Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Αντίο στον Ντάμπλντορ των ταινιών «Χάρι Πότερ», τον εκλεκτό ηθοποιό Μάικλ Γκάμπον στα 82 του χρόνια

Αντίο στον Ντάμπλντορ των ταινιών «Χάρι ...

Ο Βρετανός ηθοποιός, με τη σημαντική θεατρική καριέρα, έγινε γνωστός κυρίως για τον ρόλο του διευθυντή του Χόγκουαρτς, Άλμπους Ντάμπλντορ στις ταινίες του «Χάρι Πότερ»

Θλίψη και συγκίνηση προξένησε η είδηση του θανάτου του εκλεκτού Βρετανού ηθοποιού Μάικλ Γκάμπον σε ηλικία 82 ετών, ο οποίος είχε συνδεθεί με τον χαρακτηριστικό ρόλο του διευθυντή της σχολής μαθητευόμενων μάγων του Χόγκουαρτς, Άλμπους Ντάμπλντορ στις τελευταίες έξι ταινίες του «Χάρι Πότερ».

Ο ταλαντούχος Μάικλ Γκάμπον - Michael Gambon, είχε γεννηθεί στις 19 Οκτωβρίου 1940, στην περιοχή Cabra της  Ιρλανδίας & απεβίωσε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023, στο Ουίθαμ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε μια κοινή δήλωση η οικογένεια του Γκάμπον αναφέρει πως «είμαστε συντετριμμένοι που ανακοινώνουμε την απώλεια του Μάικλ Γκάμπον. Αγαπημένος σύζυγος και πατέρας, ο Μάικλ πέθανε ειρηνικά στο νοσοκομείο, με τη σύζυγό του Αν και τον γιο του Φέργκους στο κρεβάτι του, μετά από πνευμονία. Ο Μάικλ ήταν 82 ετών. Σας ζητάμε να σεβαστείτε την ιδιωτική μας ζωή σε αυτή την οδυνηρή στιγμή και σας ευχαριστούμε για τα μηνύματα υποστήριξης και αγάπης σας».

Ο συμπαθής Μάικλ Γκάμπον εγκατέλειψε το σχολείο σε ηλικία 15 ετών και, σε αντίθεση με πολλούς από τους συγχρόνους του, δεν έλαβε καμία επίσημη εκπαίδευση σε δραματική σχολή, αλλά απέκτησε εμπειρία παίζοντας σε ερασιτεχνικές παραστάσεις. Ξεκίνησε την μακρά 60χρονη καριέρα του στο Βασιλικό Θέατρο της Βρετανίας μαζί με τον Σερ Λόρενς Ολίβιε και πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες, θεατρικές παραστάσεις και σειρές. Για να πάρει τους πρώτους επαγγελματικούς ρόλους του, είπε ψέματα για την εμπειρία του, κάνοντας το ντεμπούτο του σε ένα μικρό ρόλο στον «Οθέλλο» στο Gates Theatre του Δουβλίνου το 1962, όπως αναφέρει το flix.gr.

Σε ηλικία 22 ετών, ο Γκάμπον έκανε το ντεμπούτο του στο West End ως αντικαταστάτης στο «The Bed-Sitting Room» και διέπρεψε σε έργα των Χάρολντ Πίντερ, Σάμιουελ Μπέκετ και Αϊκμπορν, με τον τελευταίο να τον σκηνοθετεί το 1987 στο «A View from the Bridge» του Άρθουρ Μίλερ, για το οποίο ο Γκάμπον κέρδισε ένα βραβείο Ολίβιε για την ερμηνεία του ως Έντι Κάρμπον.

Σε ηλικία 30 ετών, έπαιξε τον «Μάκβεθ» σε μια παράσταση στο Μπίλινγκχαμ, την οποία περιέγραψε ως τοποθετημένη στο διάστημα. Στις αρχές της δεκαετίας του '80, βρισκόταν στη Royal Shakespeare Company και έπαιζε στις παραστάσεις του Εϊντριαν Νομπλ, «Βασιλιάς Ληρ» και «Αντώνιος και Κλεοπάτρα», μερικές φορές και τις δύο την ίδια μέρα.

Το 2005, ο Νίκολας Χάιτνερ τον σκηνοθέτησε ως Φάλσταφ στον «Ερρίκο IV: Μέρη 1 και 2» στο Εθνικό Θέατρο. Το 2009, μια ασθένεια τον οδήγησε στην απόσυρση από τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο του Άλαν Μπένετ «The Habit of Art» στο Εθνικό Θέατρο, λίγες εβδομάδες πριν από την πρεμιέρα, για να τον αντικαταστήσει ο Ρίτσαρντ Γκρίφιθς. Το 2014 δήλωσε ότι δυσκολευόταν να θυμάται τα λόγια του και αποσύρθηκε από το θέατρο. «Νιώθω θλίψη γι' αυτό. Αγαπώ το θέατρο, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να παίζει ξανά μαζικούς ρόλους».

Στην τηλεόραση, είχε τεράστιες επιτυχίες με σειρές για δύο πολύ διαφορετικούς ντετέκτιβ. Η πρώτη ήταν το μιούζικαλ νουάρ «The Singing Detective» του Ντένις Πότερ, στο οποίο υποδύθηκε έναν συγγραφέα μυθιστορημάτων μυστηρίου που νοσηλευόταν με αρθρίτιδα. Η δεύτερη ήταν η σειρά θρίλερ «Maigret», υποδυόμενος τον ομώνυμο θρυλικό αστυνομικό του Βέλγου συγγραφέα Ζορζ Σιμενόν.

Στο σινεμά, ο Γκάμπον έκανε επιτυχία με το «The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover» (1989) του Πίτερ Γκρίναγουεϊ όπου συμπρωταγωνίστησε με την Έλεν Μίρεν και συνέχισε να παίζει ρόλους σε μεγάλες ταινίες όπως το «Sleepy Hollow», το «The Insider», το Οσκαρικό «The King's Speech – Ο Λόγος του βασιλιά» και το επίσης Οσκαρικό «Έγκλημα στο Gosford Park» τοτ Ρόμπερτ Άλτμαν το 2001. Δάνεισε την γνωστή φωνή του σε πολλές ταινίες, συμπεριλαμβανομένου του θείου Παστούζο και στις δύο ταινίες «Paddington».

Η είδηση του θανάτου πραγματικά λύπησε τους σινεφίλ και στη χώρα μας.

Πάντως ο ρόλος που θα τον ακολουθεί πάντα είναι αυτός στις ταινίες του Χάρι Πότερ όπως στο «Ο Χάρι Πότερ και το κύπελλο της φωτιάς» του Μάικ Νιούελ το 2005, στο «Ο Χάρι Πότερ και ο αιχμάλωτος του Αζκαμπάν» το 2004 σε σκηνοθεσία του Αλφόνσο Κουαρόν, κ.α.

Στο «The Cook, the Thief, His Wife and H...

Στο «The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover» με την σπουδαία Έλεν Μίρεν.

"Ο Λόγος του Βασιλιά".

"Ο Λόγος του Βασιλιά".

Στο «All That Fall».

Στο «All That Fall».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture