Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η Πάτρα τίμησε τη μνήμη του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Η Πάτρα τίμησε τη μνήμη του συγγραφέα Μέ...

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο ξενοδοχείο Βυζαντινόν στις 11 Δεκεμβρίου 2015

Συγκινητική ήταν η εκδήλωση μνήμης για τον συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο του, στην Πάτρα στην αίθουσα του ξενοδοχείου Βυζαντινόν στον πεζόδρομο της Ρ. Φεραίου, την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015.

Την αφιερωματική εκδήλωση διοργάνωσε το βιβλιοπωλείο "Discover your Way" και οι εκδόσεις «Πατάκη». Από τις εκδόσεις Πατάκη, αξίζει να αναφέρουμε πως κυκλοφόρησε και το βιβλίο «Η Σειρήνα της ερήμου», το τελευταίο μυθιστόρημα του Μένη Κουμανταρέα που βρέθηκε στο συρτάρι του γραφείου του, έτοιμο προς έκδοση.

Στην εκδήλωση μίλησαν οι εξής:

Αντιγόνη Βλαβιανού, επίκουρη καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας

Κώστας Λογαράς, συγγραφέας

Αφροδίτη Σκαλτσά Δημητρακοπούλου, μέλος της Εταιρείας φίλων Παναγιώτη Κανελλόπουλου

Αποσπάσματα διάβασαν η Μαίρη Σιδηρά, Φιλόλογος, ο Ευάγγελος Μιχάλης, Ηθοποιός, ο Παναγιώτης Καρώνης, Ζωγράφος και ο Μιχάλης Καραγεωργίου, Φιλόλογος.

Επίσης έγινε αναφορά και στο τελευταίο αυτό βιβλίο του Μένη Κουμανταρέα που κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο (ο 83χρονος συγγραφέας βρέθηκε δολοφονημένος στο σπίτι του στην Κυψέλη στις 5 Δεκεμβρίου του 2014) και κηδεύτηκε στο Α’ Κοιμητήριο της Αθήνας. Το ακριβώς προηγούμενο βιβλίο του ήταν ο «Θησαυρός του χρόνου» (πάλι από τις εκδόσεις Πατάκη).

Το μυθιστόρημα «Η Σειρήνα της ερήμου» είναι «ένα μυθιστόρημα που µε άξονα τη γραφή και τη συγγραφική ιδιότητα αναπτύσσει µία ευρηματική αφήγηση γεµάτη απρόοπτα και εκπλήξεις, µε έντονο το εξωτικό στοιχείο της Ανατολής, τη λεπτή ειρωνεία και το εκλεπτυσμένο χιούμορ».

Ο Μένης Κουμανταρέας από το 1962 «μας ανέβασε στα μηχανάκια» και από τότε έκανε για τους αναγνώστες του 23 γύρους γραφής στα ελληνικά γράμματα κι έναν ακόμα, την "Σειρήνα της Ερήμου". Μια ιστορία μέσα σε μια άλλη ιστορία κι ένα βιβλίο μέσα σε ένα άλλο βιβλίο. Οι δικοί του άνθρωποι μας το προσφέρουν σαν αντίδωρο στο τέλος της λογοτεχνικής λειτουργίας του Μένη Κουμανταρέα που από την αρχή παρακολούθησαν και θα συνεχίσουν να παρακολουθούν εκατοντάδες  χιλιάδες αναγνώστες, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε.

Η Αφροδίτη Σκαλτσά Δημητροπούλου αναφέρθηκε στο βιβλίο «Αρμένισμα» του Κουμανταρέα που πρωτοδιάβασε ως μαθήτρια το 1972 και ο κ. Καραγεωργίου στο βιβλίο "Ο Ωραίος λοχαγός". Η Αντιγόνη Βλαβιανού ανέπτυξε με άκρως ενδελεχή και πανεπιστημιακό λόγο το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Η Σειρήνα της ερήμου» ενώ ο Κώστας  Λογαράς μίλησε για την προσωπική του σχέση με τον Μένη Κουμανταρέα.

Μάλιστα για όσους βρέθηκαν στην εκδήλωση υπήρχε  τυπωμένη από το βιβλιοπωλείο (σε ένα καλαίσθητο βιβλιαράκι)  η ομιλία του από το 2ο Συνέδριο Πεζογραφίας που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα το 2009 με παρόντα τον ίδιο τον Μένη Κουμανταρέα. Τίτλος της:"Μένης Κουμανταρέας – Η νήπια ματιά του αφηγητή".

Επιστολή έστειλε η ανιψιά του συγγραφέα, Αλεξάνδρα Τράντα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture