Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Με την ταινία "Suzanne" ξεκινούν οι προβολές απο την Κινηματογραφική Λέσχη

Πάτρα: Με την ταινία  "Suzanne"...

Τη Δευτέρα

H Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας αρχίζει τις προβολές της περιόδου 2014-15 με την ταινία "Suzanne", τη Δευτέρα 6.10.2014 στα Ster Cinemas, σε τρεις προβολές, ώρα 6.00, 8.15 και 10.30.

SUZANNE

Σκηνοθεσία: Katell Quillévéré

Σενάριο: Mariette Désert, Katell Quillévéré

Ηθοποιοί: Sara Forestier, François Damiens, Adèle Haenel, Paul Hamy, Lola Dueñas,

Corinne Masiero.

Φωτογραφία: Tom Harari

Μοντάζ: Thomas Marchand

Σκηνικά: Mathieu Guy

Κοστούμια: Moïra Douguet, Virginie Montel

Χώρα: Γαλλία (Έγχρωμη)

Διάρκεια: 94΄

 

Πρώτη προβολή: Ώρα 6.00 μ.μ.

Δεύτερη προβολή: Ώρα 8.15 μ.μ.

Τρίτη προβολή: Ώρα 10.30 μ.μ.

 

Διακρίσεις:

- Cesar Awards, France 2014

* Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου στην Adèle Haenel  * 4 Υποψηφιότητες.

- Thessaloniki Film Festival 2013

* Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στη Sara Forestier

* Βραβείο Αργυρός Αλέξανδρος στην Katell Quillévéré

* Ειδικό Καλλιτεχνικό Βραβείο στον François Damiens

- Άλλες Υποψηφιότητες σε Φεστιβάλ

 

Μεγαλώνοντας με τον πατέρα της και τη μικρότερη αδελφή της, η Σουζάν μένει έγκυος στην εφηβεία, μπλέκει σε μια ριψοκίνδυνη ερωτική περιπέτεια και προσπαθεί να βρει το δρόμο της στη ζωή μέσα από μια σειρά επώδυνων επιλογών.

Το ρεαλιστικό πορτρέτο μιας αυτοκαταστροφικής αντιηρωίδας και η συγκινητική ιστορία ενηλικίωσής της.

H Σουζάν και η μεγαλύτερη αδερφή της Μαρία ζουν μαζί με τον χήρο πατέρα τους Νικολά. Τα δύο κορίτσια είναι πολύ δεμένα μεταξύ τους, παρά τους διαφορετικούς χαρακτήρες τους: η χαμηλών τόνων Σουζάν απολαμβάνει την παρέα και την αγάπη της δυναμικής, ανεξάρτητης Μαρίας. Τις γνωρίζουμε σαν μαθήτριες του δημοτικού, ενώ σύντομα βλέπουμε την έφηβη Σουζάν να ανακοινώνει ότι είναι έγκυος. Αμέσως μεταφερόμαστε πέντε χρόνια μετά και ο γιος της Τσάρλι, είναι ήδη μέλος της οικογένειας, ενώ ο πατέρας του είναι απών και δεν αναφέρεται ποτέ. Την περίοδο εκείνη, η Σουζάν εργάζεται στην ίδια μεταφορική εταιρεία, στην οποία είναι υπάλληλος ο πατέρας της. Η ζωή τους περιπλέκεται όταν εκείνη γνωρίζει τον Ζουλιέν, έναν γοητευτικό μικροκακοποιό, με τον οποίο ερωτεύονται αμέσως. Όταν ο Ζουλιέν θα χρειαστεί να φύγει από την χώρα, η Σουζάν θα πρέπει να πάρει τη δύσκολη απόφαση να επιλέξει ανάμεσα σε αυτόν και την οικογένειά της...

Η Κατέλ Κιγιεβερέ, η οποία είχε βραβευτεί με Prix Jean Vigo για το σκηνοθετικό ντεμπούτο Love Like Poison επιστρέφει με τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της Suzanne. Μια ταινία για την οικογενειακή "φωλιά" και την επώδυνη ενηλικίωση, τη δύναμη του τυχαίου, την αγάπη και όλες εκείνες τις επιλογές που καθορίζουν τη ζωή μας για πάντα.

Η Suzanne έκανε πρεμιέρα στο 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Κανών αποτελώντας την ταινία έναρξης της "Εβδομάδας Κριτικής".

 

Η δημιουργία αυτή της Katell Quillévéré, μια από τις πρώτες απόπειρες της να ξανοιχτεί στα επικίνδυνα νερά των ταινιών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους μας δίνει ένα πραγματικό διαμάντι ευρωπαϊκού κινηματογράφου αξιώσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι η «Suzanne» ήταν μια από τις ταινίες που εντυπωσίασαν στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και δικαίως βραβεύτηκε τόσο η παραγωγή όσο και η ερμηνεία της πρωταγωνίστριας αλλά και ο Francois Damiens με το βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης.

Με ένα σενάριο – δημιουργία της Katell Quillévéré, και της Mariette Desert, στιβαρό και γεμάτο ουσιαστικά νοήματα αλλά και προβληματισμούς πάνω στις δομές των συγχρόνων οικογενειών που επιβιώνουν διαλυμένες στις παρυφές της οργανωμένης εύπορης δυτικής καταναλωτικής κοινωνίας, η ταινία προβάλει την σχέση και τις διαδρομές των μελών μιας τυπικής οικογενείας αυτού του είδους.

Με στιβαρή, περιεκτική αλλά και εξαιρετικά λιτή αφήγηση η ταινία λειτουργεί με μια συνειδητά αποσπασματική σχέση αναφορικά με τον χρονικό παράγοντα, ενώ οι υπέροχες ερμηνείες των πρωταγωνιστών και κυρίως της Sara Forestier στον ρόλο της Suzanne κατορθώνουν να αποδώσουν με την ουσιαστική σκηνοθετική καθοδήγηση της Quillévéré, ιδανικά τους τόσο σύνθετους χαρακτήρες του σιωπηλού αυτού δράματος.

Μια ταινία που αξίζει κανείς να την παρακολουθήσει καθώς εκτός από την αισθητική απόλαυση του καλού ευρωπαϊκού κινηματογράφου, θα αποτελέσει και αιτία για στοχασμό.

 

Κωνσταντίνος Κομματάς

 

Σουζάν η χαοτική, η απρόβλεπτη, η εύθραστη. Η κεντρική ηρωίδα σ' αυτό το δυνατό δράμα χαρακτήρων είναι μια χαμένη ψυχή, έρμαιο ενός μοιραίου έρωτα, παραδομένη σε λανθασμένες επιλογές και παρορμήσεις της στιγμής. Από την παιδική ηλικία ως την ωρίμανση ξετυλίγονται ελλειπτικά 25 χρόνια "βίου και πολιτείας" της Σουζάν, μιας προσωπικότητας τόσο πολύπλοκης όσο και η ίδια η ζωή. Η Σουζάν είναι το μαύρο πρόβατο της οικογένειά της, μια μόνιμη πηγή ανησυχίας για τον χήρο πατέρα και τη μικρότερη, συνετή αδελφή της. Ωστόσο, παρά τα εκάστοτε εμπόδια, οι δεσμοί αίματος που τους ενώνουν είναι άρρηκτοι και παντοτινοί. Η σκηνοθέτις ενσωματώνει την ευαίσθητη γυναικεία ματιά της σ' ένα επιτυχημένο κράμα κοινωνικού ρεαλισμού και λυρικών στιγμιοτύπων, χωρίς να ηθικολογεί ή να κρίνει. Σκιαγραφεί θαυμάσια τους χαρακτήρες και αποσπά εξαιρετικές ερμηνείες, που δίνουν πνοή στους ήρωές της. Η Σουζάν διψά να λάβει και να δώσει αγάπη, πληρώνοντας κάθε φορά το τίμημα.  Μέχρι να πέσουν οι τίτλοι τέλους με το ομώνυμο τραγούδι του Λέοναρντ Κόεν, ίσως καταφέρει να λυτρωθεί.

Katell Quillévéré

Γεννήθηκε το 1980 στο Abidjan, Cote d'Ivoire.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Suzane 2013, To dilitirio tou erota 2010, L' échappée 2009, L' imprudence 2007, A bras le corps 2005.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture