην Πάτρα, στην οδό Φιλοποίμενος 59, δημιουργώντας τη δική της παράδοση στο χώρο και κατακτώντας τις δικές της ...κορυφές, καθώς το 1914 το ούζο CAMARI βραβεύθηκε από την «Ελληνική Γεωργική Εταιρεία», ενώ το 1937 κατέκτησε «Χρυσόν Βραβείον μετ’ επαίνου» στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Μετά αππό περίπου 100 χρόνια λειτουργίας, η επιχείρηση Κάμαρη φεύγει από την Φιλοποίμενος και εγκαθίσταται στην περιοχή των Δεμενίκων.

Η οικογενειακή διαδοχή «σπάει» το 1999 όταν η επιχείρηση περνάει από τον Ηλία Κάμαρη, στον Σπύρο Δ. Κούτουλα.

Ο νέος ιδιοκτήτης, είχε εμπειρία πάνω από 20 χρόνια στο χώρο, καθώς εργαζόταν από 17 χρόνων σε ποτοποιίες.

Όταν στα 38 συναντήθηκε επαγγελματικά με τον Ηλία Κάμαρη, προέκυψε μια νέα συνεργασία η οποία έμελλε να αποτελέσει τη διάδοχη κατάσταση της ποτοποιϊας.

Οι επιδόσεις του Σπύρου Κούτουλα ήταν θαυμαστές, κάτι που έγινε αμέσως αντιληπτό από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης. Έτσι, όταν αποφάσισε να την πουλήσει, ο πρώτος που σκέφτηκε ήταν ο νεαρός Σπύρος που είχε μεγαλώσει μέσα στη δουλειά και είχε γίνει μέρος της.

Τον ρώτησε λοιπόν αν θέλει να την αγοράσει και εκείνος δέχθηκε παίρνοντας τη σκυτάλη για να τρέξει στη νέα εποχή μια επιχείρηση που έκανε εκκίνηση στα τέλη του 20ου αιώνα και μετρούσε πλέον περισσότερο από έναν αιώνα δημιουργίας και προσφοράς, φέρνοντας το άρωμα μιας άλλης εποχής και την γεύση πολλών χρόνων γνώσης και εμπειρίας.

Το όνομα της ποτοποιίας παρέμεινε το ίδιο, τιμής ένεκεν του ιδρυτή της και της μακράς ιστορίας της.

"Συνδυάζοντας έτσι τον εκσυγχρονισμό με την παράδοση, μένουμε πιστοί χρησιμοποιώντας τις ίδιες παραδοσιακές συνταγές, όπως τότε, έχουμε την ίδια αγάπη και το ίδιο μεράκι για τα προϊόντα που παράγουμε και στοχεύουμε στην άριστη ποιότητα τους με γεύσεις ξεχωριστές" σημειώνουν τα μέλη της οικογένειας Κούτουλα.

Στην πορεία και ενώ οι απαιτήσεις της δουλειάς πολλαπλασιάζονταν, έγινε η μετακόμιση σε νέες, σύγχρονες, ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στον Άνω Αλισσό Αχαϊας, στα 2007.

Η επιχείρηση παρέμεινε αμιγώς οικογενειακή. Ο Σπύρος Κούτουλας και η συζυγός του Γεωργία Χριστοπούλου- Κούτουλα, η κόρη τους Ματίνα Κούτουλα, ο γαμπρός τους Παναγιώτης Λάζαρης και ο αδελφός του Χρήστος Λάζαρης, δουλεύουν σαν μια καλοκουρδισμένη οικογενιακή μηχανή με καύσιμο την αγάπη τους για τη δουλειά και την επιθυμία τους να δοκιμάζουν νέα πράγματα και να...σερβίρουν άλλα τόσα.

 

Το περίφημο ούζο «Εν Πλω»,  με γλυκιά γεύση, ξεχωριστό άρωμα και ανάλαφρη αίσθηση, το τσίπουρο «Το παρεάκι», ευχάριστο και ενδιαφέρον στην γεύση, καθώς επικρατούν τα φυσικά αρώματα του σταφυλιού, η τεντούρα CAMARI με βάση την κανέλλα, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο, το αλκοολούχο ποτό τύπου Κονιάκ απο φυσικά αρώματα και αποστάγματα με 30% αλκοολικούς βαθμούς CASTELLO και μια μεγάλη γκάμα ηδύποτων με πάνω από 25 γεύσεις, εξακολουθούν να χαϊδεύουν στον ουρανίσκο μας προσφερόμενα σε καλαίσθητα μπουκάλια με μια υπογραφή που κρατάει τα μυστικά και τα θαύματα των χρόνων.

Απο τα λικέρ, φημίζονται το  λεμοντσέλο, η μαστίχα,  το λικέρ σοκολάτας και η  σοκολάτα φράουλα. Η κλασική  σειρά περιλαμβάνει μπανάνα, κεράσι, τριαντάφυλλο, μαρασκίνο, μαστίχα ,τριπλ- σεκ, μέντα, μανταρίνι, και parfait d`amour.
H νέα σειρά περιλαμβάνει ροδάκινο, πορτοκάλι, βερύκοκο, φράουλα, πεπόνι, αχλάδι, ρόδι, limoncello, σοκολάτα, καφέ, σοκολάτα- φράουλα, σοκολάτα- πορτοκάλι, σοκολάτα-castello, grand marnie και amaretto.

 

Η ποτοποιία Κάμαρη, έχει δικό της δίκτυο διαμονής και πώλησης στο νομό Αχαϊας και τους γειτονικούς νομούς, ενώ έχουν ήδη ανοίξει πανιά για Αττική και Ήπειρο.

Ο Παναγιώτης Λάζαρης και η Ματίνα Κούτουλα με τα παιδιά τους

Ο Παναγιώτης Λάζαρης και η Ματίνα Κούτου...

Ο Παναγιώτης Λάζαρης και η Ματίνα Κούτουλα με τα παιδιά τους

Ο Σπύρος Κούτουλας επί τω έργω

Ο Σπύρος Κούτουλας επί τω έργω

Ο Σπύρος Κούτουλας επί τω έργω

Ο Σπύρος Κούτουλας στην είσοδο της ποτοποιίας

Ο Σπύρος Κούτουλας στην είσοδο της ποτοποιίας

Ο Σπύρος Κούτουλας στην είσοδο της ποτοποιίας

«Οικογενεική επιχείρηση σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ωράρια, δεν υπάρχει αργία..., είμαστε συνέχεια τους δρόμους. Μιλάμε για πολλά χιλιόμετρα» μου λέει ο Παναγιώτης Λάζαρης και υπογραμμίζει: «Για μένα δύο είναι τα σημεία- κλειδιά για να επιβιώσει μια επιχείρηση στην κρίση. Ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και οικογενειακή απασχόληση».

Εμείς θα προσθέσουμε και ένα τρίτο. Χρειάζεται και ενθουσιασμός. Σαν αυτόν που μας μετέδωσε μιλώντας μας για τη δουλειά του.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life