Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γιατί οι γάτες καθαρίζονται με τη γλώσσα τους τόσο συχνά

Γιατί οι γάτες καθαρίζονται με τη γλώσσα...

Ξοδεύουν πολλές ώρες την ημέρα καθαρίζοντας σπιθαμή προς σπιθαμή το ευέλικτο και χνουδωτό κορμί τους με ευλάβεια.

Οι γάτες είναι γνωστές για την εμμονή τους με την καθαριότητα.

Ξοδεύουν πολλές ώρες την ημέρα καθαρίζοντας σπιθαμή προς σπιθαμή το ευέλικτο και χνουδωτό κορμί τους με ευλάβεια. Αυτή η ιεροτελεστία είναι πολύ σημαντική για αυτές τις μικρές κυρίες που λατρεύουν το grooming και δεν θέλουν κανένα να τις διακόπτει αυτές τις ώρες.

Όμως, γιατί μπορεί να περνάνε το 1/3 της ζωής τους κάνοντας μπάνιο τον εαυτό τους;

Ας δούμε μερικούς λόγους που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε καλύτερα τα πανέξυπνα και εντυπωσιακά αυτά αιλουροειδή.

Καθαριότητα και υγιεινή

Ένας από τους κυριότερους λόγους που οι γάτες καλλωπίζονται τόσο συχνά είναι γιατί θέλουν να διατηρούνται καθαρές και περιποιημένες. Λατρεύουν το υγιές, μαλακό και αστραφτερό τους τρίχωμα, οπότε θα κάνουν τα πάντα για να παραμείνει έτσι. Θέλουν να είναι απαλλαγμένες από οποιαδήποτε βρωμιά, από υπολείμματα, παράσιτα ή οτιδήποτε μπορεί να τους προκαλέσει δυσφορία. Με το να καθαρίζονται, λοιπόν, με τη γλώσσα τους, απομακρύνουν όλα αυτά που τις ενοχλούν αλλά βοηθούν και στην εξάπλωση των φυσικών ελαίων σε όλο τους το σώμα, στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος αλλά και στη διατήρηση της γούνας τους σε άριστη κατάσταση.

Άγχος και χαλάρωση

Ένας ακόμη λόγος που οι γάτες ξοδεύουν τόσο χρόνο στο «μπανάκι» τους είναι γιατί θέλουν μειώσουν το άγχος τους και να χαλαρώσουν. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι μια γάτα που για κάποιο λόγο έχει αγχωθεί, αρχίζει να περιποιείται τη γούνα της και μέσα στα επόμενα λεπτά έχει επιστρέψει στα φυσιολογικά της, νιώθει δηλαδή ξανά ασφάλεια και άνεση. Επίσης, το grooming σε συνδυασμό με γουργουρητό υποδηλώνει ικανοποίηση και πολλές φορές παρατηρείται μετά από κάποιο γεύμα, καθώς η γάτα νιώθει πλήρης κυριολεκτικά και μεταφορικά, οπότε αρχίζει να καλλωπίζεται σαν ένδειξη ηρεμίας και ευχαρίστησης.

Πλήξη

Φυσικά, πέρα από την υγιεινή και την αποβολή άγχους, μια γάτα μπορεί να καθαρίζεται με τη γλώσσα γιατί πολύ απλά δεν έχει τι άλλο να κάνει και πρέπει κάπως να περάσει την ώρα της. Αν οι γάτες δεν έχουν εκτονωθεί αρκετά σωματικά και πνευματικά, το πιο πιθανό είναι να βαρεθούνε και να θελήσουν να βρουν μια ασχολία ώστε να «σπάσουν» αυτή τη μονοτονία. Αυτό ισχύει κυρίως για τις γάτες συντροφιάς που είναι αποκλειστικά μέσα στο σπίτι, οπότε δεν είναι δυνατό να λαμβάνουν αρκετά ερεθίσματα είτε πνευματικά είτε σωματικά από το περιβάλλον τους.

 Κοινωνικοποίηση

Ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι οι γάτες γλείφουν η μία την άλλη και να έχετε αναρωτηθεί το γιατί. Η περιποίηση αυτή, λοιπόν, χρησιμεύει ως εργαλείο κοινωνικοποίησης. Με το να καλλωπίζονται μεταξύ τους προσπαθούν να επικοινωνήσουν τα συναισθήματά τους, να δείξουν την εμπιστοσύνη που νιώθουν αλλά και τη στοργή τους. Θέλουν με κάποιον τρόπο να αναπτύξουν πιο ισχυρούς δεσμούς και να σηματοδοτήσουν την υποταγή τους. Επιπλέον, το γλείψιμο απελευθερώνει φερομόνες που βοηθούν τις γάτες να αναγνωρίσουν η μία την άλλη και να δημιουργήσουν οικειότητα και φιλία μεταξύ τους.

Μυρωδιά

Μπορεί να σας φαίνεται λίγο περίεργος ο συγκεκριμένος λόγος, αλλά οι γάτες καθαρίζονται με τη γλώσσα τους για να «αποκαταστήσουν» τη μυρωδιά του σώματός τους. Τι εννοούμε με αυτό; Θα το εξηγήσουμε αμέσως. Η γάτα σας τείνει να περιποιείται τη γούνα της αφού έχετε περάσει λίγη ώρα χαϊδεύοντάς την. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το πάρετε προσωπικά. Συνηθίζουν να κάνουν grooming αμέσως μετά τα χάδια ώστε να καλύψουν τη δική σας μυρωδιά με τη δική τους. Πρέπει με κάποιον τρόπο να αποκαταστήσουν το άρωμά τους για να νιώσουν και πάλι ασφαλείς στο περιβάλλον τους.

Παράσιτα

Οι γάτες είναι πολύ έξυπνες και αυτάρκεις. Οπότε, με το γατίσιο grooming ελέγχουν τον εαυτό τους για τυχόν παράσιτα όπως είναι για παράδειγμα οι ψύλλοι. Νομίζατε θα σας περίμεναν να το κάνετε εσείς για αυτές; Όχι βέβαια! Όπως είπαμε είναι πολύ έξυπνες και αυτάρκεις οπότε γλείφονται και καθαρίζονται τακτικά για να βεβαιωθούν ότι το τρίχωμα και το δέρμα τους είναι υγιές, όλα είναι υπό έλεγχο αλλά και για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο μολύνσεων ή ασθενειών. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει κι εσείς να κάνετε τακτικό έλεγχο για παράσιτα ή να φροντίζετε για την αποπαρασίτωση της γατούλας σας. Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για την υγεία και την ευεξία της.

Τελευταίες σκέψεις

Ο καλλωπισμός της γάτας είναι μια ενστικτώδης συμπεριφορά και μπορεί να περιποιείται για διάφορους λόγους. Αν πιστεύετε ότι η γάτα σας ξοδεύει πολλές ώρες στον καθαρισμό της και αυτό δεν είναι φυσιολογικό, μπορείτε να πάρετε τη γνώμη του/της κτηνιάτρου σας. Επίσης, μπορείτε κι εσείς ανά τακτά χρονικά διαστήματα να καθαρίζετε και να χτενίζετε τη γούνινη φίλη σας καθώς όχι μόνο θα μπορείτε να ελέγχετε την υγεία της, αλλά θα δημιουργήσετε και μια πιο στενή σχέση μαζί της.

Πηγή:topetmou

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις