Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αγρότες: Αναμμένες οι μηχανές των τρακτέρ- Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης

Αγρότες: Αναμμένες οι μηχανές των τρακτέ...

Τι συζητήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Τις κινητοποιήσεις συνεχίσουν οι αγρότες, που έχουν βγει με τα τρακτέρ στους δρόμους και ζητούν να ληφθούν στοχευμένα μέτρα στήριξης.

Τα μπλόκα πυκνώνουν σε αρκετές περιοχές και στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει σημάνει συναγερμός για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να «κοπεί» στη μέση η χώρα.

Τι συζητήθηκε στο Μαξίμου
Μάλιστα χθες στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, όπου έγινε επισκόπηση των συνολικών παρεμβάσεων για τους πληγέντες από τα συναρμόδια υπουργεία και συζητήθηκαν οι επόμενες κινήσεις.

«Η πόρτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξής είναι πάντοτε ανοιχτή. Δεν επιδιώκουμε την ένταση και ακούμε τα αιτήματα» σημειώνεται από την κυβερνητική πλευρά, ενώ επισημαίνεται πως «η καταβολή των αποζημιώσεων συνεχίζεται κανονικά».  Στην κυβερνητική πλευρά αναγνωρίζουν  πως είναι κρίσιμο να τρέξει η καταβολή των αποζημιώσεων -προκειμένου να δοθεί ζεστό χρήμα στους αγρότες- και εκεί θα είναι εστιασμένη η προσοχή το επόμενο διάστημα.

Σκέψεις για παρέμβαση στο κόστος του αγροτικού πετρελαίου και του ρεύματος
Στη χθεσινή σύσκεψη έγινε και μία συνολική επισκόπηση όλων των ζητημάτων των εμπλεκομένων υπουργείων, όπως κόστους παραγωγής και ενεργειακού κόστους, υποδομών και κρατικής αρωγής. Μένει να φανεί αν θα υπάρξει κάποια παρέμβαση αναφορικά με το κόστος του αγροτικού πετρελαίου και του ρεύματος για την αγροτική παραγωγή, ωστόσο είμαι δεδομένο πως οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά κοστολογημένες.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει και μία συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση ενόψει και της έκθεσης Agrotica που ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη. Στην κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να δουν εικόνες ανάλογες με αυτές που παρατηρούνται στη Γερμανία και στη Γαλλία με μαζικές κινητοποιήσεις αγροτών. Η συμμετοχή δε στην σύσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη δείχνει πως η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο να μην κλείσει το εθνικό οδικό δίκτυο και βασικές οδικές αρτηρίες

Αυτό που υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές είναι πως συνολικά 19 παρεμβάσεις έχουν  ληφθεί για την στήριξη των αγροτών, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η ενεργοποίηση ξανά του μέτρου της επιστροφής του ΕΦΚ του πετρελαίου, η θέσπιση του προγράμματος νέων γεωργών, η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για αγορά αγροτικών μηχανημάτων και από το 13% στο 6% για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα. Όσον αφορά στο  Γεωργικό Αποθεματικό του 2024 αυτό ανέρχεται σε 43,1 εκ. ευρώ, ποσό σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με το 2023. 

 

πηγη

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις