Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Υπάρχουν στρατηγικές προτάσεις για την πόλη;

Υπάρχουν στρατηγικές προτάσεις για την πόλη;

Του Χρήστου Πατούχα, Δημοτικός Σύμβουλος, Υποψήφιος με την Λαϊκή Συσπείρωση

Λίγο πριν την τελική ευθεία των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου, είναι ευκαιρία να κάνουμε μια κεντρική παρέμβαση, βάζοντας την σκέψη μας «επί του τύπου των ήλων».

Διευκρινίζω: Στην τελική ευθεία θα είμαστε μετά τις 31/8, με γνωστές τις παρατάξεις που θα συμμετέχουν στις εκλογές. Είναι δεδομένες οι απόψεις των παρατάξεων επί των δημοτικών θεμάτων και επί των πολιτικών προβλημάτων που ταλανίζουν την Αυτοδιοίκηση, επομένως θέτουμε εξ αρχής το βασικό ερώτημα:

Ποια θα είναι η συμβολή του καθενός στην στρατηγική της πόλης μας; Ποια, έστω μία, πρόταση από έναν ή όλους μαζί, θα συζητηθεί, θα υιοθετηθεί και θα αποτελέσει αντικειμενικά στρατηγικό στόχο διεκδίκησης για την επόμενη θητεία και για το μέλλον;

Για να γίνει το ερώτημα περισσότερο αντιληπτό, θα ήταν χρήσιμο να παραθέσουμε τα βασικά αιτήματα της πόλης ανά δεκαετία από την περίοδο της μεταπολίτευσης και μετά. Για παράδειγμα αναφέρουμε τον στόχο της κατασκευής του νέου λιμανιού ή την κατασκευή της μεγάλης και της μικρής Περιμετρικής οδού στην δεκαετία του 80.

Έχει η πόλη μας σήμερα στρατηγικούς στόχους; Στόχους που καθορίζουν την φυσιογνωμία της τις επόμενες δεκαετίες; Φυσικά έχει και αρκετοί υλοποιούνται. Από την παρούσα Δημοτική Αρχή του Κώστα Πελετίδη. Θα παραθέσουμε τους σημαντικότερους: Όχι κατ’ ανάγκη ιεραρχικά.

Πρώτος: Η αξιοποίηση-ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου. Μακροχρόνιος στρατηγικός στόχος του Δήμου. Πρέπει να διεκδικηθεί η ολοκλήρωση της παραχώρησης. Στον στόχο αυτό θα κριθεί η στάση του καθενός. Στην μέχρι στιγμής κριτική δεν υπάρχει τίποτε σοβαρό πέραν της ανέξοδης φλυαρίας. Ιδιαιτέρως η κριτική «κυβερνητικών» παρατάξεων, των οποίων η συμβολή στην διεκδίκηση ήταν ανύπαρκτη έως εχθρική, είναι όχι μόνο υποκριτική αλλά έχει μόνο υπονομευτικό χαρακτήρα.

Θυμίζουμε στους αυστηρούς κριτές, απόντες κατά κανόνα από τον αγώνα της διεκδίκησης, ότι είχαμε την τόλμη να απορρίψουμε την πρόταση του Υπουργού Δρίτσα, που οδηγούσε στα περίπου 300 μέτρα παραχώρησης του Βαρβιτσιώτη, όταν αυτοί την είχαν αποδεχτεί. Θυμίζουμε ακόμα ότι στην 5ετία της παραχώρησης είναι εδώ και χρόνια έτοιμο το Νότιο Πάρκο, με λίγες δεκάδες χιλιάδες Ευρώ όταν η κατασκευή του σαν δημόσιο έργο θα κόστιζε πάνω από 5 εκατομμύρια και που το επισκέπτονται χιλιάδες συμπολίτες μας καθημερινά. Στο ίδιο διάστημα έγινε ο Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και υπάρχει σήμερα η δυνατότητα προγραμματισμού έργων στην νέα χρηματοδοτική περίοδο. Αλήθεια, τι θα είχαν κάνει οι υπόλοιποι το ίδιο διάστημα; Πιθανότατα θα είχαν εκχωρήσει την αξιοποίηση σε ιδιώτες επενδυτές κατά την πολύ προσφιλή τους μέθοδο.

Δεύτερο: Η πλήρης υπογειοποίηση της Σιδηροδρομικής Γραμμής μέσα στην πόλη. Και προς βορρά και προς Νότο. Στόχος που προστατεύει την πόλη για τους δύο προσεχείς αιώνες! Ενάντια στην διχοτόμηση της, με το γραμμικό πάρκο των πολλών χιλιομέτρων, κυριολεκτική ανάσα και βελτίωση της εικόνας της.

Τί λένε και τι κάνουν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι; Δύο εξ αυτών, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Ψωμάς επί Δημάρχου κ. Δημαρά είχαν αποδεχτεί την πλήρως επιφανειακή διέλευση. Στην πρώτη θητεία Πελετίδη υπό τον κ. Σπαρτινό ψήφισαν υπογειοποίηση από Άγιο Ανδρέα μέχρι Άγιο Διονύσιο θεωρώντας το μεγάλη τομή. Ο νυν υποψήφιος κ. Αϊβαλής, δεν γνωρίζουμε την τοποθέτηση του στο επίμαχο διάστημα. Το  ΤΕΕ όφειλε να έχει θέση με επάρκεια και επιστημονική τεκμηρίωση. Ο κ. Σβόλης ισχυρίζεται να μην είμαστε μαξιμαλιστές και να αποδεχτούμε ότι προτείνει η Κυβέρνηση. Όλοι μαζί, χλεύασαν και λοιδόρησαν όσους είχαν προτείνει την περιμετρική διέλευση, αγνοώντας κιόλας ότι η πρόταση εκείνη ήταν επίσημη των μελετητών και έπρεπε να γίνει μαζί με το έργο της περιμετρικής οδοποιίας.

Τρίτο: Μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις επαναφέρουμε στην συνολική της μορφή, την πάγια θέση μας για την απόδοση στον Δήμο με οριστικό και αμετάκλητο τρόπο όλων των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων που βρίσκονται στα όρια δικαιοδοσίας του Δήμου μας, είτε βρίσκονται στο ΤΑΙΠΕΔ ή την ΕΤΑΔ ΑΕ είτε όχι. Αναφερόμαστε στον χώρο του Ανατολικού Πάρκου, στην Πλαζ, σε όλο το Παραλιακό μέτωπο, σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους. Ισχυριζόμαστε βάσιμα, ότι η διαχείριση τους προς το δημόσιο συμφέρον και την αξιοποίηση τους, θα είναι πιο αποτελεσματική και στρατηγικά χρησιμότερη. Προσοχή! Όχι μόνο από την παρούσα αλλά και από οποιαδήποτε μελλοντική Δημοτική Αρχή. Γιατί πάντοτε θα υπάρχουν οι ανήσυχοι και ενεργοί συμπολίτες μας που θα κινητοποιούνται και θα επιβάλλουν το λαϊκό συμφέρον.

Στο εν λόγω θέμα, υπάρχει τόση διγλωσσία, τόση σκόπιμη σύγχυση, τέτοια προσήλωση στα ιδιωτικά συμφέροντα και τέτοια καθυστέρηση στις δημόσιες τοποθετήσεις, που μόνο καχυποψία για τις πραγματικές προθέσεις μας δημιουργεί. Είχε τεθεί το θέμα και στον εκλογικό διάλογο του 19. Αντιλαμβανόμαστε τις ιδεολογικές εμμονές. Αλλά κανένα ιδιωτικό συμφέρον δεν είναι πάνω από το συνολικό κοινωνικό συμφέρον. Τι λέτε κύριε Αϊβαλή; Κύριε Πρόεδρε του ΤΕΕ; Ταυτίζεστε με αυτή μας την γνώμη; Ή πελαγοδρομείτε όπως ο σύμμαχος κ Ρώρος ή οι κ Νικολόπουλος και Ψωμάς; Έχετε στρατηγική για την πόλη. Ποια είναι πέρα από τις διακηρύξεις σας δίκην προσευχών. Κύριε Πρόεδρε αν η στρατηγική σας είναι όπως συμβουλέψατε την Πολιτεία, την Περιφέρεια και τον Δήμο στο θέμα του υγροποιημένου Φυσικού Αέριου lng, την αποθήκευση και την μεταφορά του, σας το έχω ξαναπεί και το επαναλαμβάνω, όπως σας το έχει πει ο κ. Δήμαρχος, τότε προσφέρατε πολύ κακή υπηρεσία στην πόλη. Προσφέρατε το άλλοθι στο Κράτος για την ματαίωση του έργου για την ενεργειακή αναβάθμιση και την κατασκευή αγωγού μεταφοράς και δικτύου διανομής Φυσικού Αέριου. Γιατί δεν διορθώνετε την θέση σας; Σας λείπει η γενναιότητα ή υπάρχει κάτι βαθύτερο; Σε ποια Αυτοδιοίκηση ακριβώς πιστεύετε κύριε Πρόεδρε;

Τέλος, επειδή δεν είδαμε από καμία παράταξη, κάποια στρατηγική πρόταση που θα συζητηθεί και θα αποτελούσε εν δυνάμει στόχο διεκδίκησης. Είδαμε από όλους την εξαγγελία για Αντιδημαρχία Τουρισμού, αλλά αυτό δεν υπερβαίνει την τρέχουσα διαχειριστική λογική. Επειδή ωστόσο η πόλη έχει στρατηγικούς στόχους, αυτούς που σχεδίασε και υλοποιεί η παρούσα Δημοτική Αρχή του Κώστα Πελετίδη, είναι καλή ευκαιρία όλες οι παρατάξεις να τις υιοθετήσουν και να παλέψουν για την υλοποίηση τους. Έτσι θα αποδείξουν την χρησιμότητα τους.

Κλείνοντας θα επαναφέρουμε πρόταση που έχουμε καταθέσει ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου. Στα 13 χρόνια της υποχρημοτοδότησης των Δήμων, ο Δήμος μας έχασε 13χ67000000=871 000 000. Οκτακόσια εβδομήντα ένα εκατομμύρια. Οποίος δεν τα διεκδικεί διαπράττει απιστία σε βάρος της πόλης. Γιατί δεν απαντούν; Γιατί αυτοί είναι! Οπαδοί του ραγιαδισμού και της μικρότητας! Οπαδοί των μνημονίων!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις