Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Συνταγή για απολαυστικό κέικ λεμονιού με κρέμα

Πηγή φωτογραφίας: freepik

Πηγή φωτογραφίας: freepik

Ιδανικό για κάθε περίσταση

Συνταγή - Αυτό το κέικ λεμονιού είναι πραγματικά ένα απολαυστικό επιδόρπιο.

Αφράτο, με έντονο άρωμα λεμονιού και μια βελούδινη, δροσερή κρέμα που απογειώνει τη γεύση. Ιδανικό για κάθε περίσταση.

Υλικά για τη συνταγή

Για το κέικ λεμονιού:

 220 γρ. βούτυρο ανάλατο, μαλακωμένο
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
4 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
120 ml φρέσκο γάλα (πλήρες)
Ξύσμα από 2-3 μεγάλα λεμόνια (περίπου 2 κουταλιές σούπας)
Χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι (περίπου 3-4 κουταλιές σούπας)

Για την κρέμα λεμονιού:

 2 μεγάλα αυγά
2 κρόκοι αυγών
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
120 ml χυμός λεμονιού, φρεσκοστυμμένος
60 γρ. βούτυρο ανάλατο, κρύο, κομμένο σε κυβάκια

Για το γλάσο με τυρί κρέμα:

220 γρ. τυρί κρέμα (cream cheese), κρύο, πλήρες λιπαρών
120 γρ. βούτυρο ανάλατο, μαλακωμένο
350-400 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2-3 κουταλιές σούπας χυμός λεμονιού, φρεσκοστυμμένος (ή όσο χρειαστεί για την υφή)

Οδηγίες

Ετοιμάστε το κέικ λεμονιού:

  •  Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175°C (350°F). Λαδώστε και αλευρώστε μια φόρμα του κέικ με τρύπα ή ένα στρογγυλό ταψί διαστάσεων 24-26 εκ.
  • Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Αφήστε το στην άκρη.
  • Στον κάδο του μίξερ, χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα για 3-5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν ανοιχτόχρωμα.
  • Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Ξύστε τα τοιχώματα του κάδου.
  • Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το γάλα, το ξύσμα λεμονιού και τον χυμό λεμονιού.
  • Προσθέστε σταδιακά το μείγμα του αλευριού στο μείγμα του βουτύρου, εναλλάσσοντας με το μείγμα γάλατος (ξεκινώντας και τελειώνοντας με το αλεύρι). Ανακατέψτε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι μόλις να ενσωματωθούν τα υλικά. Μην το παραχτυπήσετε.
  • Αδειάστε το κουρκούτι στην προετοιμασμένη φόρμα και ψήστε για 45-55 λεπτά, ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα εισάγετε στο κέντρο να βγει καθαρή.
  • Αφήστε το κέικ να κρυώσει στη φόρμα για 10-15 λεπτά πριν το αναποδογυρίσετε σε μια σχάρα για να κρυώσει τελείως.

Ετοιμάστε την κρέμα λεμονιού:

  • Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο (ή σε μπεν μαρί), ανακατέψτε τα ολόκληρα αυγά, τους κρόκους, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και τον χυμό λεμονιού.
  • Τοποθετήστε την κατσαρόλα σε μέτρια-χαμηλή φωτιά (ή πάνω από μπεν μαρί) και ανακατεύετε συνεχώς με έναν αυγοδάρτη.
  • Μαγειρέψτε για 8-12 λεπτά, μέχρι η κρέμα να πήξει αρκετά ώστε να καλύπτει το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Προσοχή: μην την αφήσετε να βράσει, γιατί θα κόψει.
  • Αποσύρετε από τη φωτιά και περάστε την κρέμα από ένα λεπτό σουρωτήρι για να γίνει λεία.
  • Προσθέστε τα κρύα κυβάκια βουτύρου και ανακατέψτε μέχρι να λιώσουν και να ενσωματωθούν.
  • Μεταφέρετε την κρέμα λεμονιού σε ένα μπολ, καλύψτε την επιφάνειά της με πλαστική μεμβράνη (να εφάπτεται απευθείας στην κρέμα) για να μην σχηματιστεί πέτσα και αφήστε την να κρυώσει εντελώς στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Ετοιμάστε το γλάσο με τυρί κρέμα:

  • Στον κάδο του μίξερ, χτυπήστε το κρύο τυρί κρέμα με το μαλακωμένο βούτυρο σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν και να ομογενοποιηθούν (περίπου 2-3 λεπτά).
  • Προσθέστε σταδιακά τη ζάχαρη άχνη, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί.
  • Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας και 1-2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού. Χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι το γλάσο να γίνει αφράτο και βελούδινο. Αν είναι πολύ πηχτό, προσθέστε λίγο ακόμα χυμό λεμονιού, μια κουταλιά τη φορά.

Συναρμολόγηση του κέικ

  • Όταν το κέικ έχει κρυώσει τελείως, μπορείτε να το κόψετε οριζόντια σε 2 ή 3 στρώσεις αν θέλετε να βάλετε κρέμα λεμονιού ανάμεσα στις στρώσεις.
  • Αν χρησιμοποιήσετε την κρέμα λεμονιού, απλώστε μια γενναιόδωρη ποσότητα ανάμεσα στις στρώσεις του κέικ.
  • Καλύψτε ολόκληρο το κέικ με το γλάσο τυριού κρέμας. Μπορείτε να το απλώσετε απλά με μια σπάτουλα ή να χρησιμοποιήσετε κορνέ για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
  • Προαιρετικά, μπορείτε να γαρνίρετε με επιπλέον ξύσμα λεμονιού.

ΠΗΓΗ enikos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life