Ο γιος του γνωστού καραγκιοζοπαίκτη Κ. Μακρή παρουσιάζει στο θέατρο Αγορά το «Σύμφωνο συμβίωσης, γάμος αλά πατρινά»
Θεωρεί πως ο καραγκιόζης είναι ο Αριστοφάνης της εποχής του και πως οι αρμόδιοι φορείς και η πολιτεία θα έπρεπε να αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη εκτίμηση την σπουδαία αυτή τέχνη του θεάτρου σκιών με παράδοση κοντά 150 χρόνια, που μάλιστα γεννήθηκε και ξεκίνησε από εδώ, την Πάτρα.
Ο Μπάμπης Μακρής μόλις στα 20 του χρόνια, ανήκει στην πολύ νεότερη γενιά καραγκιοζοπαικτών. Γιος του γνωστού και καταξιωμένου Πατρινού καραγκιοζοπαίκτη Κώστα Μακρή, όπως ήταν φυσικό είχε τον καραγκιόζη στο dna του.
«Το πρώτο που είδα ανοίγοντας τα μάτια μου ήταν φιγούρες του καραγκιόζη», ανέφερε μιλώντας στο thebest.gr ο Μπάμπης Μακρής, ο οποίος απόψε Τρίτη 26 και την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016 στις 21.30 το βράδυ θα παρουσιάσει στη σκηνή του θεάτρου Αγορά, στην οδό Καραισκάκη στην Πάτρα την πρώτη αυτόνομη του παράσταση με τίτλο «Σύμφωνο συμβίωσης, γάμος αλά πατρινά» που όπως μας περιέγραψε, ουσιαστικά αποτελεί μία παραλλαγή και προσαρμογή στα σημερινά δεδομένα του κλασικού, αγνώστου προελεύσεως έργου «Ο γάμος του Μπαρμπαγιώργου και ο καραγκιόζης νύφη». Το έργο διακωμωδεί και θίγει όλα τα θέματα της επικαιρότητας από το σύμφωνο συμβίωσης που αναφέρει και ο τίτλος μέχρι το ασφαλιστικό και τα μπλόκα των αγροτών, το μεταναστευτικό, τον Μητσοτάκη και τον Αμβρόσιο!
Τα εισιτήρια κοστίζουν 6 ευρώ το κανονικό και 4 ευρώ το μειωμένο για φοιτητές.
Μαζί με τον Μπάμπη Μακρή, ο οποίος όπως μας είπε, του αρέσει να ετοιμάζει νέα σενάρια και να δημιουργεί σύγχρονες νέες ιστορίες με ήρωα τον καραγκιόζη, θα είναι στις δύο παραστάσεις και οι Καραγκιόζ Μπερντέ, μία λαική ορχήστρα απαρτιζόμενη από νέους μουσικούς, τον Σταύρο Ξιούρα – κλαρίνο, τον Φώτη Αραβαντινό – ούτι και φωνή, τον Κυριάκο Ζαφειρόπουλο στην κιθάρα και τον Κωνσταντίνο Τζίτζιφα στο μπουζούκι και το νταούλι. Χρέη βοηθού του Μπάμπη Μακρή εκτελεί ο Ορέστης Παναγόπουλος ενώ συμπράττει και ο Πατρινός ερασιτέχνης ηθοποιός Θάνος Τσέρης που ήταν και ο περσινός Τελάλης του Πατρινού καρναβαλιού. Τις φωτογραφίες της παράστασης επιμελήθηκε ο Γιώργος Μπακαλάρος.
Ο Μπάμπης Μακρής που τον πετύχαμε την ώρα των προβών της παράστασης, μας μίλησε με μία ξεχωριστή αγάπη για την τέχνη του καραγκιόζη, που όπως μας είπε, η απήχηση της θα παραμένει μεγάλη και επίκαιρη όσα χρόνια κι αν περάσουν.
Γεννημένος στις 8 Οκτωβρίου του 1995 και έχοντας πριν λίγους μήνες, τον περασμένο Σεπτέμβριο απολυθεί από τον στρατό, ο Μπάμπης Μακρής πρωτοέπαιξε καραγκιόζη μόλις στα έξι του χρόνια όταν κι έκανε το άνοιγμα στην Πολιτεία για παιδιά, στο Ρίο. «Θυμάμαι ότι είχα παίξει όλη μία παράσταση για παιδιά διάρκειας 45 λεπτών, με την στήριξη βέβαια του γονιού μου Κώστα Μακρή ενώ κατόπιν στο Διεθνές Φεστιβάλ κινηματογράφου στον Πύργο έκανα το άνοιγμα λέγοντας την κλασική ατάκα “θα φάμε, θα πιούμε και νηστικοί θα κοιμηθούμε”», ανέφερε στο thebest.gr ο Μπάμπης Μακρής.
Ο νεαρός καραγκιοζοπαίκτης είχε την τύχη από πιτσιρικάς να θητεύσει κοντά στον πατέρα του, τον Κώστα Μακρή, έναν σπουδαίο Πατρινό δημιουργό του θεάτρου σκιών, ο οποίος με τη σειρά του είχε διδαχτεί τον καραγκιόζη κοντά στον Γιάνναρο, τον Σωτήρη Ασπιώτη και τους Μητσάκη και Κώσταρο. Μάλιστα ο Κώστας Μακρής έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Πάτρα, στην ίδια γειτονιά όπου και είχε γεννηθεί ο δημιουργός του Έλληνα Καραγκιόζη, ο σπουδαίος Μίμαρος.
Ο Μίμαρος όπως μας θύμισε ο Μπάμπης Μακρής είχε δώσει την 1η παράσταση που ήταν «Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι» στα Ψηλαλώνια, στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το ηλιακό ρολόι ενώ ο Κώστας Μακρής πρωτοπαρουσιάστηκε ως καραγκιοζοπαίχτης στο θρυλικό θέατρο «Ρεκόρ», στην πλατεία Μαρούδα της Πάτρας.
Ο Κώστας Μακρής εκτός από τους σημαντικότερους συνεχιστές της λαικής τέχνης του θεάτρου σκιών, θεωρείται και σπουδαίος λαικός ζωγράφος μιας και φτιάχνει ο ίδιος τα σκηνικά, τις ρεκλάμες – διαφημιστικά banner του καραγκιόζη, τις αφίσες, κ.α. Χάρη στην ιδιαίτερη εικαστική του αισθητική, είχε βραβευτεί το 1989 στην Κωνσταντινούπολη με το βραβείο «Ιπεκτσί», στο πλαίσιο καλλιτεχνικού διαγωνισμού με στόχο την προβολή της ειρηνικής συνύπαρξης των δύο λαών, Ελλάδας και Τουρκίας.
Η ενασχόληση του Μπάμπη Μακρή με το θέατρο σκιών συνεχίστηκε όπως μας θύμισε, για πάνω από 6 χρόνια στο «Βυρσοδεψείο» που είχε δημιουργήσει ο πατέρας του πίσω από το ναό του Αγίου Γερασίμου και τη Βέσο Μάρε όπου κάθε Κυριακή συμμετείχε στις παιδικές παραστάσεις καραγκιόζη που ανέβαιναν ενώ έπαιζε καραγκιόζη κοντά με τον πατέρα του και σε παιδικά πάρτι αλλά κατόπιν και σε περιοδείες ανά την Ελλάδα.
Ο Μπάμπης Μακρής έχει κι έναν μικρότερο αδελφό τον 17χρονο Αριστοτέλη Μακρή, ο οποίος είναι ο καλύτερος βοηθός αν και δεν ασχολείται ενεργά και δεν παίζει καραγκιόζη.
Τον στενοχωρεί που η τέχνη του καραγκιόζη δεν έχει σήμερα την θέση που της αξίζει και συχνά αντιμετωπίζεται ως «μειονότητα». «Ο Καραγκιόζης είναι ο Αριστοφάνης της εποχής του. Δυστυχώς αντιμετωπίζεται από κάποιους ως κάτι πρόχειρο, παροδικό, σχεδόν παρακμιακό είδος τέχνης τη στιγμή που ο καραγκιόζης κουβαλά μία παράδοση και ιστορία 150 σχεδόν χρόνων», ανέφερε χαρακτηριστικά στο thebest.gr.
Για τα μελλοντικά σχέδια του όπως ανέφερε, σκοπεύει να παρουσιάσει την παράσταση «Σύμφωνο συμβίωσης γάμος αλά Πατρινά» και εκτός Πάτρας, σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Όσο για την πολύτιμη συμβουλή που έχει πάρει από τον πατέρα του Κώστα Μακρή είναι «να είμαι σεμνός, ταπεινός, να κοιτάζω τη δουλειά και την καμπούρα μου και φυσικά να δουλεύω πολύ».
Eπιμέλεια κειμένου - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ
Στη φωτ. φιγούρα του καραγκιόζη ως...νύφη από την παράσταση του Μπάμπη Μακρή "Σύμφωνο συμβίωσης, γάμος αλά Πατρινά".

Στη φωτ. φιγούρα του καραγκιόζη ως...νύφη από την παράσταση του Μπάμπη Μακρή "Σύμφωνο συμβίωσης, γάμος αλά Πατρινά".
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr








