Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Κορωνοϊός: 93 θάνατοι, 78 διασωληνωμένοι - 15% αύξηση στις εισαγωγές

Κορωνοϊός: 93 θάνατοι, 78 διασωληνωμένοι...

Τι προκύπτει από τα δεδομένα της εβδομαδιαίας έκθεσης του ΕΟΔΥ για την τριδημία γρίπης, κορονοϊού και RSV

Στους 93 από 57 μειώθηκαν οι θάνατοι από τον κορονοϊό στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου ο ΕΟΔΥ, κατά την Εβδομαδιαία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης Αναπνευστικών Λοιμώξεων.

Δύο θάνατοι από γρίπη.

Τα ευρήματα προκαλούν έντονη ανησυχία και η κατάσταση μοιάζει πλέον εκτός ελέγχου, καθώς είναι σε εξέλιξη ένα από τα μεγαλύτερα κύματα κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας.

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19
Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 έφτασε τις 1.679 και παρουσίασε αύξηση 15% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν 37 (31 την προηγούμενη εβδομάδα) και παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 78 (70 την περασμένη εβδομάδα).

Την ίδια στιγμή καταγράφηκαν 93 (57 την περασμένη εβδομάδα) θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη Covid.

Η παραλλαγή Eris (EG.5) ήταν η συχνότερη, καθώς εμφανίστηκε στο 42% των δειγμάτων, ακολουθούμενη από την XBB.1.5 (16%), την BA.2.86 (14%) και την JN.1 (13%).

Ιός της γρίπης
Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει πάνω από το 10% (sentinel) που αποτελεί ενδεικτικό εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC και έχει αυξητική τάση.

Καταγράφηκαν 14 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκαν και 2 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Από την εβδομάδα 40/2023 έως την εβδομάδα 52/2023 νοσηλεύτηκαν 49 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 11 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Από την εβδομάδα 40/2023 έως και την εβδομάδα 01/2024 έχουν τυποποιηθεί 166 στελέχη γρίπης, προερχόμενα από νοσοκομειακά δείγματα και από δείγματα Sentinel κοινότητας, εκ των οποίων τα 163 (98%) ήταν τύπου Α και 3 (2%) τύπου Β.

Συνολικά, έχουν υποτυποποιηθεί στα δύο Κέντρα Αναφοράς Γρίπης 142 στελέχη τύπου Α. Τα 15 (11%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3) και τα 127 (89%) στον υπότυπο Α(Η1).

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV
H θετικότητα του RSV στα δείγματα sentinel ΠΦΥ παρουσίασε μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being