Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σα να είσαι στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα! Τα λιοντάρια του Πόρτο- ΦΩΤΟ

Σα να είσαι στην πλατεία Γεωργίου στην Π...

Πρόκειται για το σιντριβάνι, στο κέντρο της Praça de Gomes Teixeira, μπροστά στο Πανεπιστήμιο της πορτογαλικής πόλης

Θα μπορούσε να είναι ένα από τα σιντριβάνια της Πάτρας, στην πλατεία Γεωργίου. Δεν είναι όμως, παρότι είναι σχεδόν όμοια.

Πρόκειται για το σιντριβάνι, στο κέντρο της Praça de Gomes Teixeira, μπροστά στο Πανεπιστήμιο της πόλης του Πόρτο.

Το συγκεκριμένο κατασκευάστηκε περίπου 10 χρόνια μετά από αυτό της Πάτρας, ωστόσο έχει φτιαχτεί από την ίδια Γαλλική εταιρία.  Κατασκευάστηκε το 1886 με το βασικό υλικό του να είναι το μάρμαρο. Διαθέτει οκταγωνική βάση και δύο δίσκους συγκέντρωσης των νερών. Κεντρικό θέμα του αποτελούν τα τέσσερα καθισμένα σταυροειδώς λιοντάρια, από το στόμα των οποίων ρέει το νερό και τα οποία ονοματοδοτούν το σιντριβάνι.

Από την άλλη, η ιστορία των σιντριβανιών της Πάτρας, αρχίζει το 1875 επί δημαρχίας Γεωργίου Ρούφου. Τα σιντριβάνια τοποθέτησε η ίδια Γαλλική εταιρεία που είχε αναλάβει τα υδραυλικά έργα στην Πάτρα και στοίχισαν συνολικά 70.000 δρχ. ποσό υπέρογκο για τις οικονομικές δυνατότητες της τότε Ελλάδας. Το κάθε σιντριβάνι κοσμείται από τέσσερις μπρούτζινους γρύπες και στην κορυφή του κάτω σιντριβανιού ορθώνεται μια υδροχόος, στο δε πάνω σιντριβάνι ένας αυλητής. Σε φύλλο της εποχής η Αθηναϊκή εφημερίδα Στοά γράφει: «Το κοινόν της πόλεως από τινών ημερών συρρέει περίεργον εις την πλατείαν του Γεωργίου προς θέαν των υδραυλικών έργων της Γαλλικής εταιρείας. Μέχρι της ημέρας ταύτης εστήθη το εν των αναβρυτηρίων, περί ου οι ειδότες λέγουσι ότι είναι όμοιον των εν Παρισίοις».

Αξίζει να αναφερθεί, ότι τον 19ο αιώνα, η τέχνη του χυτοσίδηρου, με κέντρο τη Γαλλία, διαδόθηκε σε όλο τον αναπτυσσόμενο τότε κόσμο. Κορυφαίοι ευρωπαίοι καλλιτέχνες, αντιγράφοντας αγάλματα, κύρια από το Λούβρο, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ελληνορωμαϊκά, μετέφεραν μεταξύ των άλλων και μύθους από την αρχαία Ελλάδα, σε όλη την Υφήλιο. Τέτοια μνημεία, τα οποία έχουν κηρυχτεί και προστατευόμενα, υπάρχουν σήμερα στη Βραζιλία, στην Αργεντινή, στην Ουρουγουάη, στο Μεξικό, στις ΗΠΑ, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στη Γερμανία, στην Αγγλία, στην Αυστραλία και σε δεκάδες άλλες χώρες του κόσμου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις