Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Μέτρα για ν’ αντέξουν οι αγρότες μας

Μέτρα για ν’ αντέξουν οι αγρότες μας

Του Ανδρέα Μαρίνου Βουλευτή Ηλείας της ΝΔ

Πρωτογενής τομέας και Τουρισμός: Αυτοί οι δύο τομείς αυτοί με σωστούς χειρισμούς μπορούν να βγάλουν την Ελλάδα από το οικονομικό τέλμα, αρκεί να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητά τους μέσα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα αλλά και παγκοσμίως. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις αφού ζούμε σε μία χώρα ευλογημένη από το Θεό σε ομορφιά και φυσικό πλούτο.

Απουσιάζει όμως η σωστή στρατηγική και η κεντρική κατευθυντήρια αναπτυξιακή γραμμή. Για τον πρωτογενή τομέα και δη τον αγροτικό, στον οποίο και αναφέρομαι με το παρόν άρθρο, τα προβλήματα είναι μεγάλα. Η Ελλάδα αλλά και ο Νομός μου παράγουν εξαιρετικά προϊόντα, τα οποία από την φύση τους είναι ανταγωνιστικά όσον αφορά την ποιότητα.

Για να έχουμε σίγουρη επιτυχία και άμεσα κέρδη από τις εξαγωγές, με παράλληλη μείωση των εισαγόμενων γεωργικών προϊόντων, τα οποία καταναλώνουμε, χρειαζόμαστε αύξηση της παραγωγής, διατήρηση της ποιότητας και υποχρεωτικά μείωση του κόστους παραγωγής, ώστε και οι αγρότες να έχουν ένα σεβαστό κέρδος και οι τιμές διάθεσής τους στην εγχώρια ή αλλοδαπή αγορά να είναι ανταγωνιστικές.

Σε συνάντηση που είχα με το κλιμάκιο των νέων αγροτών της Ηλείας, το ζωντανό αυτό κομμάτι της κοινωνίας, τους ανθρώπους που στηρίζεται το παρόν και το μέλλον της παραγωγικής διαδικασίας και που καθημερινά μοχθούν για την βελτίωση και την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, συζητήσαμε τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα οποία θεωρώ πως έχουν λύση, αρκεί να υπάρξει η ανάλογη πολιτική βούληση.

Ενδεικτικά θ’ αναφέρω την ανάγκη παροχής φθηνότερου πετρελαίου για τους αγρότες, η οποία θεωρώ ότι είναι επιβεβλημένη. Κάθε ευρωπαϊκή χώρα με σοβαρή πρωτογενή παραγωγή διαθέτει στους αγρότες φθηνό πετρέλαιο. Πρέπει βεβαίως, να οριστούν κανόνες για την διάθεσή του και σαφώς οι δικαιούχοι να είναι αυτοί που πραγματικά καλλιεργούν, ώστε να εξασφαλιστεί η παραγωγικότητα, η οποία προσδίδει προστιθέμενη αξία στο ίδιο κράτος.

Συγκεκριμένα για την Ηλεία η οποία παράγει πάνω από μία φορά το χρόνο, πρέπει να προβλεφθεί διάθεση του φθηνού πετρελαίου ανάλογα με το είδος των καλλιεργειών. Το αρμόδιο κυβερνητικό κλιμάκιο πρέπει επίσης να θέσει σταθερό συντελεστή Φ.Π.Α. για όλες τις αγοραπωλησίες από τον παραγωγό έως τον καταναλωτή και να θεσπίσει κανόνα αναγραφόμενης λιανικής τιμής, σε εφόδια όπως τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα.

Στην ίδια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση όσον αφορά το φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα, όχι μόνο για τις βραδινές ώρες, αφού η Ελλάδα το καλοκαίρι έχει μόνο οκτώ ώρες νύχτα. Για το θέμα της φορολόγησης των αγροτεμαχίων πρέπει να προβλεφθεί ειδική ρύθμιση για τους αγρότες κατά κύριο επάγγελμα και τους νέους αγρότες που ενισχύθηκαν για αγορά γης, ειδάλλως θα αποτρέψουμε τους νέους να ασχοληθούν με τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και αυτό θα αποτελέσει πλήγμα για την ελληνική ύπαιθρο και την εθνική οικονομία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις