Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Να γιατί δεν μπορείτε να κόψετε το κρέας: Η χορτοφαγία είναι (και) θέμα γονιδίων

Να γιατί δεν μπορείτε να κόψετε το κρέας...

Τι δείχνει σχετική μελέτη

Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που προσπαθούν να κόψουν το κρέας, αλλά σε τακτά χρονικά διαστήματα νιώθουν την ανάγκη να φάνε έστω λίγο κοτόπουλο, μην απελπίζεστε.

Μπορεί να ευθύνονται ορισμένα γονίδια, τα οποία επηρεάζουν την φυσική προτίμησή μας προς την χορτοφαγία ή την κρεοφαγία.

Αυτό αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο, οι οποίοι πραγματοποίησαν γενετικές αναλύσεις σε χιλιάδες χορτοφάγους και μη.

Οι ερευνητές εντόπισαν συνολικώς 34 γονίδια που δυνητικά σχετίζονται με τη χορτοφαγία. Ορισμένα από τα πιο σημαντικά, δε, σχετίζονται με τον μεταβολισμό του λίπους.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι μερικοί άνθρωποι κόβουν πιο εύκολα το κρέας, επειδή εκ φύσεως ο οργανισμός τους παράγει ορισμένα λιπώδη μόρια, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Nabeel Yaseen, ομότιμος καθηγητής Παθολογοανατομίας στο πανεπιστήμιο. Τα μόρια αυτά ενδεχομένως καθιστούν περιττά ορισμένα λίπη από τη διατροφή.

Υπολογίζεται ότι το περίπου 5% των ενηλίκων στη Δύση δεν καταναλώνουν καθόλου κρέας και ψάρια. Μελέτες όμως δείχνουν πως πολλοί απ’ όσους δηλώνουν χορτοφάγοι, καταναλώνουν περιστασιακά κρέας. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει δυσκολία στην πλήρη αποφυγή του. Τα γονίδια είναι γνωστό ότι επηρεάζουν πολλές πλευρές της διατροφής, όπως τις προτιμήσεις μας για καφέ και αλκοόλ. Ο Dr. Yaseen και οι συνεργάτες του θέλησαν να εξακριβώσουν εάν παίζουν ρόλο και στη χορτοφαγία.

Η νέα μελέτη

Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS One. Όπως γράφουν, εξέτασαν το γενετικό υλικό χιλιάδων ατόμων από τη μεγάλη βάση ιατρικών δεδομένων UK Biobank. Ειδικότερα, το γενετικό υλικό προερχόταν:

Από 5.324 αυστηρά χορτοφάγους
Από 329.455 μη-χορτοφάγους
Έτσι εντόπισαν 34 γονίδια που μπορεί να παίζουν ρόλο στη χορτοφαγία. Τρία από αυτά ήταν πιο συχνά στους χορτοφάγους. Τα δύο (λέγονται NPC1 και RMC1) εμπλέκονται στην μεταφορά και τον μεταβολισμό:

Της χοληστερόλης
Άλλων λιπωδών μορίων (λέγονται γλυκολιπίδια)
Το τρίτο γονίδιο (λέγεται RIOK3) έχει ποικίλες λειτουργίες. Μεταξύ άλλων επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι πιθανές εξηγήσεις

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα πως σχετίζονται με τη χορτοφαγία τα συγκεκριμένα γονίδια. Μία από τις κύριες διαφορές, όμως, μεταξύ της διατροφής χωρίς κρέας με την κρεοφαγία είναι το χημικό προφίλ των λιπαρών που περιέχουν.

Ο Dr. Yaseen και οι συνεργάτες του εικάζουν πως μερικοί άνθρωποι λειτουργούν καλύτερα όταν δεν τρώνε κρέας, διότι ο οργανισμός τους μπορεί να συνθέτει ορισμένα μόρια λιπιδίων που υπάρχουν στο κρέας. Αντιθέτως, όσοι δεν κατορθώνουν να κόψουν εντελώς το κρέας, πιθανώς παρουσιάζουν ανεπάρκεια αυτών των βασικών λιπιδίων. Έτσι αναγκαστικά τα αναπληρώνουν από καιρού εις καιρόν.

Μία άλλη πιθανότητα είναι να επηρεάζουν τα γονίδια της χορτοφαγίας τη γεύση. «Είναι πολλά ακόμα αυτά που δεν γνωρίζουμε», τόνισε ο καθηγητής.

Πηγή:iatropedia 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life