Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Αντίο στην 86χρονη Ιταλοαμερικανίδα ηθοποιό Λέλια Γκολντόνι

Αντίο στην 86χρονη Ιταλοαμερικανίδα ηθοπ...

Είχε παίξει στην ταινία του Ελληνοαμερικανού σκηνοθέτη Τζον Κασαβέτις, "Σκιές" λαμβάνοντας και υποψηφιότητα για το βραβείο Bafta

Θλίψη και συγκίνηση στους σινεφίλ προξένησε η είδηση του θανάτου πριν από λίγες μέρες της ηθοποιού Λέλια Γκολντόνι σε ηλικία 86 ετών. Η Αμερικανίδα με Ιταλικές ρίζες καλλιτέχνιδα ήταν γεννημένη την 1η Οκτωβρίου του 1936 και έφυγε από τη ζωή στις 22 Ιουλίου 2023.

Το νέο για την εκδημία της πρωτοδημοσιεύτηκε στο the Wrap, και σύμφωνα με εκπρόσωπο και μάνατζερ της Γκολντόνι η ηθοποιός έσβησε το Σάββατο 22 Ιουλίου 2023 στο the Actors Fund Home στο Englewood, του New Jersey των ΗΠΑ. Η ταλαντούχα Λέλια Γκολντόνι υπήρξε στενή συνεργάτιδα του σπουδαίου Ελληνοαμερικανού σκηνοθέτη Τζον Κασαβέτις και πρωταγωνίστρια στο πρωτοποριακό αντιρατσιστικό δράμα του "Σκιές - Shadows" το 1958. Η ταινία περιέγραφε τη ζωή τριών αδελφών στη Νέα Υόρκη του ‘50. Ο Μπένι είναι ένας μποέμ τύπος που φλερτάρει με την παρανομία. Η αδελφή του Λέιλα είναι μια ευαίσθητη κοπέλα που νομίζει πως γνώρισε τον πραγματικό έρωτα & ο μεγαλύτερος αδελφός, ο Χιου προσπαθεί να κάνει καριέρα στο τραγούδι. Μαζί με τη Λέλια Γκολντόνι έπαιζαν στην ταινία οι Μπεν Καράδερς, Χιου Χερντ και Τομ Ρηζ.

Γεννημένη στη Νέα Υόρκη, η Σικελικής καταγωγής Γκολντόνι, σε ηλικία μόλις 13 ετών εμφανίστηκε στην ταινία "Στις φλόγες της συμφοράς" του μεγάλου Αμερικανού σκηνοθέτη Τζον Χιούστον και αργότερα αποφάσισε να συμπληρώσει τις σπουδές της στην ψυχολογία, στην αγγλική φιλολογία και στην ιταλική γλώσσα σπουδάζοντας δράμα σε ένα εργαστήριο που διεύθυναν οι Κασαβέτις και Μπάρτον Λέιν στο Μανχάταν. Με τον Κασαβέτις θα συνεργαζόταν και στη σειρά της τηλεόρασης "Τζόνι Στακάτο", όπως έγραψε ο Γιάννης Ζουμπουλάκης στην εφημερίδα Τα Νέα.

Όπως διαβάσαμε στην ανάρτηση της Βρετανικής εφημερίδας The Guardian, το φιλμ «Shadows», ιδιαίτερα πρωτοποριακό για την εποχή του, βγήκε σε διανομή στις αίθουσες του Ηνωμένου Βασιλείου το 1960 (αν & όπως λέγεται η Goldoni δεν πήρε την άδεια του Cassavetes να παραστεί στην πρεμιέρα του φιλμ στο Λονδίνο) και ακολούθησε η προβολή σε περιορισμένο κύκλωμα αιθουσών στις ΗΠΑ με την Goldoni να προτείνεται στα Βρετανικά βραβεία Bafta ως η πιο ταλαντούχα & υποσχόμενη νέα ηθοποιός.

Η Γκολντόνι δούλεψε κατόπιν για μία δεκαετία στο Λονδίνο σε Βρετανικά φιλμ και τηλεοπτικά προγράμματα. Εμφανίστηκε για παράδειγμα στο «The Italian Job» πλάι στον σταρ Michael Caine, στο θρίλερ «Hysteria», κ.α. Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ το 1973, η Goldoni πήρε το ρόλο της Mary Dove πλάσι στην γνωστή ηθοποιό των 70ς, Karen Black στην χολιγουντιανή σάτιρα με τίτλο «The Day of the Locust», ενώ αξίζει να αναφερθεί πως έπαιξε και στην αξιόλογη ταινία του Martin Scorsese «Alice Doesn’t Live Here Anymore» το 1974 με την Ellen Burstyn, στο ρόλο της φίλης και γειτόνισσας της. Για το συγκεκριμένο ρόλο την ξαναπρόσεξαν στην Βρετανική Ακαδημία Κινηματογραφικών τεχνών και προτάθηκε για το βραβείο Bafta καλύτερου β’ γυναικείου ρόλου.

Τέλος το 1978 εμφανίστηκε στο remake του «Invasion of the Body Snatchers» καθώς και στην ταινία slasher του 1980, «The Unseen».

Επιμέλεια ανάρτησης: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Με την Έλεν Μπέρστιν στην ταινία του Μάρ...

Με την Έλεν Μπέρστιν στην ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture