Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

TRAVEL

/

Μέτσοβο: Το βλαχοχώρι που αποτελεί από μόνο του έναν σπουδαίο χειμερινό προορισμό

Μέτσοβο: Το βλαχοχώρι που αποτελεί από μ...

Ένας ευλογημένος τόπος που αξίζει να… πιεις στο ποτήρι

Αμφιθεατρικά χτισμένο στις κατάφυτες πλαγιές της Πίνδου, σε υψόμετρο 1.200 μέτρωνπάνω από τον ποταμό Μετσοβίτικο, αυτό το μοναδικό βλαχοχώρι αποτελεί από μόνο του έναν σπουδαίο χειμερινό προορισμό.

 Το γεγονός ότι το Μέτσοβο είναι η πατρίδα εθνικών μας ευεργετών όπως ο Γεώργιος Αβέρωφ, ο Μιχαήλ Τοσίτσας και ο Νικόλαος Στουρνάρας, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή του. Οι λάτρεις της φύσης, από τη μεριά τους, το κρατούν ψηλά στις προτιμήσεις τους τόσο λόγω της ανυπέρβλητης χειμερινής αίσθησης που χαρίζει κάθε εκατοστό γης του, όσο και λόγω των μονοπατιών πεζοπορίας και των δύο μικρών χιονοδρομικών κέντρων του τα οποία κάθε χρόνο έχουν την τιμητικής τους από επισκέπτες από ολόκληρη τη χώρα.

 Η ευρύτερη περιοχή, άλλωστε, είναι μαγική. «Ριζωμένο» ακριβώς μέσα στον εθνικό δρυμό της Πίνδου, δίπλα στη συναρπαστική Βάλια Κάλντα, μπορεί άνετα να συγκριθεί με τα καλύτερα και πιο δημοφιλή χειμερινά θέρετρα όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης ολόκληρης.

 Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, που η Εγνατία Οδός έχει διευκολύνει την πρόσβαση από τη Μακεδονία, το Μέτσοβο γνωρίζει μια σημαντική τουριστική ώθηση, με παλαιότερες και νεότερες μονάδες φιλοξενίας να προσελκύουν ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών.

Ένας τόπος γεμάτος ιστορία

Η ιστορία του χωριού επαναπροσδιορίζεται το 1959 όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ ονειρεύεται την αναβίωση του Μετσόβου. Σχεδιάζει να φτιάξει ένα οινοποιείο, να παράγει ένα νέο, μοντέρνο και κοσμοπολίτικο κρασί, να δημιουργήσει ένα γαλακτοκομείο καθώς και ένα ίδρυμα που θα αναβαθμίσει το σπίτι του και θα οδηγήσει στο δρόμο προς το μέλλον. Και τα κατάφερε όλα. Στα 1.000 μέτρα υψόμετρο δημιουργήθηκε το πρώτο αμπέλι με ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot και Cabernet Franc που εισάγονται στην Ελλάδα για πρώτη φορά από τη Γαλλία.

 Το πρώτο κρασί φτιάχνεται στο κατώγι του σπιτιού (γνωστό και ως κατώι, το ισόγειο που ήταν χώρος για τα ζώα και την αποθήκευση τροφίμων) και ονομάζεται «Κατώγι Μετσόβου» με μια ετικέτα που σχεδίασε ο ίδιος σε επιστολόχαρτο από το δικό του πολιτικό γραφείο. Τα επόμενα χρόνια η εξέλιξή του είναι πρωτοφανής.

Το οινοποιείο είναι χτισμένο στην άκρη του χωριού και το κρασί «Κατώγι Μετσόβου» αποκτά θρυλική υπόσταση και γίνεται συνώνυμο της ποιότητας και της ανάπτυξης. Μετά τον θάνατο του Ευάγγελου Αβέρωφ, το «Κατώγι Μετσόβου» μετονομάζεται σε «Κατώγι Αβέρωφ» και προστίθενται ακόμα περισσότερα κρασιά στην παραγωγή.

Αξιοθέατα
 Στο κομμάτι των αξιοθέατων του χωριού, σίγουρα αξίζει να δώσετε το «παρών» στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Μετσόβου που στεγάζεται στο μοναδικό Αρχοντικό Τοσίτσα. Ακριβώς δίπλα, θα βρείτε το Μουσείο Αβέρωφ, τα περισσότερα έργα του οποίου προέρχονται από την προσωπική συλλογή του Ευάγγελου Αβέρωφ.

 Πρόκειται για ένα μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, του οποίου η φήμη έχει ξεπεράσει τα σύνορα του Μετσόβου. Σήμερα το επιμελείται η κόρη του Αβέρωφ, που το φροντίζει με πολλή αγάπη. Η συλλογή του περιλαμβάνει έργα ξένων μα κυρίως Ελλήνων ζωγράφων και καλλιτεχνών γλυπτικής του 19ου και 20ού αιώνα όπως ο Λύτρας, ο Γύζης, ο Βολανάκης, ο Ιακωβίδης και πολλοί άλλοι.

Η λίμνη του Αώου ποταμού
 Αν ο χρόνος σας το επιτρέπει, μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στη λίμνη του Αώου ποταμού, η οποία βρίσκεται 20 λεπτά βόρεια του Μετσόβου με το αυτοκίνητο. Η συγκεκριμένη λίμνη δημιουργήθηκε από την κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού φράγματος τη δεκαετία του ’80, ωστόσο δύσκολα πιστεύει κανείς ότι ένας τόσο σημαντικός βιότοπος για την πανίδα της περιοχής φέρει ανθρώπινη υπογραφή.

 Η λίμνη έχει έκταση περίπου 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με ένα νησάκι να ξεπροβάλει στην επιφάνειά της, ενώ περιβάλλεται από δέντρα μαύρης πεύκης και ρομπόλας που με τη σειρά τους συνθέτουν ένα σκηνικό εκπληκτικής ομορφιάς. Είτε οδηγείς, είτε περπατάς σε οποιοδήποτε τμήμα της περιμέτρου της, ή ακόμα και αν αποτελείς μέλος ομάδας που κάνει καγιάκ στη λίμνη, η εμπειρία σου εδώ θα είναι μοναδική και θα κάνει τις διακοπές σου στο Μέτσοβο αξέχαστες.

 Φρόντισε μόνο να φτάσεις στο χωριό έχοντας εξοπλιστεί μα βαρύ ρουχισμό, καθώς ο καιρός και οι θερμοκρασίες στο Μέτσοβο δεν αστειεύονται…

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life