Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Απόψε στην "Πρωτοπορία" της Πάτρας ο Νιγηριανός πρεσβευτής του ελληνισμού στη Νέα Υόρκη, Σαμ Τσέκουας

Απόψε στην "Πρωτοπορία" της Πά...

Πιτσιρίκος διάβασε την Αντιγόνη του Σοφοκλή και αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα, στην Θεσσαλονίκη και να σπουδάσει

Ξεχωριστή αναμένεται η αποψινή εκδήλωση που θα γίνει μετά τις 20.30 το βράδυ στον φιλόξενο χώρο του βιβλιοπωλείου Πρωτοπορία στην οδό Γεροκωστοπούλου, πάνω από την Κανακάρη στην Πάτρα.

Παρών θα είναι ο Νιγηριανός στην καταγωγή Sam Chekwas, ο οποίος αγάπησε τον ελληνικό πολιτισμό και αρχαιοελληνική γραμματεία και αποφάσισε να έρθει να σπουδάσει στην χώρα μας. Αφορμή του ερχομού του στην Πάτρα είναι η παρουσίαση του βιβλίου του «Το Θαύμα να νοιώθεις Έλληνας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μπαζαίος, μέσα από το οποίο μιλά για την σχέση του με τους Έλληνες και την ελληνική κουλτούρα.

Ο Σαμ Τσέκουας ενώ ακόμη ήταν μικρός, ανακάλυψε στο σπίτι όπου εργαζόταν, την αρχαία τραγωδία Αντιγόνη του Σοφοκλή, σε ξένη μετάφραση. Την διάβασε και αυτό το εξαιρετικό κείμενο που διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία, του άνοιξε διαδρόμους φέρνοντας τον σήμερα να γίνει τελικά ένας πρεσβευτής του ελληνικού πνεύματος.

"Η Ελλάδα ήταν πάντα μια χώρα ανοιχτή σε όλους, τώρα όμως περνάει μια καταιγίδα και μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει το πολιτικό σύστημα. Πρέπει να σταματήσει άμεσα την εξαγωγή νέων και καλών μυαλών και να ανοίξει τα σύνορά της για κάθε πολίτη που αισθάνεται ότι θέλει να δημιουργήσει και να συνδράμει ώστε να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση» δήλωσε ο Νιγηριανός Sam Chekwas, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Αυγή.

Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή ήταν για τον ίδιο, ίσως είναι το καλύτερο βιβλίο που έχει διαβάσει.

Κατόπιν ο Σαμ πήρε την απόφαση να έρθει για σπουδές στην Ελλάδα, το ανακοίνωσε στους γονείς του και εκείνοι τον ενθάρρυναν κι έτσι έφτασε στη Θεσσαλονίκη. Όμως το πτυχίο του οδοντιάτρου δεν ήταν αρκετό, η φιλοσοφία, ο πολιτισμός και τα γράμματα ήταν το κεφάλαιο που ήθελε να κατακτήσει και το κατάφερε, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που η πολιτεία τον βράβευσε για τη συνεισφορά του στο ελληνικό πολιτισμό, όπως αναφέρει στο άρθρο της η εφημερίδα «Αυγή».

Ο Σαμ Τσέκουας εγκαταστάθηκε πριν από περίπου 20 χρόνια στη Νέα Υόρκη και αφού άνοιξε το οδοντιατρείο του, δημιούργησε το πρώτο του βιβλιοπωλείο στην Αστόρια, την γνωστή συνοικία των Ελληνοαμερικανών. Ακολούθησε το 2001 το δεύτερο βιβλιοπωλείο στο Μπρούκλιν ενώ παράλληλα, παρέδιδε δωρεάν μαθήματα ελληνικών σε μικρά παιδιά. Άξιο αναφοράς είναι πως ο προηγούμενος δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ τον βράβευσε μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, για τη συνολική του προσφορά στα γράμματα και στην προαγωγή του Ελληνοαμερικανικού πολιτισμού.

«Η Ελλάδα είναι ζωντανή και θα παραμείνει ζωντανή στους αιώνες των αιώνων. Χρειάζεται απλά μια στροφή για να ξαναβρεί τον προορισμό της. Να κάνει αυτό που έκανε πάντα, να συνεισφέρει στον κόσμο με το πνεύμα, τον πολιτισμό της και τη γλώσσα» υπογράμμισε με αισιοδοξία και θαυμασμό για τη χώρα μας  ο Σαμ Τσέκουας. «Αν ο Μέγας Αλέξανδρος κατάφερε με αρρώστιες, πολέμους και άλογα να διαδώσει τον ελληνικό πολιτισμό τόσο μακριά, τότε σίγουρα εμείς, με τόσα τεχνολογικά μέσα, έχουμε πολύ εύκολο έργο μπροστά μας» πρόσθεσε με πάθος ο Δρ. Sam Chekwas στην εφημερίδα Αυγή.

Για τελευταίο αφήσαμε ένα επιτυχημένο και εύστοχο σχόλιο της εβδομαδιαίας free press εφημερίδας Lifo. «Όταν οι Έλληνες της Αμερικής ανοίγουν σουβλατζίδικα, ο Νιγηριανός οδοντίατρος Sam Chekwas, λάτρης της ελληνικής γραμματείας, άνοιξε ελληνικό βιβλιοπωλείο, με στόχο να διαφυλάξει την ελληνική γλώσσα, να μυήσει σ΄αυτή και την λογοτεχνία της και τους Αμερικανούς. Το μοναδικό ελληνικό βιβλιοπωλείο στη Νέα Υόρκη! Εύγε του - και ντροπή μας!».

*Στην αποψινή εκδήλωση στην «Πρωτοπορία» της Πάτρας εκτός από τον ίδιο τον Σαμ Τσέκουας θα μιλήσει και ο εκδότης Πάνος Μπαζαίος.

Eπιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture