Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Τελικά έφταιγαν τα ΜΜΕ,…για το ΟΧΙ. Μία απάντηση στη Γ. Κοντογεωργοπούλου

Τελικά έφταιγαν τα ΜΜΕ,…για το ΟΧΙ. Μία ...

Του καθηγητή Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών, Κώστα Β. Μάρκου

Αγαπητή κ. Κοντογεωργοπούλου

Παρακολουθώντας τη δημοσιογραφική δραστηριότητα σας και εκτιμώντας την, αποφάσισα να δημοσιοποιήσω κάποιες σκέψεις μου με αφορμή το τελευταίο άρθρο σας με τίτλο «Τελικά δεν έφταιγαν τα ΜΜΕ, αλλά η ...δαιμονοποίησή τους».

Θα προσπαθήσω να τις εκθέσω θίγοντας αποκλειστικά τα ζητήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας που παραθέτετε και αποφεύγοντας να μπω στα πολιτικά γιατί είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε.

Άλλωστε η πολιτική αντιπαράθεση με κάποιον που διατυπώνει την άποψη ότι «..Οι δημοσιογράφοι που κατηγορούνταν για μεροληψία, είσπραξη μισθών από σκοτεινά κέντρα και κινδυνολογία, ίσως ήταν τελικά οι μόνοι που είχαν συναίσθηση της πραγματικότητας..» μόλις 48 ώρες μετά το καταλυτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και την κοινή εμπειρία από τη σύντομη προδημοψηφισματική περίοδο είναι περιττή.

Ας έλθουμε όμως στα ζητήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας που αναφέρετε και που κατέχετε καλύτερα από εμένα βεβαίως βεβαίως.

Αναφέρετε επί λέξη: «…Ο λόγος για την ποινικοποίηση των ΜΜΕ. Την ασύλληπτη και οργανωμένη  επίθεση που δέχθηκε και δέχεται η ενημέρωση. Την  κατηγοριοποίηση οιουδήποτε πλην της κρατικοδίαιτης ΕΡΤ ως κινδυνολόγου, υπηρέτη ξένων αφεντικών…»

Ας δούμε λοιπόν κάποια παραδείγματα για να προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε. Ενδεικτικά

- Επίσημες και μη αμφισβητούμενες αναφορές από το ΔΝΤ αναφέρουν Έλληνες δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν σεμινάρια του ΔΝΤ με σκοπό την ενημέρωση για τις πτυχές της πολιτικής του. Πράγματι «..όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος..»

-Το MEGA καλύπτει ρεπορτάζ από τις ουρές στα ΑΤΜ με φωτογραφίες του 2012 από τη Ν. Αφρική.

- Τα ΝΕΑ δημοσιεύουν (ψευδές) ρεπορτάζ περί έκτακτων προμηθειών της χώρας σε πετρέλαιο και εξάντλησης των αποθεμάτων.

-  Η ESPRESSO παρουσιάζει πρωτοσέλιδα εικόνες φρίκης από την Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ με ηλικιωμένο άνδρα να κλαίει με φραντζόλες ψωμιά στα χέρια. Η φωτογραφία αποκαλύπτεται ότι είναι από τους σεισμούς της Τουρκίας.

- Το STAR, το MEGA, το ANTENNA, το SKAI καλύπτουν με 4πλάσιους χρόνους τη συγκέντρωση του ΝΑΙ από την αντίστοιχη του ΟΧΙ

- Το ΣΚΑΙ την παραμονή του δημοψηφίσματος παρουσιάζει παράνομο, πολύωρο πρόγραμμα υπέρ του ΝΑΙ.

- Ακόμα και στα δικά μας, την Πατρινή ειδησεογραφία. Η ΓΝΩΜΗ δημοσίευε το Σάββατο, την παραμονή της εκλογικής μάχης, συνεντεύξεις επώνυμων που υποστήριζαν το ΝΑΙ, κατά παράβαση κάθε νομιμότητας.

Η λίστα είναι τεράστια και προφανώς η συνέχιση της μάλλον θα σας κουράσει παρά θα σας πείσει , αν δεν έχετε ήδη πειστεί.

Ας έλθουμε τώρα στην ΕΡΤ. Γράφετε «..και δεν  εννοούσα φυσικά την ακηδεμόνευτη ΕΡΤ, με την παρέλαση των κυβερνητικών στελεχών και εταίρων…». Αλήθεια έχετε παρακολουθήσει καμιά εκπομπή αυτές τις μέρες της ΕΡΤ; Αν ναι και έχετε αυτή τη γνώμη, τότε ζούμε σε παράλληλα σύμπαντα. Είμαι στη διάθεση σας τις προσεχείς μέρες να παρακολουθήσουμε μαζί μια εκπομπή της ΕΡΤ πίνοντας καφέ.

Θέλω να σας απαλλάξω από το κόπο να μου απαντήσετε ότι η επίθεση στο Τύπο δεν έπρεπε να είναι συλλήβδην. Ελπίζω ότι υπάρχει η αμοιβαία αντίληψη να καταλαβαινόμαστε περί τίνος πρόκειται. Όπως και να επαναλάβετε το φληνάφημα της Τρέμη: δεν θα μας πείτε εσείς πώς να κάνουμε τη δουλειά μας. Άλλο πράγμα η δημοσιογραφία που εκτελεί συμβόλαια, και άλλο πράγμα η αντικειμενική δημοσιογραφία.

Πραγματικά θα ήθελα το σχόλιο σας για την εξέλιξη της παραπομπής στο  Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ των περιπτώσεων των «διωκόμενων» συναδέλφων σας. Όπως θα ήθελα και το σχόλιο σας για την περίπτωση του «διωκόμενου συναδέλφου σας» (μέλους της ΕΣΗΕΠΗΝ(ακόμα;) του ΣΚΑΙ, που ως απόφοιτος του Δημοτικού εξαπατούσε το κοινό και το δημοσιογραφικό σας όργανο.

Τελειώνοντας, με ενδιαφέρον θα άκουγα την άποψη σας όσον αφορά τις διαφορές μεταξύ  του «λαϊκισμού» και του «λαϊκού κινήματος».

Κυρία Κοντογεωργοπούλου, είναι αυτονόητο ότι διαφέρουμε και πολιτικά και χαρακτηριολογικά. Αυτό προφανώς δεν είναι κακό. Κακό είναι να μην αισθάνεστε υπερήφανη γιαυτό που ένιωσε υπερήφανος ο Ελληνικός λαός σε ποσοστό 62%, ενάντια σε τρομακτικές πιέσεις φόβου και απειλής από κέντρα του εξωτερικού και του εσωτερικού.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις