Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Όλες οι καρναβαλικές εκδόσεις συγκεντρωμένες σε ένα πάγκο στο Πατρινό βιβλιοπωλείο "38 μοίρες και 14 λεπτά"

Όλες οι καρναβαλικές εκδόσεις συγκεντρωμ...

Aνάμεσα τους και το "Καρναβάλι της Πάτρας" του Νίκου Ε. Πολίτη που ξαναβγήκε από το thebest.gr και τις εκδόσεις Πικραμένος

Σε περίοπτη θέση σε ειδικό πάγκο φιγουράρουν αυτές τις μέρες στο βιβλιοπωλείο 38ο 14 (38 μοίρες και 14 λεπτά) στην οδό Κολοκοτρώνη 34 κάτω από την Κορίνθου στην Πάτρα, οι εκδόσεις που έχουν βγει κατά καιρούς και έχουν για θέμα την μεγάλη γιορτή της πόλης της Πάτρας με την μακρά παράδοση και ιστορία, το Καρναβάλι.

Πραγματικά είναι πολύ χρήσιμο και βολικό τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες που θα έρθουν αυτό το τριήμερο της κορύφωσης του Πατρινού καρναβαλιού, να βρουν στο βιβλιοπωλείο "38 μοίρες και 14 λεπτά" συγκεντρωμένες τις περισσότερες από τις εκδόσεις που κυκλοφορούν και καταπιάνονται με διάφορες πτυχές και από διαφορετική σκοπιά και ματιά με το Πατρινό καρναβάλι, αυτήν την τεράστια, εξωστρεφή γιορτή της Αχαικής πρωτεύουσας που έχει τις ρίζες της στον πρώτο αποκριάτικο χορό που είχε διοργανωθεί μετεπαναστατικά στην βίλα του εμπόρου Μορέτη.

Όσοι λοιπόν επισκεφθούν το βιβλιοπωλείο αυτό που συνδιευθύνουν και συνδιαχειρίζονται ο Λεωνίδας Πανόπουλος (στον ένα χώρο κρατά το κομμάτι του βιβλιοπωλείου με την προηγούμενη ονομασία Anima Libri) και ο Ανδρέας Τσιλίρας, υπεύθυνος της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Το Τέταρτο» και των εκδόσεων «Το Δόντι», θα βρουν κατ’ αρχάς το θρυλικό και αποκαλούμενο και ως «Βίβλος» της ιστορίας του Πατρινού Καρναβαλιού, «Το Καρναβάλι της Πάτρας» του αλησμόνητου συγγραφέα και δημοσιογράφου Νίκου Ε. Πολίτη που επανακυκλοφόρησε 28 χρόνια από την πρώτη του έκδοση, εμπλουτισμένο και επικαιροποιημένο με την φροντίδα των δύο γιων του συγγραφέα Βαγγέλη και Τζίμη Πολίτη, σε μία ωραία έκδοση από το thebest.gr και τις εκδόσεις Πικραμένος.

Άλλα βιβλία που αφορούν στο Πατρινό καρναβάλι και είναι συγκεντρωμένα εδώ είναι «Ο Γάμος της Γιαννούλας της Κουλουρού», θεατρικό του Παναγιώτη Χαλούλου που είχε βγει από το «Δόντι» αλλά και το νοσταλγικό βιβλίο του Ξενοφώντα Παπευθυμίου για τον Αλέκο Χάραρη που αναφέρεται στις Μασκαράτες που έβγαιναν παλιά στις παρελάσεις του Πατρινού Καρναβαλιού και ήσαν αλληλένδετες με την φυσιογνωμία του.

Οι αναγνώστες και επισκέπτες θα βρουν και την τελευταία έκδοση του Επιμελητηρίου Αχαΐας για το Πατρινό καρναβάλι και τα δρώμενα του, του 2014, το οποίο περιλαμβάνει πολύ ωραίες φωτογραφίες αλλά και το λεύκωμα – βιβλίο αφιέρωμα στα 40 χρόνια Κρυμμένου Θησαυρού, Ματιές στο Παιχνίδι του Πατρινού Καρναβαλιού 1966 – 2006 που είχε βγει την χρονιά της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας με πρωτοβουλία της Fresh Communications και αποτελεί πραγματικά ένα βιβλίο – μπούσουλας και με πολλές φωτό της μεγάλης ιστορίας του Κρυμμένου Θησαυρού που ανανέωσε και εξέλιξε τον θεσμό του Πατρινού Καρναβαλιού.

Ακόμα υπάρχει ένα βιβλίο – δοκίμιο του Γιάννη Κιουρτσάκη με τίτλο "Καρναβάλι και Καραγκιόζης. Οι ρίζες και οι μεταμορφώσεις του λαϊκού γέλιου", (μελέτη), που αναφέρεται στο καρναβάλι και την "ιδιότυπη" γλώσσα του και έχει μάλιστα κερδίσει και Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου αλλά και το επίσης εξαιρετικό βιβλίο «Ο θησαυρός είναι κρυμμένος στο σακούλι» του Πέτρου Ψωμά, ο οποίος διατελεί εμπορικός διευθυντής του thebest.gr.

Πρόκειται για ένα συγγραφικό πόνημα για το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού (καλύπτει 12 από τα χρόνια του), μέσα απ' τη ματιά ενός «κυνηγού», του Πέτρου Ψωμά, ο οποίος έχει αφήσει εποχή με το καρναβαλικό πλήρωμα του, το γκρουπ 94, το οποίο φέτος έχει ως θέμα «Εξηνταβελόνηδες».

Το συγκεκριμένο βιβλίο είχε κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Περί Τεχνών το 2002.

Ο Ηλίας Ηλιόπουλος του Fresh είχε επιμεληθεί και βγάλει επίσης το 2006 και την έκδοση –λεύκωμα «Μάσκα και πολιτική» με κείμενα και σκίτσα γελοιογράφων της Ευρώπης με θέμα το καρναβάλι ενώ το δικό του συλλεκτικό ενδιαφέρον έχει και το λεύκωμα «Βενετία» της εικαστικού Εύας Τερζή που είχε κυκλοφορήσει πριν περίπου 5 χρόνια με αφορμή την έκθεση της «Μυστικές συναντήσεις» με φωτογραφίες από το μοναδικό εικαστικό καρναβάλι της πόλης των Δόγηδων, της Βενετίας, στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο της Πάτρας.

Τέλος υπάρχει κι ένα βιβλίο με τίτλο «Καρναβάλι, μια ιδιότυπη κληρονομιά» που μιλά για την μετουσίωση των αρχαίων μυστηρίων σε εκδηλώσεις χαρά και ευθυμίας στις μέρες μας, το οποίο έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μπατσιούλας Ν. & Σ. (2014).

Να μην παραλείψουμε και το «Αποκριάς τεκμήρια: Καρναβάλι Πατρινό», Ιστορική αναδρομή του συγγραφέα Τάκη Τσονάκα καθώς και το βιβλίο του Πατρινού δημοσιογράφου Νίκου Στεφανόπουλου «Το άγνωστο καρναβάλι της Πάτρας».

*Στα Πατρινά βιβλιοπωλεία θα βρείτε αυτές τις μέρες και το παραμύθι «Ο Αρλεκίνος» της αξέχαστης Ζωρζ Σαρή ενώ όπως ανέφερε ο Ανδρέας Τσιλίρας στο thebest.gr, στο 38 μοίρες και 14 λεπτά, οι επισκέπτες θα βρουν κι άλλα λευκώματα αλλά και οδηγούς της Πάτρας.

Επιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το thebest.gr θα είναι εκεί και θα μεταδώσει "ζωντανά" την Νυχτερική το Σάββατο το βράδυ και την Μεγάλη παρέλαση την Κυριακή το μεσημέρι, με παρουσιαστές τον Τζίμη Πολίτη και την Κατερίνα Τσουκαλά

Λουξ cola και Σκιαδαρέσης οι χορηγοί μετάδοσης των Καρναβαλικών παρελάσεων από το thebest.gr-BINTEO

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture