Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

«Η σημασία της Πρώτης Ανάστασης του Μεγάλου Σαββάτου»

«Η σημασία της Πρώτης Ανάστασης του Μεγά...
Παναγιώτης Καρασπήλιος

Άρθρο του Παναγιώτη Καρασπήλιου, εκπαιδευτικού, προέδρου του Συλλόγου Αρκάδων Πάτρας

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, η κορυφαία μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας του Θείου Δράματος που μας οδηγεί στην Λαμπρή και Αγία Ανάσταση στον κόσμο των ζωντανών και των νεκρών, αποτελεί το πρώτο σιωπηρό και χαρμόσυνο Αναστάσιμο άγγελμα.

Από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ήδη  οι Χριστιανοί εορτάζουμε στις εκκλησίες μας την «θεόσωμον ταφήν» και «την εις άδου κάθοδον», δηλαδή την ταφή του Κυρίου και την κάθοδο Του στον Άδη, όπου κήρυξε σε όλους τους νεκρούς «και νεκροίς ευηγγελίσθη» και τους ελευθέρωσε από το θάνατο και την αμαρτία. Η λαμπρή Ανάσταση του Κυρίου εορτάζεται από την Αγία και Ορθόδοξη Εκκλησία μας από την στιγμή της καταβάσεώς του Αναστάντα Σωτήρος Κυρίου στον Άδη, σηματοδοτώντας τη νίκη της ζωής επί του θανάτου. Όπως αναφέρει στον κατηχητικό του λόγου ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος «Ἀνέστη Χριστός, και χαίρουσιν Άγγελοι· Ανέστη Χριστός, και νεκρός ουδείς επί μνήματος. Χριστός γαρ εγερθείς εκ νεκρών, απαρχή των κεκοιμημένων εγένετο».

Το Μέγα Σάββατο αποτελεί την ημέρα που το πένθος συναντά την ελπίδα της σωτηρίας των ψυχών όλων των ανθρώπων. Ήδη από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας, οι ναοί φορούν τα γιορτινά τους και σηματοδοτούν την πανηγυρική Ανάσταση με κόκκινα αναστάσιμα καλύμματα. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ψάλουμε τον Εσπερινό της Ανάστασης και τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Η πρωινή λειτουργία λέγεται «Πρώτη Ανάσταση», γιατί πληροφορούμαστε πρώτη φορά το μήνυμα της Αναστάσεως μέσα από το Τροπάριο «Ἀνάστα, ὁ Θεός, κρῖνον τὴν γῆν, ὅτι σὺ κατακληρονομήσεις ἐν πᾶσι τοῖς ἔθνεσι.». Με την Πρώτη Ανάσταση, το πρώτο μήνυμα ελπίδας αντηχεί στο εκκλησίασμα και ευφραίνεται η πλάση, που περιμένει με προσμονή την πανηγυρική Ανάσταση και τη λύτρωση του ανθρώπου από τη φθορά του θανάτου, σωματικού και ψυχικού.

Η Πρώτη Ανάσταση είναι ο προάγγελος, της μεγάλη ώρας, καθώς το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου προς τα ξημερώματα Κυριακής του Πάσχα θα ακουστεί σε όλους τους ναούς «Δεῦτε λάβετε φῶς ἐκ τοῦ ἀνεσπέρου φωτός, καὶ δοξάσατε Χριστόν, τὸν ἀναστάντα ἐκ νεκρῶν.» και θα ακολουθήσει το πανηγυρικό και χαρμόσυνο μήνυμα «Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, θανάτῳ θάνατον πατήσας καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος.», συνθλίβοντας τη θλίψη και το θάνατο, αποκαλύπτοντας τη μόνη Αλήθεια στους ανθρώπους και γεμίζοντας χαρά και ελπίδα όλο τον κόσμο.

Εύχομαι από καρδιάς σε όλους, η ζωή μας να είναι πλημυρισμένη από την υπέρτατη χαρά της Ανάστασης του Κυρίου και το «τὸ φῶς τὸ ἀληθινόν» να φωτίζει τον δρόμο μας με ευλογία και ελπίδα. Να πορευόμαστε και εμείς στα δύσβατα μονοπάτια, όπως ο Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ έχοντας στην ψυχή μας το «Χριστός Ανέστη! χαρά μου!».

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλους!

Παναγιώτης Καρασπήλιος

MEd Εκπαιδευτικός

Πρόεδρος Συλλόγου Αρκάδων Πάτρας

Ιεροψάλτης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις