Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Ξεκίνησε να προβάλλεται από 3/8 στις Ελληνικές αίθουσες το φιλμ "Οι Δικοί μου" του Ροσντί Ζεμ

Ξεκίνησε να προβάλλεται από 3/8 στις Ελλ...

Σε διανομή της σινεφίλ εταιρείας One from the Heart - Παίζουν ο Σαμί Μπουαζιλά, ο Ροσντί Ζεμ, η σκηνοθέτιδα και ηθοποιός Μαϊουέν, ο Ρασίντ Μπουσαρέμπ και η Μεριέμ Σερμπά

Σε διανομή της σινεφίλ εταιρείας One from the Heart βγήκε την Πέμπτη 3/8/2023 στα Αθηναϊκά κυρίως σινεμά, η νέα ταινία του Ροσντί Ζεμ - Roschdy Zem με τίτλο «Οι Δικοί Μου -Les Miens – Our Ties». Πρόκειται για γαλλική παραγωγή που έκανε πρεμιέρα στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Βενετίας.

Έχει προβληθεί ανάμεσα σε άλλα στο Φεστιβάλ Τρόμσο στη Νορβηγία, στα Φεστιβάλ του Καΐρου και του Τετουάν όπου ήταν & η ταινία λήξης καθώς και στα γαλλικά Φεστιβάλ Cinemed στο Μονπελιέ και στο Φεστιβάλ Arras.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Σαμί Μπουαζιλά (Βραβείο Σεζάρ για την ταινία Ένας Γιος), ο Ροσντί Ζεμ (Τα Παιδιά των Άλλων), η επίσης σκηνοθέτιδα και ηθοποιός Μαϊουέν (Ζαν Ντι Μπαρί με τον Τζόνι Ντεπ) μαζί με την οποία ο Ροσντί Ζεμ έχει γράψει και το σενάριο, ο σκηνοθέτης Ρασίντ Μπουσαρέμπ (υποψήφιος για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών και βραβευμένος με Σεζάρ Σεναρίου για την ταινία «Πολεμιστές σε Ξένο Μέτωπο») και η Μεριέμ Σερμπά. Στην Ελλάδα αξίζει να σημειωθεί πως η ταινία πρωτοπροβλήθηκε στο 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας την περασμένη άνοιξη.

ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΟΥ (LES MIENS/OUR TIES)

Πρόκειται για την έκτη (6η) ταινία του πολυπράγμονα Ροσντί Ζεμ ως σκηνοθέτη, διατηρώντας ταυτόχρονα μια σπουδαία πορεία και ως ηθοποιός, έχοντας ήδη κερδίσει Σεζάρ Ερμηνείας (Η Συγχώρεση του Αρνό Ντεπλεσάν) και Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών (Πολεμιστές σε Ξένο Μέτωπο του Ρασίντ Μπουσαρέμπ).

Σύμφωνα με το στόρι, ο Μουσά, τρυφερός, αλτρουιστής και πάντα παρών για την οικογένεια του βλέπει το γάμο του να βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης. Ένα ατύχημα και ένα χτύπημα στο κεφάλι θα τον «απελευθερώσει» από κάθε σύμβαση επιτρέποντάς του να εκφράσει τα πραγματικά συναισθήματά του χωρίς να σκέφτεται πριν μιλήσει, φέρνοντάς τα πάνω-κάτω στις οικογενειακές του σχέσεις, εκτός από αυτή με τον αδερφό του Ριάντ.

Ο Ροσντί Ζεμ, στην πιο ανάλαφρη στιγμή της φιλμογραφίας του, ξετυλίγει τον περίπλοκο ιστό των σχέσεων μιας οικογένειας που θα μπορούσε να ήταν και η δική μας, μιας μικροκοινωνίας όπου συναντιούνται και «συγκρούονται» διαφορετικές γενιές, πρώην εραστές, αλλά και το παλιό με το σύγχρονο, δημιουργώντας έναν συγκινητικό όσο και αστείο ύμνο σε όλα αυτά που μας ενώνουν και μας χωρίζουν με τους «δικούς» μας.

Έγραψαν για την ταινία:

«Πολύ προσωπική αλλά ταυτόχρονα οικουμενική, με υπέροχες ερμηνείες που εκφράζουν την ουσία του παράδοξου της ανθρώπινης φύσης που ταλαντεύεται ανάμεσα στην αγάπη για τον εαυτό της και τους άλλους. Αυτή η ξεκάθαρη φυσικότητα, εστιάζοντας στα συναισθήματα, επιτρέπει στους θεατές να συναισθανθούν άμεσα τους χαρακτήρες, έτσι ώστε η ταινία να έχει μια εσωτερική επίδραση στο κοινό, στο οποίο προσφέρεται επιπλέον και ένα υπέροχο τέλος». Cineuropa

«Από όλες τις οικογενειακές σχέσεις που βλέπουμε στις ταινίες, οι αδελφικοί δεσμοί παραμένουν αυτοί που έχουν εξερευνηθεί λιγότερο. Στην έκτη του ταινία ως σκηνοθέτης, ο Γάλλος πολυπράγμων Ροσντί Ζεμ αποκαθιστά αυτή την ανισορροπία με τη γοητευτική, ανεπιτήδευτη αλλά ταυτόχρονα σημαντική ταινία Οι Δικοί Μου: ένα καλόκαρδο και όμορφα ερμηνευμένο φωτεινό ξέσπασμα διαλόγων που διανθίζει το είδος του οικογενειακού δράματος με ένα βλέμμα καλοσυνάτο και τρυφερό. Αυτό που τελικά έχει σημασία είναι οι άνθρωποι που θα σε βοηθήσουν σε μια δύσκολη στιγμή, αυτός που θα φροντίσει τη γάτα σου όταν λείπεις και εκείνος που θα γεμίσει το ψυγείο σου όταν είσαι άρρωστος. Πρωταγωνιστής είναι ο Μουσά, αυτό το είδος του ηρωικά καλού ανθρώπου για τον οποίο σπανίως γίνονται ταινίες.

“Οι Δικοί Μου,” μια ταινία σκηνοθετημένη και ερμηνευμένη με τόση αγάπη που είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι πραγματική οικογένεια, μας λέει μια παιχνιδιάρικη προσευχή για όσους παίζουν το ρόλο του ειρηνευτή σε μια οικογένεια, για όσους δεν ζητούν και τελικά δεν λαμβάνουν την περισσότερη προσοχή και τον θαυμασμό, αλλά που χωρίς αυτούς όλα καταρρέουν. Είναι ένα γράμμα αγάπης στους χαμηλότονους στυλοβάτες». Jessica Kiang, Variety

«Οι Δικοί Μου είναι μια εντελώς σύγχρονη, προφανώς προσωπική και αποφασιστικά εξυψωτική προσθήκη στη μεγάλη φιλμογραφία του Ροσντί Ζεμ» Lisa Nesselson, Screen

«Μια στιβαρή, θερμή ταινία για μια οικογένεια με αξιομνημόνευτες ερμηνείες» Jordan Mintzer, Hollywood Reporter.

*Ενδεχομένως η ταινία να έρθει το επόμενο διάστημα για προβολή και στην Πάτρα.

Επιμέλεια ανάρτησης: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture