Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πηγαίνει Καλάβρυτα το βιβλίο του Πατρινού Β. Λάζαρη για την Κατοχή

Πηγαίνει Καλάβρυτα το βιβλίο του Πατρινο...

Λόγω των ντοκουμέντων που αναφέρονται στο 4ο κεφάλαιο του βιβλίου για το Ολοκαύτωμα του 1943

Χρειάστηκε σχεδόν τρία χρόνια ενδελεχούς έρευνας και συγγραφικής δουλειάς για να ολοκληρώσει το εξαιρετικό ιστορικό του βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε, «Η Αχαΐα στην Κατοχή 1941 – 1944» από τις εκδόσεις Διαπολιτισμός του Τάκη Νικολόπουλου, ο Πατρινός ιστορικός και συγγραφέας Βασίλης Λάζαρης.

Πρόκειται για μία μελέτη που εκτείνεται σε 420 σελίδες με σπάνιο φωτογραφικό υλικό, στηριγμένη σε ένα ευρύτατο πλήθος ντοκουμέντων και εγγράφων, τα περισσότερα αδημοσίευτα μέχρι σήμερα.

Η πρώτη εκδήλωση παρουσίασης του αποκαλυπτικού βιβλίου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014 στις 19.30 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας όπου εκτός από τον συγγραφέα, μίλησαν ο καθηγητής Ιατρικής Φυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Νικηφορίδης και ο δικηγόρος – συγγραφέας Χρήστος Μούλιας. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Μπουλμπασάκος.

«Η Αχαΐα στην Κατοχή 1941 – 1944» χωρίζεται σε 7 κεφάλαια με τελευταίο εκείνο της απελευθέρωσης ενώ περιλαμβάνει ξεχωριστά κεφάλαια και ενότητες για την φασιστική και ναζιστική κατοχή, τον βομβαρδισμό της Πάτρας, την στάση αντιεαμικών κύκλων της Πάτρας, την οικονομική εξαθλίωση του λαού, τους δοσίλογους και τους συνεργάτες των κατακτητών, τη δράση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ καθώς και μια σημαντική αποκάλυψη στο τέταρτο κεφάλαιο, όπου ο συγγραφέας αναφέρεται στο Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα του Δεκέμβρη του 1943 και πιστοποιεί πως το έγκλημα αυτό των ναζί, δεν ήταν αποτέλεσμα αντιποίνων, αλλά μία καλά προσχεδιασμένη γενοκτονία.

Λόγω ακριβώς των ιστορικών στοιχείων που παρατίθενται και αναλύονται αναφορικά με το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων και την πυρπόληση και λεηλάτηση της πόλης που ήταν μία προμελετημένη εγκληματική ενέργεια των Γερμανών κατακτητών που κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, ο Βασίλης Λάζαρης όπως ανέφερε στο thebest.gr, σκέφτεται σε συνεργασία με τις εκδόσεις Διαπολιτισμός να κάνουν και μία παρουσίαση του βιβλίου στην πόλη των Καλαβρύτων ενδεχομένως μέσα στον μήνα Δεκέμβριο.

Φέτος συμπληρώνονται 71 χρόνια από την θηριωδία των Ναζί στα Καλάβρυτα και τα γύρω χωριά της ορεινής επαρχίας των Καλαβρύτων.

T. MΑΡΤΑΤΟΣ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture