Συμβουλές από ειδικούς
Χάρη στην υφή τους που μοιάζει με εκείνη του κρέατος και την πλούσια γεύση τους, τα μανιτάρια είναι από τα πιο ευέλικτα συστατικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική.
Αλλά για να μεγιστοποιήσετε τις δυνατότητες αξιοποίησης τους, πρέπει να γνωρίζετε πώς να τα αποθηκεύετε σωστά.
Τα μανιτάρια είναι ευαίσθητα και αλλοιώνονται εύκολα. Το ψυγείο είναι προφανώς το καλύτερο μέρος για να τα διατηρήσετε. Σε γενικές γραμμές όμως το σημείο αποθήκευσης που επιλέγετε επηρεάζει τη συντήρηση. Σεφ εξηγούν πώς πρέπει να αποθηκεύονται σωστά προκειμένου να διατηρηθούν φρέσκα για μεγαλύτερο διάστημα.
Κρατήστε τα μανιτάρια στεγνά
Τα μανιτάρια αποτελούνται από 80 έως 90% νερό, λέει η Traci Weintraub, σεφ και ιδρύτρια της Gracefully Fed, μιας υπηρεσίας παράδοσης γευμάτων και ενός εστιατορίου. «Έχουν πορώδη υφή, που σημαίνει ότι απορροφούν νερό σαν σφουγγάρι», προσθέτει.
Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε νερό, τα μανιτάρια πρέπει να διατηρούνται στεγνά για να παραμείνουν σφριγηλά και φρέσκα. Ο στόχος της αποθήκευσης μανιταριών, επομένως, είναι να αποτρέψουμε την απελευθέρωση νερού και την απορρόφηση υγρασίας από τον αέρα, λέει ο Richard LaMarita, σεφ-εκπαιδευτής στο Institute of Culinary Education. Είναι επίσης απαραίτητο να αποφύγετε το πλύσιμό τους πριν τα αποθηκεύσετε, καθώς αυτό θα συντομεύσει τη διάρκεια ζωής τους.
Πώς να αποθηκεύσετε τα μανιτάρια στο ψυγείο
Είτε αποθηκεύετε κοινά μανιτάρια (όπως λευκό κουμπί ή shiitake) είτε πιο ειδικές ποικιλίες (όπως το chanterelle), η σωστή μέθοδος αποθήκευσης είναι γενικά η ίδια.
- Βάλτε τα σε μια χάρτινη σακούλα: «Απλά τοποθετήστε τα ολόκληρα, άπλυτα μανιτάρια σε μια καφέ χάρτινη σακούλα και διπλώστε το πάνω μέρος για να την κλείσετε. Η χάρτινη σακούλα θα απορροφήσει οποιαδήποτε υγρασία, διατηρώντας τα ασφαλή», λέει ο Weintraub.
- Χρησιμοποιήστε χαρτί κουζίνας: Εάν δεν έχετε χάρτινη σακούλα, ο Weintraub συνιστά να τυλίξετε τα μανιτάρια σε ένα χαρτί κουζίνας και να τα τοποθετήσετε σε ένα μπολ στο ψυγείο. Όπως και η σακούλα, έτσι και το χαρτί κουζίνας θα απορροφήσει την υγρασία, βοηθώντας τα μανιτάρια να παραμείνουν φρέσκα.
- Αποφύγετε το πλαστικό: Εάν τα μανιτάρια σας είναι συσκευασμένα σε ένα σφραγισμένο πλαστικό δοχείο, βγάλτε τα και αποθηκεύστε τα χρησιμοποιώντας μία από τις παραπάνω μεθόδους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν η πλαστική συσκευασία δεν έχει τρύπες, οι οποίες μπορούν να παγιδεύσουν την υγρασία και να επιταχύνουν τη σήψη, λέει ο LaMarita.
- Πού να τα αποθηκεύσετε: «Αποφύγετε να τα τοποθετείτε κοντά σε τρόφιμα με έντονη μυρωδιά, καθώς θα απορροφήσουν αυτές τις οσμές», συμβουλεύει ο Weintarub.
- Κομμένα μανιτάρια: Εάν έχετε ήδη κόψει τα μανιτάρια (ή τα αγοράσατε κομμένα), ο Weintraub προτείνει να τα αποθηκεύσετε σε ένα αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.
Ακόμη και όταν χρησιμοποιείτε τις παραπάνω μεθόδους αποθήκευσης, τα ολόκληρα μανιτάρια πρέπει να χρησιμοποιούνται εντός μιας εβδομάδας από την αγορά τους. Τα κομμένα πρέπει να χρησιμοποιούνται εντός 3 ημερών.
Πώς να καταψύξετε τα μανιτάρια
Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μανιτάρια σε συνταγές εντός μιας εβδομάδας, σκεφτείτε να τα καταψύξετε. Ωστόσο, τα πιο φρέσκα τείνουν να καταψύχονται καλύτερα, οπότε κάντε το νωρίτερα παρά αργότερα και να θυμάστε ότι θα πρέπει πρώτα να τα μαγειρέψετε.
Ναι, το πρώτο βήμα είναι να μαγειρέψετε ελαφρώς τα μανιτάρια, κάτι που θα βοηθήσει στη διατήρηση της ποιότητας και της γεύσης τους όταν καταψυχθούν. Για να το κάνετε αυτό, τα σοτάρετε ελαφρά σε βούτυρο μέχρι να μαγειρευτούν ή βράστε ολόκληρα για 5 λεπτά (τα μανιτάρια κομμένα σε τέταρτα ή σε φέτες μπορούν να μαγειρευτούν στον ατμό για περίπου 3 λεπτά).
Για καλύτερο χρώμα μετά την κατάψυξη, μπορείτε επίσης να τα βουτήξετε σε ένα διάλυμα από 1 φλιτζάνι νερό και 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού πριν από το μαγείρεμα. Μόλις κρυώσουν τα μαγειρεμένα μανιτάρια, τοποθετήστε τα σε μια σακούλα κατάλληλη για κατάψυξη και αποθηκεύστε τα στην κατάψυξη για έως και 12 μήνες, λέει ο Weintraub.
Πώς να αποξηράνετε τα μανιτάρια για μακροχρόνια αποθήκευση
Μια άλλη επιλογή αποθήκευσης είναι να τα αποξηράνετε. Σε σύγκριση με την κατάψυξη, αυτή η μέθοδος διατηρεί καλύτερα την ποιότητα των μανιταριών ενώ επεκτείνει επ’ αόριστον τη διάρκεια ζωής τους. Τα αποξηραμένα έχουν επίσης έντονη γεύση και ενσωματώνονται υπέροχα σε μια σούπα, ένα στιφάδο, μια σάλτσα ή stir-fry, λέει ο LaMarita.
Για να τα αποξηράνετε, χρησιμοποιήστε ένα αφυγραντήρα ή την απλή τεχνική της αερόξηρανσης, η οποία περιλαμβάνει την τοποθέτηση των μανιταριών σε ένα διχτυωτό δοχείο με καλή ροή αέρα (ω) για περίπου μια εβδομάδα. Μόλις στεγνώσουν εντελώς, αποθηκεύστε τα σε ένα αεροστεγές γυάλινο βάζο, λέει ο LaMarita.
Σημάδια ότι τα μανιτάρια έχουν χαλάσει
Ακόμη και όταν αποθηκεύονται σωστά, τα μανιτάρια δεν θα διαρκέσουν για πάντα. Μπορείτε να καταλάβετε ότι έχουν χαλάσει αν είναι γλοιώδη, ζαρωμένα, μουσκεμένα, σπογγώδη και πιο σκούρα από το αρχικό τους χρώμα. Θα έχουν επίσης μυρωδιά μούχλας, λέει ο LaMarita.
Αν τα μανιτάρια σας έχουν μόνο λίγες σκούρες κηλίδες, είναι ακόμα ασφαλές να τα φάτε – απλά θεωρήστε το ως ένδειξη ότι βρίσκονται σε παρακμή και θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν σύντομα, προσθέτει.
ΠΗΓΗ enikos.gr
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr