Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Ευρωεκλογές 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Τα 3 συμπτώματα της «μίνι καρδιακής προσβολής» που οι περισσότεροι αγνοούν

Πηγή φωτογραφίας: giulia-bertelli/unsplash

Πηγή φωτογραφίας: giulia-bertelli/unsplash

Τι είναι οι «μίνι καρδιακές προσβολές»

Οι καρδιακές προσβολές δεν μοιάζουν πάντα όπως απεικονίζονται στις ταινίες. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα πιο διακριτικά συμπτώματά τους.

Συνήθως, τα εμφράγματα παρουσιάζονται με κύριο σύμπτωμα το σφίξιμο στο στήθος. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να πάθουν έμφραγμα χωρίς καν να το συνειδητοποιήσουν.

Ενώ τα πιο ήπια εμφράγματα συχνά περνούν απαρατήρητα, οι καρδιολόγοι τονίζουν ότι είναι επιζήμια για την υγεία και η άμεση ιατρική βοήθεια είναι σημαντική. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να γνωρίζετε τα συμπτώματα τους και πώς αντιμετωπίζονται. 

 Τι είναι οι «μίνι καρδιακές προσβολές»
Το «μίνι» έμφραγμα του μυοκαρδίου, που συχνά αποκαλείται και σιωπηλό έμφραγμα, εξηγεί η Dr. Laxmi Mehta, MD, καρδιολόγος και κλινική καθηγήτρια Εσωτερικής Ιατρικής στο Wexner Medical Center του Πανεπιστημίου Πολιτείας του Οχάιο, δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο «μικρό» όσο ακούγεται.

Η Dr. Mehta τονίζει ότι τα «μίνι» εμφράγματα μπορεί να είναι εξίσου θανατηφόρα με τα συνηθισμένα εμφράγματα. Η διαφορά έγκειται στο ότι τα «μίνι» εμφράγματα μπορεί να προκαλέσουν ελάχιστα συμπτώματα ή και καθόλου. «Τα “μίνι” εμφράγματα είναι πιο συχνά απ’ όσο νομίζετε. Από τα περίπου 805.000 εμφράγματα που εκτιμάται ότι συμβαίνουν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, περίπου 170.000 υπολογίζεται ότι είναι σιωπηλά εμφράγματα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της American Heart Association», λέει η Dr. Mehta.

Ο καρδιολόγος Dr. Robert Segal, MD, ιδρυτής της Manhattan Cardiology και συνιδρυτής της LabFinder, εξηγεί ότι όταν κάποιος παθαίνει «μίνι καρδιακή προσβολή», η καρδιά του δεν λαμβάνει αρκετό αίμα για κάποιο χρονικό διάστημα. «Η καρδιά μπορεί να μην λαμβάνει αρκετό αίμα πλούσιο σε οξυγόνο, με αποτέλεσμα ο καρδιακός μυς να εξασθενεί και να μην μπορεί να αντλήσει το αίμα αποτελεσματικά», αναφέρει.

 Και οι δύο γιατροί τονίζουν ότι τα «μικρά» εμφράγματα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη επειδή η μη επαρκής αιμάτωση της καρδιάς μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή και μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρού εμφράγματος στο μέλλον.

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας «μίνι καρδιακής προσβολής»;
Επειδή τα «μίνι εμφράγματα» δεν συνοδεύονται πάντα από δραματικά συμπτώματα, ίσως αναρωτιέστε πώς να καταλάβετε αν και πότε συμβαίνει. Και οι δύο καρδιολόγοι λένε ότι υπάρχουν συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε, αν και είναι πιο ήπια από τα συμπτώματα μιας σοβαρής καρδιακής προσβολής.

Σύμφωνα με τον Dr. Segal: «Μερικά από τα σημάδια [μιας «μίνι καρδιακής προσβολής»] είναι:

ο πόνος στο στήθος,
η απώλεια αναπνοής,
η εφίδρωση ή
η αδιαθεσία».

Υπάρχουν επίσης και κάποια άλλα σημάδια που του «μίνι εμφράγματος», που οι άνθρωποι συχνά αγνοούν, σύμφωνα με του γιατρούς.

3 απρόσμενα σημάδια της «μίνι καρδιακής προσβολής», σύμφωνα με καρδιολόγους

Ενόχληση σε άλλα μέρη του σώματος εκτός από το στήθος
Δυσπεψία
Παρατεταμένη κόπωση

Ενόχληση σε άλλα μέρη του σώματος εκτός από το στήθος
Ο Dr. Segal εξηγεί ότι ο πόνος ή η ενόχληση σε περιοχές όπως το σαγόνι, ο λαιμός, η πλάτη ή τα χέρια είναι ένα σημάδι μίας «μίνι καρδιακής προσβολής» που πολλοί άνθρωποι αγνοούν. «Ο πόνος μπορεί να μην μοιάζει πάντα με πόνο στο στήθος από καρδιακή προσβολή», λέει.

Δυσπεψία
Και οι δύο καρδιολόγοι λένε ότι μια «μίνι καρδιακή προσβολή» συχνά συγχέεται με τη δυσπεψία. Μπορεί να νιώσετε ένα βάρος στο στήθος σας που μοιάζει με καούρα. Ειδικά αν ο πόνος διαρκεί περισσότερο από 15 λεπτά, θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας καρδιακής προσβολής.

Παρατεταμένη κόπωση
Σύμφωνα με τους γιατρούς, η ανεξήγητη κόπωση μπορεί επίσης να είναι σημάδι «μίνι καρδιακής προσβολής», ειδικά αν είναι υπερβολική και παρατεταμένη.

Η Dr. Mehta τονίζει ότι κάθε φορά που βιώνετε κάτι ασυνήθιστο και ειδικά αν παρουσιάσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν γιατρό. «Είναι σημαντικό να γνωρίζετε το σώμα σας και να το ακούτε όταν αισθάνεστε κάτι διαφορετικό ή “περίεργο”. Μην διστάσετε να κλείσετε ραντεβού με το γιατρό σας και να του πείτε ότι θέλετε να εργαστείτε για τη διαχείριση του καρδιαγγειακού σας κινδύνου».

Προσθέτει επίσης ότι οι «σιωπηλές» κρίσεις καρδιάς μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου, επομένως είναι σημαντικό να αναζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε υποστεί «σιωπηλή» καρδιακή προσβολή.

Πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη
Όσον αφορά το πώς αντιμετωπίζεται ένα «μίνι έμφραγμα», η Dr. Mehta λέει ότι, συνήθως, ένας γιατρός θα κάνει μια ειδική εξέταση, όπως ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα ή μαγνητική τομογραφία καρδιάς για να επιβεβαιώσει ότι αυτό που συνέβη ήταν, στην πραγματικότητα, καρδιακή προσβολή.

Τα «μίνι εμφράγματα» μπορεί να μην έχουν τόσο έντονα συμπτώματα όσο τα κανονικά καρδιακά επεισόδια, αλλά πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

 

ΠΗΓΗ enikos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being