Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Aπογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή: Πλαφόν τα 2.000 για πολίτες- Πόσο θα κοστίζουν

Aπογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή: Πλ...

Πώς θα λειτουργήσουν

Σε τρεις μήνες θα είναι έτοιμο το σάιτ που θα αφορά την ενιαία λίστα χειρουργείων, από την οποία θα μπορούν οι πολίτες να ενημερώνονται για όλες τις ημερομηνίες, όπως ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση για τα απογευματινά χειρουργεία.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν η κατηγοριοποίηση των επεμβάσεων θα γίνεται σε έξι κατηγορίες με βάση ιατρικά κριτήρια. Το συνολικό ποσό που θα καταβάλει ο ασθενής ξεκινά από 300 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 2.000 ευρώ, ενώ θα πληρώνει με POS.

Η κοστολόγηση των επεμβάσεων σε επίπεδο κατηγορίας
Πολύ μικρή: 300 ευρώ
Μικρή: 500 ευρώ
Μεσαία: 900 ευρώ
Μεγάλη: 1.200 ευρώ
Βαρεία: 1.600 ευρώ
Εξαιρετικά βαρεία: 2.000 ευρώ

Σύγκριση κόστους με τον ιδιωτικό τομέα
 

Στη σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα του κόστους των χειρουργικών επεμβάσεων με βάση το είδος και την κατηγορία το υπουργείο Υγείας έδωσε τα εξής παραδείγματα.

Για μία επέμβαση καταρράκτη που κατατάσσεται στην πολύ μικρή ή μικρή κατηγορία το κόστος των απογευματινών χειρουργείων κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα όπου το ποσό ανεβαίνει πάνω από τα 800 ευρώ.

Για επέμβαση βουβωνοκύλης στη μικρή κατηγορία το κόστος είναι 500 ευρώ, ενώ στον ιδιωτικό τομέα ξεπερνά τα 1.800 ευρώ.  Επίσης η χολοκυστεκτομή στη μικρή ή μεγάλη κατηγορία θα κοστίζει 500 έως 1.200 ευρώ αντί για πάνω από 2.500 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.

Η αρθροπλαστική γονάτου στη μεγάλη ή βαρεία κατηγορία θα έχει κόστος 1.000 έως 1.600, ενώ στον ιδιωτικό τομέα το κόστος ξεπερνά τα 3.500 ευρώ.

 

Οι αμοιβές των γιατρών

Σε ό,τι αφορά τις αμοιβές που θα λαμβάνουν οι γιατροί, οι κύριοι Γεωργιάδης και Θεμιστοκλέους παρουσίασαν ενδεικτικά κάποιες από τις ανώτατες που έχουν οριστεί. Για παράδειγμα, κατά τη διαδικασία χολοκυστεκτομής, ο συντονιστής διευθυντής θα λαμβάνει 550 ευρώ και ο αναισθησιολόγος 350. Για την αρθροπλαστική ισχύου, ο συντονιστής χειρούργος θα παίρνει 750 ευρώ και ο αναισθησιολόγος 300.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι νοσηλευτές θα λαμβάνουν περισσότερα χρήματα από ότι σήμερα που αμείβονται με δέκα ευρώ την ώρα.

Δεν νομιμοποιούμε το φακελάκι
Στις κατηγορίες για «νομιμοποίηση στο φακελάκι», ο υπουργός Υγείας σχολίασε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. «Δεν νομιμοποιούμε το φακελάκι αλλά δίνουμε την διέξοδο σε όσους θέλουν να πληρώσουν με νόμιμο τρόπο» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα πλαίσιο που θα έχει διαφάνεια, με μικρότερο κόστος για τους συμπολίτες μας. Τα απογευματινά χειρουργεία έχουν την φιλοσοφία των απογευματινών ιατρείων που λειτουργούν εδώ και 20 χρόνια στο ΕΣΥ και θα είναι συμφέροντα για τους πολίτες καθώς το κόστος θα είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει καταρτίσει το Υπουργείο Υγείας. Για τις αμοιβές του προσωπικού, σημείωσε πως σκοπός είναι να είναι πιο ελκυστικές από εκείνες του ιδιωτικού τομέα».

Η ενιαία λίστα χειρουργείων
 

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, μέσω των απογευματινών χειρουργείων θα είναι εφικτή η αποσυμφόρηση της λίστας που μετρά περί τις 100.000 τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις σε αναμονή.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο κ. Θεμιστοκλέους οι αναμονές στο ΕΣΥ φτάνουν 102.634 άτομα, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να καταγράφεται στη βόρεια Ελλάδα.

Όπως ανακοινώθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσα περιστατικά περιμένουν πάνω τέσσερις μήνες από την πρωινή λίστα θα μπορούν να χειρουργούνται στα απογευματινά χειρουργεία χωρίς επιβάρυνση.

 

πηγή ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being