Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΕΛ.ΑΣ: Το νέο εγχειρίδιο αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας

ΕΛ.ΑΣ: Το νέο εγχειρίδιο αντιμετώπισης τ...

Διαταγή με νεότερες οδηγίες για την αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας εξέδωσε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η ποινική έρευνα του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ -εκτός της ΕΔΕ από τη ΓΑΔΑ- για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών με κύριο ερώτημα την παράβαση καθήκοντος των εμπλεκομένων στην υπόθεση της γυναικοκτονίας στους Αγ. Αναργύρους αστυνομικών.

Το αποτέλεσμα της ΕΔΕ, όταν αυτή ολοκληρωθεί, θα συμπεριληφθεί στη δικογραφία που έχει ανοίξει από το Εσωτερικών Υποθέσεων μετά από την εισαγγελική παραγγελία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έως τώρα έχει ληφθεί κατάθεση από τον φίλο και συνοδό του θύματος, χωρίς διαφορές σε σχέση με αυτά που ήδη είχε καταθέσει για την άλλη δικογραφία της Ασφάλειας που αφορά στην ανθρωποκτονία.

Αναμένεται να εξετασθεί και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης που ανήκει το συγκεκριμένο Τμήμα για να διαπιστωθεί αν ήταν ενήμεροι για τις υποχρεώσεις τους, για τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας της περιοχής κλπ., θα γίνει αυτοψία του χώρου και θα συμπεριληφθούν στην δικογραφία βιντεοληπτικά και ηχητικά ντοκουμέντα, ενώ από τον εισαγγελέα έχει ζητηθεί και συγκεκριμένο καθηκοντολόγιο για όσους είχαν υπηρεσία εκείνη τη νύχτα στο συγκεκριμένο Αστυνομικό Τμήμα.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, αυτό που θα προκύψει διοικητικά δεν σημαίνει ότι θα συμπαρασύρει σε απόλυτο βαθμό και την ποινική διερεύνηση. Αν προκύπτουν διοικητικές ευθύνες, δεν σημαίνει απόλυτα ότι αυτές μπορούν σε όλες τις περιπτώσεις να μετουσιωθούν και σε ποινικές. Για παράδειγμα, ποινικά η παράβαση καθήκοντος προϋποθέτει και την ύπαρξη οφέλους. Διοικητικά, όμως, είναι προφανής η ελλιπής αντιμετώπιση του ζητήματος.

Για τον σκοπό του Τμήματος εκείνη τη νύχτα, φαίνεται να σχηματοποιείται πιο πιθανά μία ενδεχόμενη ποινική ευθύνη αφού είναι ουσιαστικά υπεύθυνος να ελέγχει και να αποτρέπει κάθε είδους έκνομη ενέργεια που μπορεί να συμβεί στον τομέα ευθύνης του, με πιο πιθανή την παράβαση του άρθρου 307 του Π.Κ. «Παράλειψη προσφοράς βοήθειας» (όποιος παραλείπει να σώσει άλλον από κίνδυνο ζωής, αν και μπορεί να το πράξει χωρίς κίνδυνο της δικής του ζωής ή υγείας).

Οι νέες οδηγίες του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας
Στη νέα εσωτερική διαταγή που έχει εκδοθεί από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προς όλες τις Υπηρεσίες και τα Αστυνομικά Τμήματα για την αντιμετώπιση των περιστατικώνενδοοικογενειακής βίας, προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις που χειρίζεται ένα οικείο Αστυνομικό Τμήμα, ο αστυνομικός που επιλαμβάνεται καλείται να επικοινωνεί με το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της κατά τόπου αρμόδιας Διεύθυνσης Αστυνομίας, προς υποβοήθηση του έργου του, και να ενημερώνει τον διοικητή της Υπηρεσίας, ο οποίος σε περίπτωση αυτόφωρης διαδικασίας θα είναι παρών.

Περαιτέρω, ο διοικητής θα ενημερώνει τον ανώτερο Αξιωματικό και τον Αρμόδιο εισαγγελέα προς υποβοήθηση του προανακριτικού έργου, είτε πρόκειται για αυτόφωρη διαδικασία, είτε για περίπτωση εγκλήματος που δεν συνιστά αυτόφωρο κακούργημα.

Στις περιπτώσεις αυτόφωρης διαδικασίας η διάθεση οχήματος της ΕΛ.ΑΣ για την αναζήτηση και σύλληψη του δράστη πραγματοποιείται από την υπηρεσία που επιλαμβάνεται προανακρίσεως. Σε περίπτωση κωλύματος η διάθεση οχήματος θα πραγματοποιείται με μέριμνα του ανώτερου αξιωματικού και του Επικεφαλής του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου, όσον αφορά στη ΓΑΔΑ και τον Επικεφαλής του Κέντρου Επιχειρήσεων όσον αφορά τη ΓΑΔΘ.

Στη λοιπή επικράτεια θα διατίθεται κατόπιν ενημέρωσης και οδηγιών από τον ανώτερο Αξιωματικό.

«Safe Houses» σε όλη την επικράτεια
Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, πλέον, δίνεται προτεραιότητα και την έγκαιρη απομάκρυνση σε ασφαλή χώρο του θύματος, ώστε να μην έχει δυνατότητα ο κακοποιητής να εντοπίσει το θύμα, τουλάχιστον μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση.

Τέτοιοι χώροι είναι στην Αττική και σε μεγάλες πόλεις, σε κοιτώνες όπου υπάρχουν σε Σχολές της Αστυνομίας και Διευθύνσεις που είναι φυλασσόμενοι από την Αστυνομία, σε δομές φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και στην Εκκλησία και, όπου δεν υπάρχουν τέτοιες δομές, θα κλείνονται δωμάτια σε ξενοδοχεία με κονδύλια της ΕΛ.ΑΣ. και, αν χρειαστεί, ο χώρος θα φυλάσσεται όσο φιλοξενείται εκεί το θύμα.
 

news247.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις