Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Πάνω από 10.000 φοιτητές στην Αθήνα – Δυναμικό “όχι”

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Πάνω από 10.000 φ...

Με σύνθημα “θα βουλιάξει η Αθήνα” η πανεπιστημιακή κοινότητα δίνει ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση κατά της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Κατακλύζουν την Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας με το φοιτητικό κίνημα να αναπτύσσει πλέον νέα δυναμική μετά το κύμα καταλήψεων σε όλη την Ελλάδα που κατά τόπους συνοδεύτηκε από βίαιη καταστολή, προσαγωγές και συλλήψεις, όπως στην περίπτωση του ΑΠΘ, της κατάληψης της Νομικής του ΔΠΘ αλλά και την παρέμβαση φοιτητών με πανό το βράδυ της Τετάρτης στο Σύνταγμα.

Λίγο μετά τη 1μ.μ. ξεκίνησε η μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας, ενώ κόσμος συρρέει σε αυτή διαρκώς. Φοιτητές και μαθητές λένε ένα ηχηρό “όχι” στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την κατάργηση του συντάγματος μετά και την παρουσίαση του νομοσχεδίου που θέλει να φέρει η κυβέρνηση από τον Κυριάκο Πιερρακάκη την Τετάρτη που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Πάνω από 10.000 φοιτητές και μαθητές κατακλύζουν την Αθήνα
Περισσότεροι από 10.000 φοιτητές και μαθητές βρίσκονται στο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας ε Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής υπολογίζει σε πάνω από 10.000 τους διαδηλωτές αριθμός που σύμφωνα με τους διοργανωτές είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.

«Απορρίπτουμε το νομοσχέδιο που μας χωρίζει σε αυτούς που έχουν χρήματα να σπουδάσουν και αυτούς που δεν έχουν» λένε μεταξύ άλλων φοιτητές.

«Έχουμε απαντήσει εδώ και εβδομάδες ότι το νομοσχέδιο απορρίπτεται, γιατί είναι ένα νομοσχέδιο που ιδρύει ιδιωτικά πανεπιστήμια αντί να λύσει τα προβλήματα μας. Ένα νομοσχέδιο που χτυπάει τα πτυχία μας αντι να πάρει πρωτοβουλία το υπουργείο να έχουμε πτυχία με αξία», δήλωσε η Χρύσα Λεμπέση, προεδρος του φοιτητικού συλλόγου Φιλοσοφικής.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παυλής, μαθητής προεδρος του 15μελους του 15ου ΓΕΛ Αθήνας είπε: «Υποδεχόμαστε σήμερα τους χιλιάδες φοιτητες από όλη την Ελλάδα ώστε να τους υποστηρίξουμε και τους λέμε πως είμαστε μαζί τους απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο που κάνει ακόμη πιο ταξική την Παιδεία μας».

Το μεγάλο ραντεβού της πανεπιστημιακής κοινότητας στους δρόμους της Αθήνας είναι ήδη σε εξέλιξη, με χιλιάδες φοιτητές, μαθητές και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να συγκεντρώνονται στα Προπύλαια στο πλαίσιο της πανελλαδικής πορείας, για την οποία έχουν μετακινηθεί στην Αθήνα για να συμμετάσχουν και φοιτητικοί σύλλογοι άλλων περιοχών της χώρας.

Σε εξέλιξη το συλλαλητήριο και στη Θεσσαλονίκη
Στους δρόμους φοιτητές και μαθητές στη Θεσσαλονίκη, που αντιδρά στο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων ξεκίνησαν λίγο πριν τη 1μμ πορεία στο κέντρο της πόλης. Οι διαμαρτυρόμενοι που δίνουν μαζικό παρών στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

Οι κινητοποιήσεις είναι σε εξέλιξη για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα, ενώ περίπου 250 σχολές τελούν υπό κατάληψη, η οποία αναμένεται να παραταθεί για τουλάχιστον μια εβδομάδα.

Η συμπαράσταση στον αγώνα των φοιτητών, μάλιστα, μεγαλώνει, καθώς στο δρόμο βρίσκονται επίσης και μαθητές, εργαζόμενοι και διδάσκοντες στα ΑΕΙ, εκπαιδευτικοί, αλλά και εργατικά σωματεία, οργανώσεις και συλλογικότητες. Η ΠΟΣΔΕΠ από την πλευρά της έχει κηρύξει απεργιακή κινητοποίηση για σήμερα.

Ένταση μεταξύ φοιτητών στο συλλαλητήριο
Ένταση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης των φοιτητών που συμμετέχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φοιτητές από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών που πρόσκεινται στην ΚΝΕ συνεπλάκησαν με άτομα που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.

Οι δύο πλευρές ανταγωνίζονται πολιτικά όλο το προηγούμενο διάστημα στα συντονιστικά των φοιτητικών κινητοποιήσεων.

Στο σημείο βρέθηκαν και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

 

πηγή news247.gr

 

φωτο eurokinissi

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις