Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Το thebest.gr συμμετέχει στην 48ωρη απεργία των δημοσιογράφων- Κάποιες ενστάσεις και μια πρόταση- Θα εισακουστεί;

Το thebest.gr συμμετέχει στην 48ωρη απερ...
Νασόπουλος Νάσος

Του Ν.Π.Νασόπουλου

Οι εργαζόμενοι στο thebest.gr συμμετέχουν στην 48ωρη απεργία που κήρυξαν η ΕΣΗΕΠΗΝ (Ένωση Συντακτών Εφημερίδων Πελοποννήσου- Ηπείρου- Νήσων) και η ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών) για το ασφαλιστικό, παρότι δεν είναι όλοι οι εργαζόμενοι, μέλη των εν λόγω Ενώσεων και παρότι πολλά ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης (portals και sites) που κυρίως εδρεύουν στην Αθήνα, αγνοούν επιδεικτικά τις απεργιακές κινητοποιήσεις των Δημοσιογραφικών Ενώσεων και λειτουργούν κανονικά.

Σε αυτές τις απεργίες του κλάδου μας, δυστυχώς, συμβαίνουν πολλά παράδοξα. Όπως, επί παραδείγματι ότι οι εφημερίδες και τα sites απεργούν Πέμπτη και Παρασκευή και τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα Παρασκευή και Σάββατο.

Που είναι το παράδοξο; Ό,τι με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η έκδοση των (ισχυρών και κερδοφόρων) Κυριακάτικων εφημερίδων εις βάρος των (παθητικών) ημερήσιων, ενώ είναι μικρό το «κακό» στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, καθώς το Σάββατο, ούτως ή άλλως, οι ενημερωτικές εκπομπές είναι ελάχιστες.

Άλλο παράδοξο είναι ότι απαιτείται από τα συνδικαλιστικά όργανα η συμμετοχή στην απεργία εργαζομένων, τους οποίες οι Ενώσεις αρνούνται να εγγράψουν ως μέλη. Σε όλα, μα όλα τα Σωματεία, υπάρχουν μέλη που απεργούν και μέλη που δεν απεργούν, όταν γίνονται απεργίες, χωρίς συνέπειες για τους μη απεργούντες. Στα δικά μας Σωματεία, υπάρχει η αξίωση απεργίας ακόμα και σε αυτούς που τους αρνούμαστε την ιδιότητα του μέλους.

Τρίτο παράδοξο, είναι ότι επιλέγουμε να διαμαρτυρηθούμε δια της σιωπής. Οι απεργίες γίνονται για να ακουστεί η φωνή των εργαζομένων, όχι για να σιγήσει. Αλλά, διακόπτοντας τη λειτουργία των Μέσων Ενημέρωσης, πώς άραγε θα ακουστεί η φωνή των διαμαρτυρομένων; Άραγε, έτσι, δυσκολεύουμε, ή διευκολύνουμε την κάθε κυβέρνηση; Ούτε καν η στοιχειώδης πρόνοια για μετάδοση ειδήσεων που έχουν σχέση με τις κινητοποιήσεις δεν λαμβάνεται, ώστε διαρκουσών των απεργιών να προβάλλονται τα αιτήματα των εργαζομένων.

Σκεφτείτε το εξής σενάριο: αποφασίζουν την Παρασκευή, όλα τα εργατικά Σωματεία, κήρυξη γενικής απεργίας διαρκείας, αλλά τα Μέσα Ενημέρωσης απεργούν. Από πού θα ενημερώνεται ο κόσμος για να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις; ‘Η ακόμα, αποφασίζει την Παρασκευή η κυβέρνηση να υποταχθεί πλήρως σε πιθανές σε απαιτήσεις της τρόικας και να κόψει τους μισθούς στο μισό. Πως θα ενημερωθούν οι πολίτες να κατέβουν στους δρόμους;

Αυτά και άλλα παράδοξα, χαρακτηρίζουν τις απεργίες μας, οι οποίες συχνά μοιάζουν να γίνονται «για την τιμή των όπλων» και όχι για να εξυπηρετηθεί η ουσία, δηλαδή να πιεστούν οι κυβερνήσεις να υποχωρήσουν.

Παρά τις παραπάνω ενστάσεις, το thebest.gr για να διευκολύνει τη συμμετοχή στην απεργία, ακόμα κι αυτών που δεν έχουν υποχρέωση να συμμετέχουν, δεν θα παρακρατήσει από τους εργαζόμενους τα μεροκάματα της απεργίας, όπως ποτέ έως σήμερα δεν παρακράτησε μερακάματα από απεργίες που έγιναν.

Και με την ευκαιρία έστειλα στην Ένωση που ανήκω (την ΕΣΗΕΠΗΝ) την ακόλουθη πρόταση:

 

«Προς

Τον πρόεδρο και τα μέλη Δ.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ

Πάτρα 20 Απριλίου 2016

Αγαπητοί συνάδελφοι

Σχετικά με την πρωτοφανή επίθεση που υφίσταται ο κλάδος από τις κυβερνητικές- μνημονιακές επιλογές, υποβάλλω την ακόλουθη πρόταση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων:

Διοργάνωση συλλαλητηρίου διαρκείας έξω από τη Βουλή, από αύριο 21 Απριλίου, έως ότου αποσυρθούν τα επίμαχα νομοσχέδια. Να παραμείνουμε διαδηλώνοντας έξω από τη Βουλή, ακόμα και την Ανάσταση το βράδυ και την Κυριακή του Πάσχα.

Στο διάστημα αυτό, τα Μέσα Ενημέρωσης να λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας και με συγκεκριμένη θεματολογία που θα αφορά κυρίως στα μνημονιακά μέτρα και στις κινητοποιήσεις».

Ελπίζω να εισακουστεί.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις