Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Βουλωμένα ώτα για πλημμύρες;

Βουλωμένα ώτα για πλημμύρες;

του Μιχαήλ Στρατουδάκη

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ούτε είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί από κανέναν  ότι οι συμφορές των κατοίκων από πλημμύρες οφείλονται στην πλήρη αδιαφορίαν των πολιτικών διαχρονικώς.  Ηχεί υπερβολικόν, αλλά είναι γεγονός. Έβλεπαν να μπαζώανονται οι κοίτες των χειμάρρων και των ποταμών και δεν προέβαλαν καμμίαν σθεναράν αντίστασην και άμεσην απαγόρευσην μετ΄ απομακρύνσεως των ήδη απορριφθέντων αδρανών υλικών. Έβλεπαν ότι στις όχθες των ποταμών και χειμάρρων κτίζονται παρανόμως και αυθαιρέτως οικοδομήματα και δεν αντιδρούσαν.  Απομακρύνσεις και καθαρισμοί κοιτών ουδέποτε γινόταν και αυτές ήταν και είναι γεμάτες  πέτρες, λίθους, κλαριά και ότι φαντασθεί κανείς. Οι Νομαρχίες έπρεπε κάθε χρόνον να διαμορφώνουν τις κοίτες αρχίζοντας από τις εκβολές. Τίποτε δεν έγινε.

Τα αντιπλημμυρικά έργα ήταν πάντα στα χαρτιά ή ήταν απειροελάχιστα μπροστά στις ανάγκες των περιοχών. Για τα λεγόμενα φρεάτια εντός των αστικών περιοχών έχομεν τονίσει ότι το μήκος των 60 -70 εκατοστών που έχου, είναι αδύνατον να απορροφήσει ποσότητες νερού.

Τις αναρίθμητες αδιαφορίες και παραλήψεις των εκάστοτε πολιτικών τις βλέπομεν στις έντονες βροχοπτώσεις. Συμφορές και όλεθροι στους κατοίκους και στις περιουσίες τους…   Και έρχεται το  γενναιόδωρον Κράτος να δώσει κάποιαν ενίσχυσην  στους μουσκεμένους και άστεγους!!

Όταν αδιαφορούσε για την κατασκευήν εκτεταμένων αντιπλημμυρικών έργων, όταν επέτρεπε τις παράνομες επιχωματώσεις των ποταμών  και τις παράνομες ανεγέρσεις οικιών για λόγους πάντα πελατειακούς και ψηφοθηρικούς, δεν φανταζόταν ότι σε βροχερές ημέρες είναι δυνατόν να συμβούν αφόρητες καταστροφές;;

Οι  προσπάθειες των κατοίκων να αντιμετωπίσουν με δικές τους εμπνεύσεις τις πλημμύρες στα σπίτια τους και να πληρώνουν σε στιγμές μεγάλης οικονομικής ανέχειας για οιονεί αντιπλημμυρικά έργα, σε ποίον βαθμόν έχουν συγκινήσει τους πολιτικούς;

Έκαμεν κάποιος αυτοκριτική για τις παραλήψεις; Όταν οι καταστροφές σε πόλεις και χωρία είναι βιβλικές, είπε κάποιος από τους πολιτικούς ότι δυστυχώς αδιαφορήσαμεν και να υποβάλει την παραίτηση του σε ένδειξη πλημμελούς  πολιτικής στάσεως; Τά όσα συνέβησαν πριν δεκαπενθημέρου σε Δήμους της Αττικής με τις πρωτοφανείς πλημμύρες στα σπίτια, αλλά και αυτά που συμβαίνουν τώρα, ήτοι πρόχειρα αναχώματα σε σπίτια ή αλυσοδέσιμον αυτοκινήτων για να μη παρασυρθούν από  τα ποτάμια εντός των πόλεων, είναι αδικαιολόγητα. Δεν είναι ένοχα τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Γνωρίζομεν ότι θα έρχονται  όμοια λόγω του περιβάλλοντος το οποίον καταστρέψαμεν. Ποία η άμεσή αντίδρασή μας ώστε να προφυλαχθούμεν; Καμμία ουσιαστική.

Εν όψει εκλογών θα ακούσομεν  τόσα πολλά για εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων και θα  έχουν κατασκευασθεί  ως εκ θαύματος, όλα συντόμως. Και μετά τις εκλογές ο φόβος αλλά και η πραγματικότητα θα μαστίζουν τους κατοίκους. Ποιοί θα προστατεύσουν τους πολίτες, όταν η Πολιτεία καρκινοβατεί;

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις