Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

To υποτιμημένο φρούτο που θεωρείται υπερτροφή - Τα 10 οφέλη του για την υγεία

ΦΩΤΟ pixabay

ΦΩΤΟ pixabay

Έχει μια μοναδική γλυκόξινη γεύση και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

Υπάρχει ένα θρεπτικό φρούτο που οι περισσότεροι αποφεύγουν, αλλά προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος και της μείωσης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Το ακτινίδιο, γνωστό και ως κινέζικο φραγκοστάφυλο είναι ένα μικρό φρούτο με καφέ δέρμα, ζωηρή πράσινη σάρκα και μικροσκοπικούς μαύρους σπόρους. Έχει μια μοναδική γλυκόξινη γεύση και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον οργανισμό, όπως βιταμίνη C, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Το ακτινίδιο είναι μια υπερτροφή που είναι καλό να ενσωματώσετε στη διατροφή σας.

 10 οφέλη του ακτινιδίου για την υγεία που το καθιστούν υπερτροφή

Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους
Βοηθά την πέψη
Κάνει καλό στο δέρμα
Προάγει την υγεία της καρδιάς
Συμβάλλει στην διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
Βελτιώνει την ποιότητα ύπνου
Μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης
Συμβάλλει στην διατήρηση της υγείας των ματιών

Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C

Το ακτινίδιο είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Η Dr Archana Batra, διατροφολόγος και πιστοποιημένος εκπαιδευτής διαβήτη, εξηγεί: «Ένα μόνο ακτινίδιο μπορεί να προσφέρει περισσότερη από την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σε βιταμίνη C, βοηθώντας το σώμα να αποκρούσει ασθένειες προάγοντας παράλληλα τη συνολική ευεξία του οργανισμού».

 Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Το ακτινίδιο είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες και καροτενοειδή, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες στο σώμα. Αυτά τα αντιοξειδωτικά παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, στη μείωση της φλεγμονής και ενδεχομένως στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών.

Συμβάλλει στη διαχείριση του βάρους
Παρά τη γλυκιά του γεύση, το ακτινίδιο είναι σχετικά χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά, καθιστώντας το μια ικανοποιητική και θρεπτική επιλογή σνακ για όσους θέλουν να ελέγχουν το βάρος τους. Ο συνδυασμός φυτικών ινών και χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες στο ακτινίδιο βοηθούν στον έλεγχο της όρεξης. Η κατανάλωση ακτινιδίου συμβάλλει στο αίσθημα του κορεσμού και κατ’ επέκταση στην απώλειας περιττών κιλών ή στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Βοηθά την πέψη
Το ακτινίδιο είναι μια εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών, που βοηθά στην πέψη και προάγει ένα υγιές έντερο. «Το ακτινίδιο βοηθά την κινητικότητα του εντέρου μέσω των διαλυτών ινών, ενώ οι αδιάλυτες φυτικές ίνες βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας», λέει η Dr. Batra. Η ενσωμάτωση του ακτινιδίου στη διατροφή σας μπορεί να συμβάλει στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

 Κάνει καλό για το δέρμα
Ο συνδυασμός βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών στο ακτινίδιο υποστηρίζει την υγεία του δέρματος προάγοντας τη σύνθεση κολλαγόνου και προστατεύοντας το δέρμα από οξειδωτική βλάβη. Η τακτική κατανάλωση ακτινιδίων μπορεί να κάνει το δέρμα πιο νεανικό και λαμπερό.

Προάγει την υγεία της καρδιάς
Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε κάλιο, ένα απαραίτητο μέταλλο για την υγεία της καρδιάς. Η Dr. Batra εξηγεί: «αυτός ο ηλεκτρολύτης βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων». Το κάλιο στο ακτινίδιο είναι επίσης γνωστό για την προώθηση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων. Επιπλέον, η κατανάλωση τουλάχιστον ενός ακτινιδίου την εβδομάδα σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Journal.

Έλεγχος των επίπεδων σακχάρου στο αίμα
Το ακτινίδιο μπορεί να έχει θετική επίδραση στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Η περιεκτικότητα του σε φυτικές ίνες και ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης, καθιστούν το ακτινίδιο ένα δυνητικά ευεργετικό φρούτο για άτομα με διαβήτη ή για όσους στοχεύουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου
Το ακτινίδιο περιέχει μια μοναδική ένωση που ονομάζεται σεροτονίνη, που συχνά σχετίζεται με τη ρύθμιση της διάθεσης και τον ύπνο. Σύμφωνα με την Dr. Batra, «η κατανάλωση ακτινιδίου πριν από τον ύπνο μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας και της διάρκειας του ύπνου, καθιστώντας το μια φυσική και υγιεινή επιλογή για την αντιμετώπιση των διαταραχών του ύπνου».

Μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης
Το ακτινίδιο περιέχει βιταμίνη Κ, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την υγεία των οστών. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Κ υποστηρίζει την απορρόφηση του ασβεστίου, συμβάλλοντας σε γερά και υγιή οστά.

Ωφελεί την υγεία των ματιών
Σύμφωνα με την Sight Research UK, το ακτινίδιο είναι γεμάτο με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν την όραση και να επιβραδύνουν την εξέλιξη παθήσεων που οδηγούν σε απώλεια όρασης, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Υπάρχουν παρενέργειες από την κατανάλωση ακτινιδίων; Τι πρέπει να γνωρίζετε
Το ακτινίδιο είναι ένα θρεπτικό φρούτο που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, όπως και με κάθε τρόφιμο, υπάρχουν ορισμένοι πιθανοί κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζετε.

Μερικά άτομα μπορεί να είναι αλλεργικά στο ακτινίδιο. 

Τα συμπτώματα της αλλεργίας στο ακτινίδιο μπορεί να περιλαμβάνουν:

Φαγούρα
Πρήξιμο
Δυσκολία στην αναπνοή
Ζάλη
Έμετος
Διάρροια

Εάν έχετε οποιεσδήποτε από αυτές τις αντιδράσεις μετά την κατανάλωση ακτινιδίου, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό.

Πεπτικά προβλήματα

Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στο ακτινίδιο μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα σε ορισμένα άτομα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Διάρροια
Κοιλιακό άλγος
Φούσκωμα
Εάν αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα μετά την κατανάλωση ακτινιδίου, θα πρέπει να περιορίσετε την ποσότητα που τρώτε.

Άλλες παρενέργειες

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η κατανάλωση ακτινιδίου μπορεί να προκαλέσει άλλες παρενέργειες, όπως:

Κεφαλαλγία
Ναυτία
Αϋπνία
Εάν αντιμετωπίζετε οποιεσδήποτε από αυτές τις παρενέργειες μετά την κατανάλωση ακτινιδίου, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Συμπέρασμα
Τα ακτινίδια είναι γενικά ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους πιθανούς κινδύνους πριν τα καταναλώσετε. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας.

Πηγή: FOXreport.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being