Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Πώς θα εξαγοράζονται τα καταπατημένα κτήματα του δημοσίου – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Πώς θα εξαγοράζονται τα καταπατημένα κτή...

Ποιοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση

Τα ακίνητα του δημοσίου που είναι καταπατημένα από ιδιώτες υπολογίζονται σε περίπου 90.000.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχωρά στην ενεργοποίηση της ρύθμισης για δυνατότητα εξαγοράς των καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου που κατέχουν ιδιώτες για πάνω από 30 έτη προχωρά.

Οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα πολίτες να υποβάλουν την αίτηση για την εξαγορά των καταπατημένων εκτάσεων, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία και εκτιμάται ότι θα ανοίξει έως και τις αρχές Μαρτίου.

Με βάση την ρύθμιση που έχει ψηφιστεί και αποτελεί νόμο του κράτος, το ύψος του τιμήματος καθορίζεται με βάση την αντικειμενική τιμή ενώ παρέχονται εκπτώσεις έως και 80% και η εξόφληση του μπορεί να γίνει σε έως 60 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 100 ευρώ

Ειδικότερα λίγο πριν ανοίξει η πλατφόρμα οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Εξαγορά ακινήτων του Δημοσίου μπορεί να γίνει εφόσον ο ιδιώτης έχει στην κατοχή του το ακίνητο τουλάχιστον για 30 χρόνια η αν υπάρχουν τίτλοι αγοράς ή ιδιοκτησίας και κτίσματα προ του 1992. Επίσης με κατοχή τουλάχιστον 40 χρόνια εφόσον υπάρχει κτίσμα (που αποτελεί και μοναδική κατοικία ή εμπορική εκμετάλλευση –πχ βιοτεχνία- του ιδιώτη) πριν από το 1982. Ο ιδιώτης μπορεί να αποκτήσει τίτλους ιδιοκτησίας μέχρι ένα άρτιο οικόπεδο (για εντός σχεδίου) ή 10 στρέμματα γης (για εκτός σχεδίου). Προβλέπονται και περιπτώσεις που οι ιδιώτες θα μπορούν να λάβουν και ακόμα μεγαλύτερες εκτάσεις (πχ 20 στρέμματα ή τυχόν μικρό υπόλοιπο που απομένει ανεκμετάλλευτο). Μπορούν να εξαγοράσουν όμως και ακίνητα που περιλαμβάνουν (όχι παραπάνω όμως από το 20% της συνολικής επιφάνειας) εκτάσεις χαρακτηρισμένες ως δασικές ή natura, υπογράφοντας ταυτόχρονα και ρήτρα προστασίας τους.

2. Το τίμημα εξαγοράς ορίζεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου μετά των κτισμάτων του. Εξοφλείται είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, ή τμηματικά σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 100 ευρώ μηνιαίως. Σε περίπτωση που ο ιδιώτης εγγραφεί ήδη ως ιδιοκτήτης στο Κτηματολόγιο η έκπτωση ανέρχεται στο 50%.

3. Οι εκπτώσεις στο τίμημα είναι:

• Για κατοχή πάνω από τα τουλάχιστον 30 ή 40 χρόνια το τίμημα μειώνεται κατά 1% ανά έτος. Για παράδειγμα, για 90 χρόνια κατοχή η έκπτωση ανέρχεται σε 50%, που είναι και το ανώτατο πλαφόν μείωσης του τιμήματος, λόγω παλαιότητας.

• Εάν ο αιτών είναι άτομο με αναπηρία 80% και άνω, ή και εάν είναι πρόσωπο που φιλοξενεί περισσότερο από ένα έτος ή επιβαρύνεται φορολογικά από πρόσωπα με την ανωτέρω ιδιότητα, με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ το τίμημα μειώνεται κατά 30%.• Για αναπηρία 67%-79% παρέχεται έκπτωση 20%, για πολύτεκνους 20% εφόσον το ετήσιο ατομικό τους εισόδημα είναι έως 40.000 ευρώ, ή το ετήσιο οικογενειακό έως 80.000 ευρώ, για τρίτεκνους 15% εφόσον το ετήσιο ατομικό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 25.000 ευρώ ή τα 40.000 το ετήσιο οικογενειακό η μείωση ορίζεται σε 15%, για μονογονεϊκές οικογένειες και μακροχρόνιους ανέργους 15%, για δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος – ΚΕΑ 20% και για κτίσμα που βρίσκεται εντός του ακινήτου και αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του αιτούντος η έκπτωση ανέρχεται στο 20%.

4. Στην περίπτωση που εντός του δημοσίου ακινήτου υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή, ο αιτών, εντός ενός μηνός από την κοινοποίηση του πιστοποιητικού αποδοχής, οφείλει να υποβάλει αίτηση τακτοποίησης και υπαγωγής του στον ν. 4495/2017 (Νόμος Σταθάκη).

5. Αν ο αιτών δεν διατηρήσει την κύρια και μοναδική του κατοικία ή την άσκηση της δραστηριότητας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 5 ετών από την έκδοση της απόφασης εξαγοράς, τότε επέρχεται η αυτοδίκαιη λήξη ισχύος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις