Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Tι συμβαίνει όταν μια μύγα κάθεται στο φαγητό σας

 Tι συμβαίνει όταν μια μύγα κάθεται στο φαγητό σας

Τι συμβαίνει όταν μια μύγα κάθεται στο φαγητό σας;

Όταν μια μύγα πέσει στο φαγητό σας, πιθανότατα την διώχνετε και συνεχίζετε να τρώτε. Το ερώτημα είναι, πρέπει πραγματικά να ανησυχείτε για τα μικρόβια; Η απάντηση είναι ναι, καθώς οι μύγες μπορούν να μεταφέρουν τουλάχιστον 100 διαφορετικούς παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως βακτήρια, ιούς και αυγά παρασίτων, αναφέρει ο Thomas J. Daniels, PhD, ερευνητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Βιολογίας του Πανεπιστημίου Fordham στο Κέντρο Louis Calder.


 
 Τι συμβαίνει όταν μια μύγα κάθεται στο φαγητό σας;
Μια μολυσμένη με μικρόβια μύγα, μπορεί να μεταδώσει μια ασθένεια με πολλούς τρόπους. Τα βακτήρια και οι ιοί κολλάνε στο σώμα της μύγας και στις μικροσκοπικές τρίχες στα πόδια της, λέει ο Thomas J. Daniels. Όταν πετάει και προσγειώνεται κάπου, όπως στο φαγητό σας, αφήνει πίσω μερικά από αυτά τα μικρόβια. «Επομένως, διατρέχουμε δυνητικά κίνδυνο μόλυνσης ακόμα και από μία μύγα που προσγειώνεται στο φαγητό μας, ακόμα και αν η ποσότητα του παθογόνου μικροοργανισμού που μεταδίδεται είναι μικρή», τονίζει ο Daniels.

Όμως, η μεγαλύτερη ανησυχία προέρχεται από το εμετό της μύγας. Και ναι, είναι τόσο αηδιαστικό όσο ακούγεται.


Όταν μια μύγα προσγειώνεται στο δείπνο σας, δεν τρώει μικροσκοπικά κομματάκια από το πιάτο σας. Αντίθετα, το έντομο αποβάλλει πεπτικά υγρά στο φαγητό για να το διασπάσει ώστε να μπορεί να «ρουφήξει ένα υγρό γεύμα», λέει ο Daniels. Αλλά το χειρότερο δεν είναι αυτό.

Ο εμετός της μύγας είναι γεμάτος μικρόβια. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί στο εσωτερικό του εντόμου ζουν περισσότερο από αυτά στα πόδια της, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα τα βακτήρια και οι ιοί να παραμείνουν ζωντανοί. Αυτά τα μικρόβια αναμιγνύονται με τον εμετό της μύγας και παραμένουν στο στόμα του εντόμου μέχρι την επόμενη φορά που θα φάει, δημιουργώντας μια συνταγή για μόλυνση.

Ποια μικρόβια μπορούν να μεταδώσουν οι μύγες;
Μερικά από τα μικρόβια αυτά είναι αρκετά επικίνδυνα. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι οι μύγες μπορούν να μεταδώσουν Escherichia coli (E. coli), Salmonella, ηπατίτιδα Α και ροταϊό, λέει ο Brent W. Laartz, MD, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες και συγγραφέας του βιβλίου “How to Avoid Contagious Diseases”. Υπάρχει επίσης η Σιγκέλλα, μια ομάδα βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσει διάρροια, πυρετό και στομαχόπονο, η οποία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Όμως, πριν πετάξετε όλο το φαγητό από το τραπέζι σας, είναι καλό να γνωρίζετε ότι δεν μεταφέρουν όλες οι μύγες, όλα (ή κανένα) από αυτά τα μικρόβια. Όσα προαναφέρθηκαν είναι όλα εντερικά βακτήρια και ιοί, τα οποία δεν υπάρχουν σε όλα όσα τρώνε οι μύγες. «Η μύγα θα πρέπει να καθίσει σε ωμό κρέας ή κόπρανα για να μεταδώσει αυτά τα βακτήρια [και τους ιούς] στο φαγητό σας», λέει ο Dr. Laartz. Όσο πιο καθαρή είναι η κουζίνα σας, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να μολυνθεί η μύγα. 

Επιπλέον, δεν είναι σίγουρο ότι θα αρρωστήσετε από μία μύγα που θα καθίσει στο φαγητό σας. Αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των μικροβίων που μεταφέρει, από το χρόνο που έμεινε στο φαγητό σας και από το πόσο δυνατό είναι το ανοσοποιητικό σας σύστημα, λέει ο Daniels. Επομένως, εάν μια μεμονωμένη μύγα προσγειωθεί μία φορά στο φαγητό σας και το σπίτι σας είναι καθαρό, πιθανότατα μπορείτε να συνεχίσετε να τρώτε με ασφάλεια, λέει ο Dr. Laartz.

Περισσότερο θα πρέπει να ανησυχείτε είναι εάν βρίσκεστε σε μια περιοχή γεμάτη έντομα, όπως σε ένα πικνίκ. Άλλωστε, όσο περισσότερες μύγες προσγειώνονται στο φαγητό σας, τόσα περισσότερα μικρόβια μπορούν να αφήσουν. «Καλύψτε το φαγητό σας όσο περιμένετε να το φάτε», λέει ο Dr. Laartz. «Εάν δείτε μύγες να πετούν γύρω από φαγητό που έχετε αφήσει ακάλυπτο για λίγο, το ασφαλέστερο είναι να το πετάξετε», σημειώνει, επίσης, ο Daniels.

 

πηγή enikos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life