Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

TRAVEL

/

Καστράκι: Το «άγνωστο» χωριουδάκι με θέα στα Μετέωρα

Καστράκι: Το «άγνωστο» χωριουδάκι με θέα...

Είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ένας από τους πιο ωραίους προορισμούς για να επισκεφθεί κανείς φθινόπωρο ή χειμώνα είναι τα Μετέωρα στη Θεσσαλία.

Εάν αποφασίσετε να τα επιλέξετε, οι επιλογές για διαμονή είναι πολλές και άκρως ενδιαφέρουσες, καθώς θα βρείτε πολλά καταλύματα στους παρακείμενους και πολύ όμορφους οικισμούς. Σίγουρα όμως, αξίζει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο ξεχωριστό Καστράκι, το μικρό χωριουδάκι που βρίσκεται στους πρόποδες του «ιερού δάσους».

Ο συγκεκριμένος οικισμός χαρακτηρίζεται ως «ευλογημένος», μιας και η φύση τον έχει προικίσει απλόχερα με μια τοποθεσία σκέτο όνειρο! Το πανέμορφο Καστράκι, βλέπετε, βρίσκεται ανάμεσα στην Καλαμπάκα και τα Μετέωρα και μοιάζει σαν να είναι «σφηνωμένο» ανάμεσα στους κατακόρυφους βράχους που αποτελούν το στήριγμα για τα πασίγνωστα μοναστήρια της περιοχής τα οποία ορίζουν τη δεύτερη μεγαλύτερη μοναστική κοινότητα στην Ελλάδα μετά από την κοινότητα του Αγίου Όρους.

Το πρώτο αίσθημα που θα σας κυριεύσει αντικρίζοντας τα Μετέωρα είναι αυτό του δέους και σίγουρα το Καστράκι, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των Μετεώρων. Με την πρώτη ματιά, το συγκεκριμένο χωριό μοιάζει σαν να το δημιούργησε η ίδια η φύση καθώς είναι δύσκολο να κατανοηθεί το πώς ακριβώς ο άνθρωπος επέλεξε τη συγκεκριμένη τοποθεσία για να χτίσει και να ζήσει.

Η δημιουργία του συγκεκριμένου οικισμού τοποθετείται χρονιά στην περίοδο της τουρκοκρατίας, αφού ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας των κατοίκων της Ηπείρου να σωθούν από το μένος του Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Έτσι, έφυγαν νότια βρίσκοντας στην περιοχή της Θεσσαλίας καταφύγιο, όπου υπήρχε από την περίοδο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας ένα κάστρο, το οποίο έδωσε και το όνομά του στον συγκεκριμένο οικισμό. Μάλιστα, χαλάσματα του κάστρου εκείνου σώζονται μέχρι σήμερα.

Απεριόριστη θέα
Η θέα που θα σας χαρίσει το Καστράκι είναι πραγματικά εντυπωσιακή, αφού το τοπίο ορίζεται από τα απόκοσμα βράχια των Μετεώρων που δίνουν την εντύπωση πως πλησιάζουν τον ουρανό και τις χαράδρες που σχηματίζονται ανάμεσά τους.

Το Καστράκι αποτελεί τον πιο γραφικό οικισμό της περιοχής, αποτελώντας διατηρητέο οικισμό αφού τα σπίτια είναι χτισμένα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, παρόλο που ενώνεται με τη σύγχρονη πόλη της Καλαμπάκας. Ο τρόπος που είναι χτισμένα τα σπίτια στον οικισμό, παραπέμπει ευθέως στα απότομα βράχια που είναι το κύριο χαρακτηριστικό των Μετεώρων. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι στο Καστράκι, διατηρούνται ακόμα πολλά από τα παλιά έθιμα, όπως η αναρρίχηση με σκοινί στο εκκλησάκι του Αϊ Γιώργη του Μαντηλά.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως τόσο το ίδιο το Καστράκι, όσο και το σύνολοτης ευρύτερης περιοχής των Μετεώρων, έχουν ανακηρυχθεί Μνημείο της Φύσης και Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life