Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Νέα Αριστερά Αχαΐας: Δέσμευση Σταθάκη "για την ομαλή λειτουργία του θεσμού των ΒΙΠΕ"

Νέα Αριστερά Αχαΐας: Δέσμευση Σταθάκη &q...

O πρώην Υπουργός συμμετείχε σε συζήτηση με εκπροσώπους κομμάτων που διοργάνωσε το 13ο Forum Ενέργειας με θέμα «Ενέργεια και Ευρώπη».

Την Παρασκευή 5/4/2024 ο εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Γιώργος Σταθάκης, πρώην Υπουργός, συμμετείχε σε συζήτηση με εκπροσώπους κομμάτων που διοργάνωσε το 13ο Forum Ενέργειας με θέμα «Ενέργεια και Ευρώπη».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Αχαΐας "ο ομιλητής επισήμανε το πλήρες σημερινό αδιέξοδο της σημερινής ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της ενέργειας, το οποίο είχε στηριχθεί στις ΑΠΕ (με σταδιακή απανθρακοποίηση / απολιγνιτοποίηση) και με χρήση του φυσικού αερίου (ΦΑ) ως μεταβατικού καυσίμου. Η ΕΕ είχε σχεδιάσει την αποκλειστική διαχείριση του ΦΑ από τις ελεύθερες αγορές, με κεντρικό πυλώνα το χρηματιστήριο του Άμστερνταμ.

Το μοντέλο αυτό κατέρρευσε όταν ξέσπασε ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, καθώς το 40% των εισαγωγών στην ΕΕ ήταν από τη Ρωσία, έναν από τους δύο βασικούς παραγωγούς ΦΑ στον κόσμο, μαζί με τις ΗΠΑ. Το χρηματιστήριο του Άμστερνταμ μετατράπηκε τότε αποκλειστικά σε κερδοσκοπικό μηχανισμό. Η ΕΕ δεν μπόρεσε να επικαιροποιήσει την κοινή ενεργειακή πολιτική της και κάθε χώρα αφέθηκε να χαράξει τη δική της αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε σε 5 στρατηγικά λάθη:

1.         Κατάργησε την προθεσμιακή αγορά ενέργειας

2.         Ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ, η οποία εφάρμοσε ρήτρα αναπροσαρμογής, όπως και οι άλλοι ιδιώτες πάροχοι.

3.         Προχώρησε σε βίαιη απολιγνιτοποίηση, ακυρώνοντας το χρονοδιάγραμμα που είχε αποδεχθεί η ΕΕ, με κατάληξη το 2034. Ταυτόχρονα έδωσε 4 άδειες σε ιδιώτες για παραγωγή ενέργειας με βάση το ΦΑ, μοντέλο που κατέρρευσε 2 χρόνια μετά.

4.         Μετάτρεψε το θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων σε πλήρως κερδοσκοπικό, καταργώντας τα προνόμια που είχαν θεσπιστεί για αυτές.

5.         Δεν έχει εγκρίνει ακόμα το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ, που είχε ξεκινήσει να συντάσσεται το 2018.

Η Νέα Αριστερά προτείνει για την ΕΕ:   

•          Την αναθεώρηση της στρατηγικής των ενεργειακών δικτύων, με τη χρηματοδότηση και δημιουργία κατάλληλων διακρατικών και τοπικών δικτύων, τα οποία θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις ΑΠΕ και τις ενεργειακές κοινότητες.

•          Θέσπιση ειδικού Ταμείου, ανάλογου με αυτό που θεσπίστηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για τις παραπάνω αναφερόμενες χρηματοδοτήσεις και την πράσινη μετάβαση.

•          Το βασικότερο, ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών για ειρήνευση στο μέτωπο Ρωσίας-Ουκρανίας, αντί της διάθεσης εκατοντάδων δισεκατομμυρίων για εξοπλιστικά προγράμματα.

Ανάλογες στρατηγικές και πολιτικές πρέπει να ακολουθήσει και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν μπορεί να είναι της ΝΔ.

 

Νωρίτερα, ο Γ. Σταθάκης και αντιπροσωπεία του συντονιστικού οργάνου Αχαΐας της Νέας Αριστεράς είχε συναντηθεί με  εκπροσώπους των εγκατεστημένων βιομηχανιών στη ΒΙ.ΠΕ., τον Πρόεδρο του ΠΑΣΕΒΙΠΕ κ. Πέτρο Μαντά και τον κ. Τζερμπίνο.

Κατά την συνάντηση ο κ. Μαντάς παρουσίασε τα σημερινά προβλήματα των εγκατεστημένων βιομηχανιών πανελλαδικά, μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία δημιουργεί προβλήματα λειτουργίας επιβάλλοντας ως διαχειριστική αρχή των ΒΙΠΕ συγκεκριμένη ιδιωτική επιχείρηση (θυγατρική τραπεζικού ομίλου) και απαγορεύοντας την επιλογή διαχείρισης/αυτοδιαχείρισης από τις ίδιες τις εγκατεστημένες βιομηχανίες. Επιπλέον, εκχωρεί δικαιώματα στον ιδιώτη διαχειριστή, τα οποία είναι εμφανέστατα αντισυνταγματικά, πράγμα που ανάγκασε τον ΠΑΣΕΒΙΠΕ να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο Γ. Σταθάκης και η αντιπροσωπεία της Νέας Αριστεράς δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν κάθε απαιτούμενη ενέργεια για να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του θεσμού των ΒΙΠΕ.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις