Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Ευρωεκλογές 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

ΕΝΦΙΑ 2024: Τι φόρο θα πληρώσουν οι υπόχρεοι

ΕΝΦΙΑ 2024: Τι φόρο θα πληρώσουν οι υπόχρεοι

Ποιους αφορούν οι εκπτώσεις «τεσσάρων ταχυτήτων»

Εντός του ερχόμενου Σαββατοκύριακου αναμένεται να αναρτηθούν τελικά τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, από τα οποία θα προκύψει ο νέος λογαριασμός του φόρου για σχεδόν 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι υπόχρεοι θα είναι τα ίδια με πέρυσι, εφόσον δεν έχει διαφοροποιηθεί η περιουσιακή τους κατάσταση. Εντούτοις, ενεργοποιήθηκαν εκπτώσεις «τεσσάρων ταχυτήτων», οι οποίες αρχίζουν από 10% και φτάνουν μέχρι και την ολοκληρωτική απαλλαγή.

Φορολογικές δηλώσεις: Οι νέες ημερομηνίες - Τι ισχύει για ΕΝΦΙΑ

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας ανέτρεψε το αρχικό χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ για την ανάρτηση των φετινών εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ καθώς για την έκδοσή τους απαιτείται η ψήφιση τροπολογίας που έχει κατατεθεί στη Βουλή, με την οποία παρέχεται και απαλλαγή από το φόρο ακινήτων και για το 2024 στους σεισμόπληκτους της Κρήτης. Η διάταξη θα είχε ψηφιστεί αν δεν είχε μεσολαβήσει η πρόταση δυσπιστίας.

 Εκπτώσεις «τεσσάρων ταχυτήτων» για τους υπόχρεους του ΕΝΦΙΑ
Η πρώτη δόση του φόρου, πάντως, παρά αυτή τη μικρή καθυστέρηση στην ανάρτηση του λογαριασμού, θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Απριλίου, ενώ η αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ  θα γίνει σε 11 δόσεις.

Φέτος οι υπόχρεοι του φόρου θα έχουν επί της ουσίας εκπτώσεις «τεσσάρων ταχυτήτων». Κάποιοι θα δουν μια μείωση της τάξης του 10%, άλλοι θα κληθούν να εξοφλήσουν τον μισό φόρο, ενώ προβλέπεται και πλήρης απαλλαγή τόσο λόγω εισοδηματικών κριτηρίων, όσο και εξαιτίας φυσικών καταστροφών.

 Έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ θα έχουν τα νοικοκυριά που πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

 
Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρη φοροαπαλλαγή -με άλλα λόγια έκπτωση 100%, έχουν τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον:

Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Για ποιους «ψαλιδίζεται» 10% ο ΕΝΦΙΑ

Έκπτωση έως 10%, υιοθετείται για ασφαλισμένες κατοικίες και θα πρέπει:

Η ασφάλιση να καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου. Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου. Ειδικά για φέτος η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η ασφάλιση να έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά.

Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση διάρκειας 12 μηνών ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για 6 μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για 3 μήνες στο 2,5%, ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών τον χρόνο. Η έκπτωση υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του τυχόν «συμπληρωματικού» φόρου που επιβαρύνουν το ασφαλισμένο ακίνητο.

Ποιες περιοχές απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ 

Σε περιοχές, οι οποίες από την 1η Ιουλίου 2023 και εφεξής, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας, προβλέπεται απαλλαγή από τον Ε.Ν.Φ.Ι.Α. του έτους εντός του οποίου επήλθε η καταστροφή, αλλά και για τα δύο (2) επόμενα έτη, ως εξής:

 Τα κτίρια, μετά του αναλογούντος οικοπέδου, που έχουν αποδεδειγμένα καταστεί επικινδύνως ετοιμόρροπα ή έχουν ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί ζημίες, οι οποίες τα καθιστούν προσωρινά ακατάλληλα για χρήση, εφόσον οι ιδιοκτήτες τους είναι κάτοχοι Πρωτοκόλλου Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτηρίου ή Δελτίου Επανελέγχου ή Έκθεσης Αυτοψίας, της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τα οποία το κτίριο έχει χαρακτηρισθεί επικίνδυνο ή προσωρινά ακατάλληλο για χρήση, και εφόσον αυτά εκδίδονται έως και ένα (1) έτος μετά τη συντέλεση της φυσικής καταστροφής, αν κατά τον κρίσιμο χρόνο η κυριότητα ή τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα στο ακίνητο ανήκουν στον υπόχρεο σε φόρο για τα έτη αυτά.

Τα αγροτεμάχια και τα κτίσματα επί αυτών που ευρίσκονται σε περιοχές που επλήγησαν, εφόσον οι ιδιοκτήτες είναι κάτοχοι βεβαίωσης καταστροφής από τα κατά τόπους αρμόδια Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων (Τ.Α.Ε.Ε.) των Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Δομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εκδίδεται έως και έξι (6) μήνες μετά τη συντέλεση της φυσικής καταστροφής, αν κατά τον κρίσιμο χρόνο η κυριότητα ή τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα στο ακίνητο ανήκουν στον υπόχρεο σε φόρο για τα έτη αυτά. Τα Τ.Α.Ε.Ε. εκδίδουν την ως άνω βεβαίωση, αφού λάβουν τα οικεία στοιχεία των αγροτεμαχίων που έχουν εκτιμηθεί ως κατεστραμμένα από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων.
 
 ΠΗΓΗ enikonomia.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις