Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Συνεδρίασε το Συντονιστικό για την αντιπυρική περίοδο

Πάτρα: Συνεδρίασε το Συντονιστικό για τη...

Χθες το πρωί

Συνεδρίασε το Συντονιστικό για την αντιπυρική περίοδο που ξεκινά την 1η Μαΐου. Η σχετική ανακοίνωση του Δήμου αναφέρει:

Χθες (Τρίτη 23 Απριλίου) το πρωί, συνεδρίασε το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) του Δήμου Πατρέων υπό τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Μιχάλη Αναστασίου και θέματα, τον απολογισμό της αντιπλημμυρικής περιόδου και το συντονισμό των δράσεων ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, τη λήψη αναγκαίων προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.

Στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Με το πέρας της φετινής αντιπλημμυρικής  περιόδου, ευχαριστούμε άλλη μια φορά τις Υπηρεσίες και τους εργαζόμενους που συνέβαλαν στην πρόληψη επικίνδυνων καταστάσεων από πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και στην αντιμετώπιση αυτών στα όρια του Δήμου μας.

Είναι κοινή πεποίθηση, πως η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, με στόχο την ασφάλεια και την προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος, απαιτεί γενναία κρατική χρηματοδότηση, αλλά και την διάθεση των απαιτούμενων μέσων και επιστημονικού εξειδικευμένου ανθρωπίνου δυναμικού. Αυτό στερείται ο λαός μας, ο Δήμος μας, όπως και όλοι οι Δήμοι.

Γι’ αυτό το λόγο, ακόμα και για τα πιο «απλά», όπως για τον καθαρισμό των αρδευτικών αυλάκων, υποχρεώνεται ο Δήμος μας να χρηματοδοτεί τις απαραίτητες επεμβάσεις από το δημοτικό προϋπολογισμό. Όμως, μεγάλης έκτασης έργα υποδομής, που είναι ικανά να αποσοβούν τον κίνδυνο και τις καταστροφές που επέρχονται σε περίπτωση πολύ έντονων φαινομένων (παραδείγματα υπάρχουν πολλά), δεν είναι δυνατόν να εκτελεστούν από το Δήμο μας, λόγω της έλλειψης οικονομικών πόρων και προσωπικού και συνεχίζουν να αποτελούν εν δυνάμει κίνδυνο για την  περιοχή μας.

Σε ό,τι αφορά τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των δασικών - αγροτικών πυρκαγιών, η αντιπυρική περίοδος στη χώρα μας αρχίζει από 1η Μαΐου και λήγει στις 31 Οκτωβρίου. Οι ενέργειες του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας για την αντιπυρική περίοδο, που αφορούν στην πρόληψη και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κινδύνων, λόγω των δασικών πυρκαγιών, εν μέσω ανασταλτικών παραγόντων (ελλείψεων προσωπικού και επαρκούς χρηματοδότησης), είναι οι εξής:

Ø Έγινε ήδη μια πρώτη συνάντηση, σε συνεργασία με την Π.Υ., με τις Εθελοντικές Ομάδες για τον ορισμό των θέσεων που θα επιτηρούν κατά την αντιπυρική περίοδο 2024.

Ø Από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας θα γίνει άμεσα επικαιροποίηση στο σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών πυρκαγιών, το οποίο θα αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ø Από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας έγινε το Μνημόνιο Ενεργειών για Οργανωμένη Απομάκρυνση Πολιτών.

Ø Ενημερώθηκαν εγγράφως (10/4/2024) οι δημόσιοι οργανισμοί ΔΕΔΔΗΕ, ΟΣΕ, Αρχαιολογική Υπηρεσία Πατρών, Πανεπιστήμιο Πατρών, 6η ΥΠΕ, Ιερά Μητρόπολη, ΟΑΕΔ, για την εκτέλεση εργασιών προληπτικού καθαρισμού των ιδιοκτησιών τους προς αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς, όπου αποτελεί υποχρέωσή τους.

Ø Ανακοινώθηκε δημόσια η ευθύνη των ιδιοκτητών οικοπέδων να φροντίσουν, σύμφωνα με την 20/2023 Πυροσβεστική Διάταξη, για την αποψίλωση των ιδιοκτησιών τους από χόρτα, καθώς και των ιδιοκτητών αγροτεμαχίων, των οποίων οι ιδιοκτησίες εφάπτονται σε Δημοτικούς - Αγροτικούς οδούς, να προβούν στην κοπή των κλαδιών τα οποία αναπτύσσονται προς τις οδούς και δυσχεραίνουν την κυκλοφορία Πυροσβεστικών Οχημάτων.

Ø Έχει ήδη σταλεί μέσω τον λογαριασμών της Δ.Ε.Υ.Α.Π., ενημερωτικό φυλλάδιο για την υποχρέωση των ιδιοκτητών για καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους.

Ø Ενεργοποίηση υπαλλήλων και μέριμνα για ετοιμότητα των οχημάτων του Δήμου, σύμφωνα με το μνημόνιο ενεργειών για δασικές πυρκαγιές.

Ø Συνεργαζόμαστε με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τους Εθελοντικούς Συλλόγους δασοπροστασίας, με Τοπικά Συμβούλια και ομάδες πυρασφάλειας κατά περιοχή, για περιφρούρηση επικίνδυνων περιοχών.

Ø Διαθέτουμε πυροσβεστικά οχήματα (ντακότες) σε εθελοντικές ομάδες.

Ø Ενεργοποίηση εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας σε δράσεις επιτήρησης δασών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, για την έγκαιρη επισήμανση δασικών πυρκαγιών, καθώς και την αντιμετώπιση αυτών.

Ø Καθαρισμός χώρων συγκέντρωσης εύφλεκτων υλικών σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ø Έχουν δρομολογηθεί οι ενέργειες πρόσληψης εκτάκτου προσωπικού τριμήνου διάρκειας για τις ανάγκες πυρασφάλειας και δασοπροστασίας.

Ø Επεμβαίνουμε με μηχανήματα του Δήμου σε αγροτικούς δρόμους για την αποκατάστασή τους, προκειμένου απρόσκοπτα να περνούν τα πυροσβεστικά οχήματα.

Ø Από την ΔΕΥΑΠ επισκευάζονται και τοποθετούνται νέα υδροστόμια όπου είναι εφικτό.

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για καθαρισμούς οδών και κοινοχρήστων χώρων.

Από την Διεύθυνση Αυτεπιστασίας έγινε η δημοπράτηση και αναμένεται να δοθεί σε εργολάβο για την συντήρηση οδών για πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Τέλος το προσωπικό του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας θα είναι όλο το 24ωρο σε ετοιμότητα  για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων, όπως κάθε χρόνο και με την εμπειρία που διαθέτει θα συμβάλει ουσιαστικά στις δράσεις της αντιπυρικής προστασίας, όπως φυσικά και το προσωπικό των εμπλεκομένων εκτός Δήμου Υπηρεσιών, αλλά και των συλλόγων και ομάδων εθελοντών με την σημαντική τους προσφορά».

Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, παραβρέθηκαν τα εξής μέλη του Οργάνου: Αλεξία Καρδαρά, προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, ο Βασίλης Μαρτζάκλης, Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αχαΐας, Γιώργος Κολοκότσας Διοικητής 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Πάτρας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αχαΐας Παρασκευάς Μασούρης, οι Αστυνομικοί Υποδιευθυντές Νίκος Κωστόπουλος, από το 1ο Αστυνομικό Τμήμα, Χρήστος Αμτζόπουλος από το 2ο Αστυνομικό Τμήμα και Νίκος Μεϊντάνης από το 3ο Αστυνομικό Τμήμα, Μιχάλης Κωστάκης και  Ευδοκία Τυροδήμου από το Κεντρικό Λιμεναρχείο, Γιώργος Μαραγκός και Στυλιανή Καραμολέγκου από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Ηλίας Θεοδωρόπουλος Διοικητής του Νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας», Φώτης Δημακόπουλος από το «Καραμανδάνειο», Κωνσταντίνος Οικονόμου από το Δασαρχείο Πάτρας και Ευάγγελος Ροζάκος από την Τροχαία Πάτρας.

 ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΒΡΑΧΝΕΪΚΩΝ, ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΣΑΤΙΔΑΣ.

Χθες το απόγευμα, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Αναστασίου μαζί με τον Βασίλη Μαρτζάκλη, Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αχαΐας συγκάλεσαν σύσκεψη με τους Πρόεδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων Βραχνεΐκων, Παραλίας και Μεσσάτιδας. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, τονίστηκε η μεγάλη σημασία της πρόληψης και της ετοιμότητας που πρέπει να επιδεικνύουν οι Τοπικές Κοινότητες.

Για το λόγο αυτό, ο κ. Αναστασίου, ζήτησε από τους Προέδρους να φροντίσουν για τον καθαρισμό των ιδιοκτησιών από ξερά χόρτα, αλλά και για το κλάδεμα δέντρων που εμποδίζουν τη διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων και παράλληλα να ενημερώσουν όλους τους συγχωριανούς τους για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Τονίστηκε για μια ακόμα φορά η υποχρέωση των ιδιοκτητών οικοπέδων και επικαρπωτών για τον άμεσο καθαρισμό τους.

Προτάθηκε δε, η σύσταση ομάδων πυρασφάλειας από πολίτες που θα έχουν την ευθύνη της παρακολούθησης των χωριών τους, ώστε σε περίπτωση συμβάντος να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο άμεση επέμβαση και αντιμετώπιση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Μαρτζάκλης, ο οποίος ζήτησε τη συνεργασία και την άμεση επικοινωνία των Προέδρων, αλλά και όλων των κατοίκων με την υπηρεσία, στον καθημερινό αγώνα για πρόληψη πυρκαγιών, όσο πλησιάζουμε προς τη θερινή περίοδο που αναμένεται δύσκολη.

Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν οι:  Σπυρίδων  Κασπίρης Πρόεδρος Δ.Κ. Σαραβαλίου, Γιάννης Μπακαλάρος Πρόεδρος Τ.Κ. Καλλιθέας, Αγγελική Λίγκα - Γράψα Πρόεδρος Δ.Κ. Οβρυάς, Γιώργος Τζουραμάνης Πρόεδρος Τ.Κ. Κρήνης, Γιάννης  Πανίτσας Πρόεδρος Τ.Κ. Καμινίων, Άγγελος Γκουντάνης Πρόεδρος Δ.Κ. Βραχνεΐκων, Γιάννης Δεττοράκης Πρόεδρος Συλλόγου Προστασίας Υγείας Περιβάλλοντος περιοχής Κ.Υ. Χαλανδρίτσας και Κωνσταντίνος Πλώτας μέλος Συλλόγου Προστασίας Υγείας Περιβάλλοντος περιοχής Κ.Υ. Χαλανδρίτσας.

Την ερχόμενη Παρασκευή 26 Απριλίου, στις 6.30 μ.μ. έχει προγραμματιστεί ανάλογη σύσκεψη στο Ρίο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις