Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

«Τριετίες»: Πως θα δοθούν αυξήσεις έως 30% στους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα το 2024

«Τριετίες»: Πως θα δοθούν αυξήσεις έως 3...

Τι ορίζει η προσαύξηση της υπηρεσίας

Αντίστροφη μέτρηση λίγων ημερών «τρέχει» για την εφαρμογή των «τριετιών».

Το μέτρο του ξεπαγώματος των τριετιών αφορά το 2024 τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό κατοχύρωσαν προϋπηρεσία τουλάχιστον 2 ετών έως και το Φεβρουάριο του 2012, καθώς δεν λαμβάνεται υπόψην η προϋπηρεσία της περιόδου Φεβρουαρίου 2012 – Δεκεμβρίου 2023.

Οι εν λόγω μισθωτοί θα λάβουν υποχρεωτικά το 2024 αύξηση έως 10%, 20% ή 30% ανάλογα με το χρόνο προϋπηρεσίας που είχαν κατοχυρώσει έως και το Φεβρουάριο του 2012.

Για παράδειγμα, μισθωτός ο οποίος είχε κατοχυρώσει προϋπηρεσία 2 ετών και 10 μηνών το Φεβρουάριο του 2012, θα λάβει υποχρεωτικά αύξηση 10% το Φεβρουάριο του 2024, οπότε θα κλείσει 3 έτη προϋπηρεσίας.

Μισθωτός που είχε κατοχυρώσει προϋπηρεσία πχ 5 ετών και 9 μηνών το Φεβρουάριο του 2012, θα λάβει αύξηση 20% το Μάρτιο του 2024, οπότε θα κλείσει 6 έτη προϋπηρεσίας.

Μισθωτός που είχε κατοχυρώσει προϋπηρεσία πχ 8 ετών και 11 μηνών το Φεβρουάριο του 2012 θα λάβει αύξηση 30% το Φεβρουάριο του 2024.

Οι αυξήσεις (έως και το Μάρτιο του 2024 οπότε θα ισχύει ο νυν κατώτατος μισθός) θα υπολογιστούν επί του υφιστάμενου κατώτατου μισθού χωρίς προϋπηρεσία δηλαδή των 780 ευρώ (μικτά) και όχι επί εκείνου που έχει διαμορφωθεί μετά τις αυξήσεις που έχει λάβει ο κατώτατος μισθός από το Φεβρουάριο του 2019 και έπειτα, βάσει της εγκυκλίου Αχτσιόγλου.

Αυτό σημαίνει πως οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό της περιόδου 2019 -2023 μπορούν να συμψηφιστούν με τις αυξήσεις τις οποίες υποχρεωτικά δικαιούνται οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό.

Επίσης, εργαζόμενοι, οι οποίοι προσλήφθηκαν την περίοδο μεταξύ Φεβρουαρίου 2012 και Ιανουαρίου 2019 με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ (μικτά) παρά την προϋπηρεσία τους προ του Φεβρουαρίου του 2012, δικαιούνται αύξηση ανάλογα με την προϋπηρεσία τους προ του 2012, κατά τη διάρκεια του 2024.

Πιο αναλυτικά, με βάση πρόσφατη εφαρμοστική εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας «από την 1η.1.2024 αίρεται η αναστολή της ισχύος διατάξεων νόμων, κανονιστικών πράξεων, συλλογικών συμβάσεων ή διαιτητικών αποφάσεων, οι οποίες προβλέπουν αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας, όπως το επίδομα πολυετίας, το επίδομα χρόνου εργασίας, το επίδομα τριετίας και το επίδομα πενταετίας, η οποία επιβλήθηκε με το άρθρο 4 της υπ’ αριθμ. 6/28.2.2012 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο τρόπος απόδειξης της προϋπηρεσίας, που διανύθηκε ή θα διανυθεί στα ανωτέρω αναφερόμενα διαστήματα, εξαρτάται από το περιεχόμενο των περί προϋπηρεσίας διατάξεων της Συλλογικής Ρύθμισης Εργασίας (του ν.1876/1990, όπως ισχύει) στην οποία, εκ της φύσης της εργασίας και τις λοιπές προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, υπάγεται ο μισθωτός και η οποία δύναται να ρυθμίζει ειδικότερα τα ζητήματα της αναγνώρισης και προσμέτρησης της προηγούμενης εργασιακής εμπειρίας.

Εάν δεν ρυθμίζεται διαφορετικά από ένα τέτοιο κείμενο Συλλογικής Ρύθμισης Εργασίας, ως προϋπηρεσία αναγνωρίζεται αυτή που διανύθηκε στον ίδιο ή σε άλλο εργοδότη, στην ίδια ειδικότητα.

Για όσους εργαζόμενους αμείβονται με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό ή ημερομίσθιο, ως χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτημένης σύμβασης ή σχέσης εργασίας, που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ειδικότητα πριν από τη 14η.2.2012 και μετά από την 1η.1.2024.

Η κατά τα παραπάνω προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας καθορίζεται ως εξής:

– Για τους υπαλλήλους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως 3 τριετίες και συνολικά σε ποσοστό 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω.

– Για τους εργατοτεχνίτες, με εξαρτημένη σχέση εργασίας σε 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως 6 τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.

Ο χρόνος εργασίας που έχει διανυθεί έως την 14.2.2012 (ή θα διανυθεί από 1.1.2024 και μετά) με καθεστώς μερικής απασχόλησης, λαμβάνεται υπόψη ως χρόνος προϋπηρεσίας με τον ίδιο τρόπο που λαμβάνεται υπόψη και για τον συγκρίσιμο εργαζόμενο, δηλαδή τον αντίστοιχο εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης.

Για τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας αυτής, μερική απασχόληση που αντιστοιχεί στον κανονικό (νόμιμο ή συμβατικό) ημερήσιο χρόνο τού ως άνω αναφερόμενου συγκρίσιμου εργαζόμενου, αντιστοιχεί σε μία ημέρα προϋπηρεσίας.

Αν οι καταβαλλόμενες τακτικές αποδοχές είναι υπέρτερες των νόμιμων αποδοχών, οι αυξήσεις, οι προσαυξήσεις και τα ποσά εν γένει που προκύπτουν από την εφαρμογή των ανωτέρω, συμψηφίζονται με τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ καταβαλλόμενων και νόμιμων αποδοχών, με την καταβολή της οποίας εξοφλούνται ολοσχερώς ή μερικώς.

Για το δε χρονικό διάστημα από τη 14η.2.2012 έως και την 31η.12.2023 καμία αξίωση δεν γεννάται, ούτε οφείλονται αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας, όπως αναφέρονται ανωτέρω, ούτε επιτρέπεται να υπολογιστεί προϋπηρεσία που έχει διανυθεί από τη 14η.2.2012 έως και την 31η.12.2023.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις